eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Japán Nagydíjának első szabadedzésén szuzukai pályán 2019. október 11-én. A futamot október 13-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Wéber Gábor: nem fogják levágni az F1 aranytojást tojó tyúkját

Ebben az évben is a Mercedes lehet a Forma–1-es világbajnokság fő esélyese, és az elhúzódó tárgyalások ellenére Lewis Hamilton végül marad majd a csapatnál – fejtette ki az InfoRádiónak Wéber Gábor kommentátor.

Wéber Gábor szerint nem kérdés, hogy Lewis Hamilton a Mercedesnél folytatja, legfeljebb az, hogy mennyi időre ír majd alá, és mit fog tartalmazni a szerződése. Az elhúzódó tárgyalások feltehetően nem elsősorban a pénzösszegekről szólnak, tekintve, hogy a brit pilóta eddig is az F1 legjobban fizetett versenyzője volt, ami a jövőben sem fog változni, főként miután a hetedik világbajnoki címet is behúzta, számtalan abszolút rekordot megdöntve.

„Az aranytojást tojó tyúkot nem nagyon szokták levágni a Forma–1-ben sem”

– mondta a televíziós kommentátor, és emlékeztetett, a Mercedes istálló ráadásul teljesen különálló cég az anyagyártól, még ha az ezer szállal is kötődik hozzá. Ma már három fél egyenlő részben tulajdonolja, a Mercedes mellett Toto Wolff és az INEOS. Így minden kiadásuk és bevételük a cégen belül keletkezik, és ebből kell kihozniuk a teljes versenyeztetést, valamint a pilóták fizetését. Ráadásul az Angliában bejegyzett kft. nyereséges, így lényegében azt csinál a pénzével, amit csak akar, főként miután a Mercedesnek egy fillért sem kell beletennie a vállalkozásba, legfeljebb különféle marketing költségei vannak. De például a csapat fizet a motorokért, tehát nem arról van szó, hogy ingyen kapnák azt a Mercedestől. Mindez pedig egy remek szimbiózis.

A fentiek értelmében tehát

nem nagyon elképzelhető, hogy Toto Wolff és Lewis Hamlilton tárgyalásába nagyon beleszólnának felülről,

pláne hogy a csapatfőnöknek ugyanolyan szava van már, mint a gyári részlegnek, vagy akár az INEOS-nak.

A 2021-es szezonban nem fognak a fejük tetejére állni az erőviszonyok – mondta Wéber Gábor. Nem gondolja, hogy például a Ferrari annyit tudott volna javítani az idei motorján, hogy beleszólhasson az élmezőny csatájába, így továbbra is Red Bull–Mercedes lesz. Hogy ez mennyire lesz éles küzdelem, minden évben nagyon kérdéses, rendszerint utóbbi rendkívül erősen kezdi a szezont, a Red Bull pedig csak később tudja a Mercedest „megkergetni”.

Utol azonban még sohasem sikerült érnie a Mercedest, ami elsősorban motorikus okokra vezethető vissza, bár sokszor nemcsak erről szól a hátrány: a tavalyi év első harmadában-felében például az autó vezethetősége sokkal rosszabb volt a Red Bullnál. Ezért az idei minimális szabályváltozásokon sok múlhat, hogy mennyire képesek közel tartani egymáshoz a mezőnyt - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×