eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nemzeti színű szalag a Hungaroring újraaszfaltozott pályájának avatásán 2016. április 14-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Tízmilliárdokat pumpál a kormány a hazai autó- és motorsportba

A kormány rendelkezett a Forma–1 jogdíjairól 2027-ig, illetve a hazai Moto GP-futam megrendezéséhez szükséges összegről is 2023-tól.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet szerint a kormány támogatja a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezését, illetve a 2027-ig érvényes versenypromóciós megállapodás megújítását. Ennek érdekében több beruházást is végre kell hajtani, többek között a Hungaroring versenypálya főépületét korszerűsíteni, újjáépíteni, illetve fel kell mérni a későbbi fejlesztések megvalósítását szolgáló ingatlanszerzési igényeket, vagyis a mogyoródi pálya esetleges bővítése is szóba kerülhet – írja a Portfolio.

Egy másik rendeletben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a Hungaroring Stratégiai Fejlesztési Programjában megvalósuló beruházásokat, amelyekre a 2017-ben nyújtott 5 milliárd forintos tőkejuttatás nyújthat fedezetet. A főépület korszerűsítésének, újjáépítésének előkészítésére legfeljebb 1,6 milliárd forint használható fel, illetve ennyiből kell felmérni a későbbi igényeket is. A beruházáshoz szükséges további forrásokról is előterjesztés készül majd 2021 szeptemberéig.

A rendeletben döntött a kormány arról is, hogy

a Magyar Nagydíj után 2021-ben 45 millió dollár (mintegy 14 milliárd forint) jogdíjat fizessen ki a Hungaroring,

majd ez az összeg évente négy százalékkal emelkedjen 2027-ig.

A kormány támogatja egy Moto GP-futam rendezését a most épülő versenypályán Hajdúnánás közelében 2023-tól. A futamot rendező társasághoz 103 millió forintos költségvetési forrást csoportosítanak át a Hungaroringtől.

A magyar Moto GP-futam jogdíja 2023-ban 9,45 millió euró (mintegy 3,3 milliárd forint),

majd ezt követően évente öt százalékkal emelkedik.

A kormány döntése értelmében a motorsport fejlesztésére külön állami vállalatot hoznak létre, a Valor Hungariae Zrt. neve HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt,-re módosul. A társaság 105 millió forintos állami tőkeemelésben részesül, amit a Hungaroring állami támogatásából vesznek el.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×