eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Szoboszlai Dominik, korosztálya egyik kiemelkedő tehetségeMTI Fotó: Kovács Tamás
Nyitókép: Kovács Tamás

Szoboszlai Dominik menedzsere a magyar futballtehetségek két útjáról

Esterházy Mátyás szerint két út áll azon gyerekek előtt, akik nagy futballisták szeretnének lenni, a biztosabbnak jelenleg azt látja, ha 16 évesen egy jó karriertervvel távoznak az országból, bár van számos ellenpélda is.

A magyar labdarúgás nemzetközi sikerességéhez szükséges, hogy a 16-18 éves tehetségek minél nagyobb számban játszhassanak az NB I-ben – mondta az InfoRádiónak Szoboszlai Dominik menedzsere, Esterházy Mátyás a Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontjának online sportkonferenciája után.

"Először is célokat kell megfogalmazni. Ha az a cél, hogy fiatalok játsszanak, akkor az egész versenyrendszert, a klubok finanszírozását ennek megfelelően kell kitalálni, és

a klubokat arra kell ösztönözni – nem feltétlenül pénzzel, hanem például annak hiányával... –, hogy fiatal játékosokat betegyenek a csapatba.

Amíg az NB I-ben való bennmaradásért ennyire éles a küzdelem, nehéz helyzetben vannak a klubok. Vannak olyanok, ahol az identitás nem enged meg másfajta játékospolitikát – MTK, Zalaegerszeg –, de az összes többi klubnál nagyon nehéz fiatalokat bevállalni, mert benne van a pakliban, hogy kiesnek a bajnokságból."

Szerinte a versenyrendszeren kellene változtatni: vagy lecsökkenteni a kiesők számát, vagy megemelni a bajnokságban szereplő csapatok mennyiségét, ha tényleg az a cél, hogy legyen helyük a tehetségeknek.

Esterházy Mátyás szerint ha ma egy fiatal nemzetközi szinten számottevő játékos akar lenni, akkor két út áll előtte.

"A megfelelő edzésmunka, képzettség és elhivatottság mellett nagyon komoly karriertervezés kell, ennek két útja van: vagy külföldre mennek a legjobb 16 éves játékosok, és ott próbálnak a felnőtt futballba integrálódni, erre kiváló példa a magyar válogatott gerincét adó több játékos – Gulácsi Péter, Szalai Attila, Szoboszlai Dominik, Kalmár Zsolt –, és van a másik út: fiatalon bekerülnek a csapatba a tehetséges fiatalok – Sallai Roland, Huszti Szabolcs, Juhász Roland –, de ők csak a szerencse folytán válhatnak sikeressé; kellenek olyan klubok, akik beteszik őket a csapatba!"

Szerinte az első játékoscsoport útja az, amely kellő motivációt jelenthet a fiatal labdarúgóknak; persze

Szoboszlai Dominik után már a klubok is más szemmel néznek a magyar fiatalokra,

és "vétek lenne ezt nem kihasználni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×