eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság tokiói székháza előtt 2020. március 24-én. Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB 2020. március 30-án bejelentette, hogy 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd a koronavírus egész világra kiterjedő járványa miatt elhalasztott tokiói olimpia. Az ötkarikás játékok elnevezése továbbra is Tokió 2020 lesz.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Amerikai orvosok szerint nagy veszélyben van a jövő nyári olimpia is

Mikor térhetnek vissza a szurkolók a stadionokba? Biztonságos-e a sportesemények folytatása? És a sport kilátásai örökre megváltoznak? Ezekre a kérdésekre keresett választ a brit Guardian, amerikai orvosok megkérdezésével.

Dr. Nate Favini, Dr. Douglas J. Wiebe, Dr. Geoff M. Dreher és Dr. Will Bulsiewicz válaszolt a fenti alapkérdésekre.

A sportélet újrakezdéséről azt mondták: „Minden a tesztelésen múlik. Ha gyors és rendkívül pontos tesztek készülnek, megteremtődhet a lehetősége a sportélet folytatásához. Szerintük, ha például minden NBA-játékost minden nap tesztelnének és a játékosok üres nézőterek előtt játszanának, akár holnap lehetne újra kosarazni. De szerintük nyolc hónap múlva teremtődnek meg az Egyesült Államokban az ilyen léptékű tesztrelések feltételei.”

Érdekes vélemény fogalmazódott meg arról, hogy nagy különbség lehet a különböző sportágak között: „Léteznek olyan sportágak, mint a golf, ahol szinte nincs is testi érintkezés, ezek nagyon gyorsan újrakezdhetők. (Tegyük hozzá: ilyen lehet akár a Formula-1 vagy még a tenisz is!) Azokban a sportágakban, ahol állandó a testi érintkezés, sokkal nehezebb a helyzet. A kosárlabda és az NFL a fertőzés melegágya lehet.”

Nagyon fontos kérdés, hogy alkalmas lesz-e jövőre a sportvilág a tokiói olimpiára. Válaszaik egyáltalán nem biztatóak: „Az olimpia megrendezése 2021 júliusában nehéz lehet, különösen ha az ellenoltás elkészítése 12-18 hónap vagy annál hosszabb. Ebben az esetben nehéz lesz több százezer embert a játékok néhány helyszínén mozgatni, elhelyezni.”

Egy másik vélemény: „Ötven-ötven százalék. Az olimpia nemzetközi esemény: hogyan lehet ellenőrizni az embereket, akik a világ minden tájáról odarepülnek? Ugyanakkor a nézők nélküli olimpiai elképzelhetetlen. Más versenyeken időlegesen ki lehet zárni a nézőket, de egy ilyen döntés az olimpia teljes gazdasági rendszerét aláásná, ott dollármilliárdokat költöttek stadionok építésére és komolyan számítanak a jegybevételre.”

Egy harmadik vélemény: „Még mindig az erdőben vagyunk, a Covid-fertőzések első hulláma érte el az Egyesült Államokat. Az emberek tervezhetnek a jövőre, de nem biztos, hogy az olimpia 2021-ben megrendezhető.”

Az orvosok elemezték, mikor térhetnek vissza a nézők a stadionokba.

„2021 előtt aligha. Sőt. Ha gyorsan kibővíthetjük a tesztelést olyan mértékben, hogy az országban mindenki heti rendszerességgel tesztelhessen, akkor elképzelhető, hogy a negatív lelelttel rendelkezők kis csoportokban bemenjenek a stadionokba. Ez talán működhet az év végén. De ennek hiányában valószínűleg meg kell várnunk egy ellenoltást, amely 2021 közepére lehet kész.”

„Őszintén szólva, elég messze vagyunk tőle. Hogyan lehet ellenőrizni az olyan személyt, aki nem tudja, hogy beteg, és megjelenik, például egy michigani egyetemi focimeccsen, ahol 100 000 ember lélegzik együtt?”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×