INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

forma-1

motogp

jogdíj

hungaroring

felújítás

Nemzeti színű szalag a Hungaroring újraaszfaltozott pályájának avatásán 2016. április 14-én.

Tízmilliárdokat pumpál a kormány a hazai autó- és motorsportba

Infostart

A kormány rendelkezett a Forma–1 jogdíjairól 2027-ig, illetve a hazai Moto GP-futam megrendezéséhez szükséges összegről is 2023-tól.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet szerint a kormány támogatja a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezését, illetve a 2027-ig érvényes versenypromóciós megállapodás megújítását. Ennek érdekében több beruházást is végre kell hajtani, többek között a Hungaroring versenypálya főépületét korszerűsíteni, újjáépíteni, illetve fel kell mérni a későbbi fejlesztések megvalósítását szolgáló ingatlanszerzési igényeket, vagyis a mogyoródi pálya esetleges bővítése is szóba kerülhet – írja a Portfolio.

Egy másik rendeletben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a Hungaroring Stratégiai Fejlesztési Programjában megvalósuló beruházásokat, amelyekre a 2017-ben nyújtott 5 milliárd forintos tőkejuttatás nyújthat fedezetet. A főépület korszerűsítésének, újjáépítésének előkészítésére legfeljebb 1,6 milliárd forint használható fel, illetve ennyiből kell felmérni a későbbi igényeket is. A beruházáshoz szükséges további forrásokról is előterjesztés készül majd 2021 szeptemberéig.

A rendeletben döntött a kormány arról is, hogy

a Magyar Nagydíj után 2021-ben 45 millió dollár (mintegy 14 milliárd forint) jogdíjat fizessen ki a Hungaroring,

majd ez az összeg évente négy százalékkal emelkedjen 2027-ig.

A kormány támogatja egy Moto GP-futam rendezését a most épülő versenypályán Hajdúnánás közelében 2023-tól. A futamot rendező társasághoz 103 millió forintos költségvetési forrást csoportosítanak át a Hungaroringtől.

A magyar Moto GP-futam jogdíja 2023-ban 9,45 millió euró (mintegy 3,3 milliárd forint),

majd ezt követően évente öt százalékkal emelkedik.

A kormány döntése értelmében a motorsport fejlesztésére külön állami vállalatot hoznak létre, a Valor Hungariae Zrt. neve HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt,-re módosul. A társaság 105 millió forintos állami tőkeemelésben részesül, amit a Hungaroring állami támogatásából vesznek el.

Nyitókép: MTI/Marjai János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018