eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A férfi 100 méteres síkfutásban ezüstérmes amerikai Christian Coleman zászlóval ünnepel a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban 2017. augusztus 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Gyulai Márton: hiba lett volna meghajolni Christian Coleman előtt

A férfi 100 méteres síkfutás világbajnoki címvédője, Christian Coleman mindenképpen fellebbez két évre szóló eltiltása ellen, amelyet a doppingellenőrzések elmulasztása miatt kapott. Ha a büntetés érvényben marad, akkor az amerikai versenyző nem vehet részt a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián.

Gyulai Márton, az Európai és a Magyar Atlétikai Szövetség vezetőségi tagja szerint nem lehet önmagában csak Christian Coleman ügyét nézni. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség által létrehozott antidopping szervezet, az Athletics Integrity Unit (AIU) évek óta keményen dolgozik, hogy betartassa a szabályokat. Az elmúlt esztendőben viszont attól volt hangos a média, hogy rendre a kenyai és más afrikai országok futóit, illetve az orosz és ukrán sportolókat tiltják csak el, miközben másokkal kivételeznek.

Olaj volt a tűzre az egy hete napvilágot látott hír, miszerint Salwa Eid Naser, a női 400 méteres síkfutás világbajnokát felmentették, annak ellenére, hogy ő négy doppingellenőrzést mulasztott el, ez is erősítette azokat a vádakat, hogy a szervezet mindenkit kimosdat. Majd következett Christian Coleman esete, amely hideg zuhanyként hatott. Gyulai Márton megjegyezte, a százon világbajnok, fedett pályás világcsúcstartót nem az AIU tiltotta el, amely már júniusban felfüggesztette a rajtjogát, hanem a nemzetközi szövetség fellebbviteli bizottsága.

Ugyanakkor Christian Coleman – mai tudás szerint – soha nem élt tiltott szerekkel, és soha nem találtak a vizeletében vagy vérében olyat, ami meg nem engedett győzelemhez juttathatta volna. Amit elkövetett, hogy 12 hónapon belül három alkalommal nem lehetett megtalálni az előre leadott helyszínen, ahol a doppingellenőrök azért keresték volna föl, hogy mintát adjon. De ez is doppingvétség, sok más egyéb mellett.

Bár vétkezett, nem csalt, hanem mulasztott

– hangsúlyozta a szakember. Ami viszont még Coleman rovására írható, hogy nyár elején, amikor a felfüggesztése megtörtént, ahelyett, hogy beismerte volna, hogy hibázott, még neki állt feljebb. Márpedig nagyon rossz üzenet lett volna a világ sportjának, ha a nemzetközi szövetség meghajol ezelőtt, mondván „rendben van, te vagy a világcsúcstartó és világbajnok, neked szabad”.

Jelen állás szerint Christian Coleman 2022 májusában, a saját hazájában, az Egyesült Államokban tervezett világbajnokságon térhet vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×