eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
LAUSANNE, SWITZERLAND - JANUARY 24: The UEFA Nations League trophy on January 24, 2018 in Lausanne, Switzerland. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)
Nyitókép: UEFA/Harold Cunningham

Nemzetek Ligája: egy nagy győztes máris van

Nem rendezte át alapvetően az európai futball erőviszonyait a Nemzetek Ligája csoportszakaszának első harmada. Ugyanakkor a két vb-elődöntőst is legyőző spanyolok igazolták, továbbra is a legszűkebb elitbe tartoznak. Talán Luis Enrique együttese az első két kör legnagyobb nyertese. Hat válogatott tart már két győzelemnél a csoportjában.

Az A-osztályban

három válogatott szerepel minden csoportban, így az első két körben csak egy játszott a trióból két, kettő pedig egy meccset.

A franciák világbajnokhoz méltóan kezdtek, Münchenben döntetlent játszottak a németekkel, majd megverték az alaposan megfiatalított csapattal felálló hollandokat.

A 2. csoportban a meglepetés az izlandiak visszaesése, az északi válogatott, amely három hónapja még döntetlent játszott az argentinokkal a világbajnokságon, 0-9-es gólkülönbséggel zárta a svájciak elleni idegenbeli és a belgák elleni hazai mérkőzést. Tegyük hozzá, az izlandiak utóbbi szűk egyéves teljesítménye nem indokolja, hogy a legerősebb osztályban játszanak, két, Indonéziában megnyert meccsen kívül tavaly október óta, tizenegy mérkőzésen nyeretlenek maradtak. A legutóbbi négy mérkőzésüket kivétel nélkül elveszítették. Az immár a svéd Erik Hamrén által vezetett válogatott kerete pedig alig változott a világbajnokság után, a belgák elleni tizenegy kezdőjátékos összesen 583 válogatottságot számlált. Az izlandiak a svájciak ellen (0-6) az elmúlt 17 év legsúlyosabb vereségét szenvedték el, a belgák elleni 0-3 „csak” egy tétmérkőzéseket tekintve 13 mérkőzésből álló hazai veretlenségi sorozatot zárt le. Hazai pályán háromgólos vereséget 2004 óta nem szenvedtek…

Az A-osztály 3. csoportjában a Cristiano Ronaldo nélkül felálló portugálok nyertek eddig egyedül,

mivel a csoport másik mérkőzése, az olasz–lengyel döntetlenre végződött. Az olaszok Roberto Mancinivel két tétmeccsen, összesen pedig négy mérkőzésen nyeretlenek.

Sokkal jobb rajtot vettek a spanyolok az új szövetségi kapitánnyal, Luis Enriquével. A Wembley-ben 2-1-re verték az angolokat, aztán Elchében 6-0-ra a horvátokat. Négy nap alatt nyert egy vb-negyedik és egy vb-második ellen. A horvátoknál játszott Modric, Rakitic egyenesen ezen a mérkőzésen ünnepelte a 100. válogatottságát, de a vb-játékosok közül hiányzott Lovren, Mandzukic, Strinic és a válogatottságot lemondó Subasic. Luis Enrique két újoncot is avatott, Dani Ceballost, aki a Real Madridban csak peremember, még ötszáz percet sem játszott eddig a La Ligában a királyi klub színeiben, valamint David Gayát, a Valencia balhátvédjét.

A B-osztályban

az ukránok két győzelemmel kezdtek, megverték a cseheket és a szlovákokat is. Jól kezdtek a 2. csoportba beosztott oroszok, akik nyertek Törökországban. A törökök a hazai vereség után javítottak, 0-2-ről fordítottak 3-2-re a svédek otthonában. A 3. csoportban a bosnyákok az északíreket idegenben, az osztrákokat otthon verték meg, nagy favoritjai a csoportnak. A Franko Foda, Szabics Imre kettős által vezetett osztrákok ellen Edin Dzeko szerezte a győztes gólt kedd este. Alakul a körbeverés a 4. csoportban, a walesiek simán megverték az íreket, majd kikaptak Koppenhágában a mégis a legjobbjaikat szerepeltető, a szövetséggel kiegyező csillagokat felvonultató dánoktól.

A C-osztályban

a mi csoportunkat a finnek vezetik, az észteknek még nincs pontjuk.

A magyar válogatottnak és a két idegenbeli mérkőzésén is túljutó görögnek három-három pontja van.

A többi csoportban a skótoknak egy, az albánoknak két meccsből van három pontjuk, az izraeliek egy mérkőzést elveszítettek. A 3. csoportban a bolgároknak hat, a norvégoknak és a ciprusiaknak három pontjuk van, a szlovénok már kétszer kikaptak. Eddig kevés a tornán a döntetlen, a C-osztály 4. csoportjában már volt, sőt a románok mindkétszer „ikszeltek”. A montenegrói és a szerb válogatottnak négy-négy, a románnak két pontja van, a litvánok kilógnak a négyesből.

A D-osztályban

három csapat is már hat pontnál tart, a grúz, a luxemburgi és a macedón. Meglepően jól szerepel az azeriekkel idegenben döntetlent játszó, a feröerieket legyőző koszovói válogatott. A svájci Bernard Challandes által irányított válogatott a cserékkel együtt tizennégy légióssal állt fel mindkét meccsén, olyan klubok adnak játékosokat a koszovói csapatba, mint a belga Genk és Mouscron, a svájci FC Zürich és Luzern, a dán Bröndby, a holland Willem II és Heerenveen, valamint a német Werder Bremen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×