eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő (j) üdvözli egymást a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzés végén, a lyoni stadionban 2016. június 22-én. A találkozó 3-3-as döntetlennel ért véget.
Nyitókép: Illyés Tibor (MTI)

Tálas Péter: nem a vb-döntőn dőlnek el a nagypolitikai kérdések

Akár diplomáciai hozadéka is lehet, de a nagy kérdések nem azokon a sporteseményeken dőlnek el, amelyre több politikai csúcsvezető is ellátogat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. A vasárnapi futball vb döntőn ugyanis több állam és kormányfő, köztük Orbán Viktor is jelen lesz.

Az ilyen helyeken megejtett találkozók leginkább a politikusok közötti „kémiát”, szimpátiát segíthetik elő – mondta Tálas Péter. „Amikor nem hivatalosan, hanem – mondjuk azt, hogy – drukkerként ismerjük meg a másikat, az magánemberként is borzasztó jó dolog” – magyarázta a szakértő. Más szituációban látjuk egymást, és ez lehet szompatikus, vagy lejet éppen antipatikus.

Nagypolitikai kérdéseket azonban nagyon ritkán szoktak megbeszélni egy ilyen eseményen. Ez egy másik fórum.

– emelte ki az NKE Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. Ilyen eseményekre általában nem kísérik el a diplomatákat a szakértők, pedig valódi diplomáciai találkozókon ez elengedhetetlen – tette hozzá.

Tálas Péter a francia-horvát döntővel kapcsolatban elmondta, hogy a térségben – Orbán Viktorhoz hasonlóan – a Zlatko Dalić vezette válogatottnak drukkol majd. A szövetségi kapitánynak nagyon fontos, hogy a térség szurkoljon nekik.

A szakértő szerint a környékbeli országok sok tekintetben hasonlóak. „Ki vagyunk éhezve a nagy teljesítményekre, ki vagyunk éhezve a sikerre” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×