eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nincs meglepetés: Kenyáé az első arany az atlétikai vb-n

A kenyai Ruth Chepngetich nyerte a női maratont a dohai atlétikai világbajnokságon szombaton hajnalban.

A vb első éremosztó számában a mezőny 30 fokos melegben, 73 százalékos páratartalom mellett rajtolt el a tengerpart melletti Corniche sétányon. A Doha egyik látványosságának számító rész ad otthont majd a gyalogló számoknak is.

A szokatlan, éjféli időpont és a nagy meleg miatt kiugróan jó időeredményekre nem lehetett számítani, sőt felvetődött, hogy a világbajnokságok leglassabb maratonija lesz a mostani. Az eddigi negatív rekordot az oszakai vb tartotta, amikor a kenyai Catherina Nderebának hasonló körülmények között 2:30:37 órás idő is elégnek bizonyult a győzelemhez, ezúttal pedig 2:32:43 óra.

A 68 induló közül hamar az élre álltak az esélyesek, a kenyaiak és a kenyaiból izraelivé lett Lonah Salpeter, valamint a szintén kenyainak született, a két évvel ezelőtti vb-n bahraini színekben diadalmaskodó Rose Chelimo. A hatos élbolyból a kenyaiak és a címvédő Chelimo 25 kilométertől fokozták a tempót. Az utolsó tíz kilométerre Chelimótól átvette a vezetést a kenyai Ruth Chepngetich, aki idén januárban 2:17:08 órával minden idők harmadik leggyorsabb női maratonját teljesítette. Egy 3:19 perces kilométerrel ellépett Chelimótól, a 40. kilométernél már fél perc volt az előnye. A 25 éves futó végül biztosan győzött, és első nagy világversenyét nyerte.

A harmadik helyért a namíbiai Helalia Johannes és a kétszeres világbajnok, 40 éves kenyai Edna Kiplagat harcolt, előbbi a hajrában gyorsabbnak bizonyult.

Kenya tizedik vb-érmét szerezte ebben a számban, az ötödik aranyat.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×