eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Birmingham, 2013. május 19.Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője búcsúzik a szurkolóktól, miután befejeződött csapatának a West Bromwich Albion ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzése Birminghamben 2013. május 19-én. Ferguson most irányította utoljára a Manchester Unitedet, mert a bajnokság végén nyugalomba vonul. (MTI/EPA/David Jones)
Nyitókép: David Jones

Sir Alex a legjobb, Guttmann a 21. edző a FourFourTwo listáján

A FourFourTwo az évtized végéhez közeledve ismét összeállította a valaha volt legjobb edzők százas listáját. Nincsenek objektív paraméterek (ha lennének a kétszeres világbajnok, olimpiai bajnok Vittorio Pozzo biztosan bekerült volna legalább az első húszba, így 59.), legfeljebb szimpátiák, adott esetben klubszimpátiák. Meg annak vizsgálata, ki mekkora hatást gyakorolt a világ labdarúgására.

Egyébként is: hiába az FFT főcímébe csempészett „ever” (örök, mondjuk így valaha volt) határozó, mintha a szerkesztők mostohán bántak volna a régmúlt az 1960 előtti idők nagyságaival, néhány nevet említve Pozzóén kívül is, Herbert Chapmannel (25.), Sebes Gusztávval (nincs a listán sem ő, sem Bukovi Márton!), vagy éppen Sepp Herbergerrel (80.).

A legjobb magyar a listán a Benficát két BEK-győzelemhez segítő Guttmann Béla, aki a 21. helyet foglalja el. Egymást követi az erdélyi futball két kiválósága, Kovács István (62.) és Jenei Imre (63.)

Az első húszba – Valerij Lobanovszkij, és az argentin születésű, egyébként teljes pályafutását Európában megélő Helenio Herrera kivételével – csak a nem földrajzi értelemben, hanem áttételesen a kifejezést használva, nyugat-európai edzők kerültek.

A 11–20. helyre például Brian Clough, José Mourinho, Marcello Lippi, Giovanni Trapattoni, Vicente Del Bosque, Miguel Muñoz, Ottmar Hitzfeld, Carlo Ancelotti, Nereo Rocco és Louis van Gaal.

A 6–10. helyre Arrigo Sacchi, Matt Busby, Helenio Herrera, Ernst Happel és Valerij Lobanovszkij került

Az ötödik Pep Guardiola, a negyedik Bill Shankly, a harmadik Johan Cruyff, a második Rinus Michels, s az első Sir Alex Ferguson.

Az Index.hu kigyűjtött még néhány további ma is jól ismert nevet a mezőny négyötödéből, a 21–100. helyről: Roy Hodgson (100), Claudio Ranieri (90), a női labdarúgást képviselő Silvia Neid (81, rajta kívül még egy hölgy van, Tina Theune 74.), Didier Deschamps (73) Joachim Löw (66), Franz Beckebauer (53), Rafa Benítez (41), Luiz Felipe Scolari (39), Zinedine Zidane (36), Jupp Heynckes (32), Jürgen Klopp (29), Mario Zagallo (27), Arsene Wenger (23)

Fura összeállítás…

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×