eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tallinn, 2018. október 14.Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya sajtóértekezletet tart a tallinni A. Le Coq Arenában 2018. október 15-én, egy nappal az Észtország-Magyarország Nemzetek Ligája mérkőzés előtt. (MTI/EPA/Valda Kalnina)
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Tétmeccs Tallinnban: csak a győzelem ad reményt

Három-négy változást tervez a pénteki kezdő csapathoz képest Marco Rossi szövetségi kapitány ma estére. A magyar labdarúgó-válogatott helyi idő szerint viszonylag későn, este háromnegyed tíztől lép pályára Nemzetek Ligája-mérkőzésen Tallinnban, az észtek ellen. Magyar idő szerint a kezdési időpont a „szokásos” 20.45.

Hiába az északi helyszín, az időjárástól nem kell tartaniuk a magyar játékosoknak. Vasárnap este, helyi idő szerint háromnegyed héttől edzettek, kellemes, tizenhat-tizenhét fokban. A két kapitány közül elsőként a házigazda, Martin Reim találkozott az újságírókkal. Ő egyébként a valaha volt legjobb észt játékosok közé tartozik, 157 válogatott meccs áll mögötte játékosként, ezzel a számmal egy ideig európai csúcstartó is volt. Csak huszonegy évesen debütált – addig nem volt hivatalosan önálló észt válogatott, de játszott már a függetlenség kivívása utáni első mérkőzésen. Mi több, ott volt az eddigi egyetlen mérkőzésen, amelyen az észtek megleptek minket: egy rossz emlékű Üllői úti meccsen, mindössze félezer néző előtt 1-0-ra nyertek 2003 novemberében. Ott volt egyébként azon a találkozón Ragnar Klavan is, aki az észtek közül a leghíresebb klubba jutott el: a Liverpoolba. A 33 éves védő, aki a holland, a német, az angol és az olasz élvonalban is szerepelt, most nem tagja a keretnek.

Reim szerint a csapatuk legnagyobb baja, hogy nem tud gólt szerezni, három meccs után is még csak várnak az első találatukra a Nemzetek Ligájában. Ugyanakkor a finnektől kétszer, a görögöktől egyszer csak egy gólt kaptak, nem könnyű legyőzni őket. Ő is úgy látta, ahogyan később Marco Rossi: a magyar válogatottban nincsenek kiemelkedő tudású nemzetközi sztárok, de csapatként egységes. Reim egyébként a nemrégiben a német Bundesligában debütálásával feltűnést keltő Sallai Rolandot emelte ki a magyar csapatból.

Marco Rossi arról beszélt, hogy még mindig nagyon kevés időt tudott együtt tölteni a kerettel, ha mindent összeadunk sem jön ki két hétre, hat-hét teljes értékű edzés van összesen mögöttük. Mindazonáltal a fejlődés látható. Az olasz edző szerint az év hátralévő három mérkőzésén (ha úgy tetszik, az Európa-bajnoki selejtezőkig) kettős célt kell elérni: minél több pontot szerezni, hiszen a futball lényege az eredmény. Ugyanakkor tovább kell építeni a csapatot. Újságírói kérdésre kitért arra, hogy bár Szalai Ádám az utóbbi mérkőzéseken nem szerzett gólt, de maximálisan bízik benne, amit az is jelez, hogy csapatkapitánynak jelölte. Kiemelte, hogy a középcsatár vezéregyéniség a pályán, hozzáállása, motivációja példa a többiek számára.

Természetesen szóba került az is, hogy okozhat-e gondot Fiola Attila eltiltása, hiszen a MOL Vidi FC védője már eleve kényszerűségből játszott a balhátvéd posztján. A kapitány azt mondta, felkészültek arra a lehetőségre a keretkijelölésnél, hogy valaki az első mérkőzés szereplői közül esetleg a másodikon nem tud játszani. Hozzátette, szerkezeti változással nem fog járni Fiola kiesése. (Ami azt jelenti, hogy bár a csapat Görögországban is átállt a találkozó hajrájában a háromvédős rendszerre, nem az lesz a mostani megoldás, hogy Bese Barnabás, Willi Orbán és Kádár Tamás mellé nem kerül negyedik hátvéd.) A keretnévsor alapján a legvalószínűbb Lovrencsics Gergő játéka, de az sem zárható ki, hogy Kádár játszik majd balhátvédet, s Paulo Vinícius bekerül a csapatba.

A magyar válogatott három mérkőzés után a harmadik helyen áll a csoportban, a finneknek kilenc, a görögöknek hat pontjuk van. Továbbjutási esély csak akkor marad, ha Marco Rossi együttese megnyeri minden hátralévő mérkőzését, azaz az észtek elleni kettőt, s a finnek elleni budapestit, s emellett számára szerencsésen alakulnak a finn-görög párharcok. Mondjuk mindkettő döntetlenre végződik...

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×