eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Roberto Baggio Debrecenben: agyukra megy a foci

Roberto Baggio ismertette kedden az "edzők edzőjével", a két éve elhunyt Horst Weinnel kidolgozott FuNino edzésmódszert a debreceni futballegyetemen.

A Debreceni Egyetem (DE) sporttudományi oktatóközpontját zsúfolásig megtöltő több mint 300 hazai és a külföldi futballedzőnek az egykori aranylabdás olasz válogatott játékos, a komplex utánpótlás-nevelő program elnöke mellett Marcello Nardini szakmai vezető tartott elméleti előadásokat és vezetett gyakorlati bemutatót a kétnapos továbbképzésen. Utóbbiakon 150 gyerek, a debreceni Olasz Focisuli tagjai is részt vettek.
    

Az előadásból kiderült,

a programot már a világ 31 országban alkalmazzák, 15 ezer edzőt képeztek eddig a spanyol FC Barcelonától a kolumbiai Sante Féig.

A FuNino a Spanyol Labdarúgó Szövetség hivatalos oktatókönyve, amely egy optimális képzési modell a fiatal játékosok kreatív teljesítőképességének fejlesztésére. A program mottója az "edzők edzőjének" hitvallását tükrözi, miszerint "a jövő futballja mindig a fejben kezdődik és a lábban végződik."
    

Hegedűs Gábor, a debreceni Olasz Focisuli igazgatója, a futballegyetem társszervezője elmondta: a program a korosztályos képzés egymásra épülése miatt öt modulból áll. A továbbképzés-sorozat egy komplex utánpótlás-oktatási anyagot tartalmaz életkornak, pályanagyságnak és korosztályos létszámnak megfelelően, az alapoktól egészen a felnőtt csapatig eljutva - legyen szó profi vagy amatőr egyesületről.
    

A módszer különlegessége, hogy a fiatal sportolók kreatív teljesítőképességének fejlesztését orvostudományi vonatkozásban is vizsgálja, az agy kinetikájának (BrainKinetic) működésére alapozva.

A szakmai stábnak idegtudományi és agykutató specialista is a tagja.

A debreceni futballegyetem keretében kedden és szerdán az első két modult, a 6-14 éves korosztályra vonatkozó ismereteket sajátíthatják el a résztvevők. Megismerhetik a FuNino képzési modellt, a BrainKinetic alapjait, az oktató és korrekciós játékokat, amelyek lehetővé teszik a játékolvasást a pályán, a kollektív játék alapjait, a vizuális stratégiákat és formálják a munkamemóriát.
    

Az oktatói stáb tagja minden idők egyik legnépszerűbb olasz labdarúgója, Roberto Baggio, aki 56-szor szerepelt az olasz válogatottban, amellyel világbajnoki ezüst- és bronzérmet is nyert.

Baggio játszott többek között a Juventus, az AC Milan és az Internazionale színeiben is, a nemzetközi szövetség (FIFA) 1993-ban az Év játékosává választotta, abban az évben Aranylabdát is kapott. A Juventusszal 1993-ban UEFA Kupa-győztes támadó 2007 óta a Roby Baggio-Horst Wein FuNino program elnöke.
    

A kétnapos debreceni képzésre a hazaiak mellett Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Oroszországból, Lengyelországból és Egyiptomból is érkeztek edzők.
    

A szervezők tájékoztatása szerint a magyarországi FuNino-képzés a magyar szövetség (MLSZ) licencmegújító, kreditpontszerző továbbképzése, a mind az öt modult elvégzők hivatalos FuNino Certifice diplomát kapnak.

Az edzésmódszert az MLSZ Bozsik-programja is beépíti képzési rendszerébe.
    

A debreceni futballegyetem első kurzusai egyébként 2015-ben kezdődtek. Akkor az azóta elhunyt Horst Wein Debrecenben részletesen ismertette azt az edzéstechnikát, amelyet különböző korosztályú gyerekek képzésére dolgozott ki, s amelyet már hatékonyan alkalmaznak Németországban. A tréner a gondolkodást nevezte a legfontosabb erénynek, ami szerinte megelőzi a fizikai erőnlétet is. Szavai szerint "a fejben kezdődik az a gondolat, ami a lábban végződik" és a labdarúgásban eredményre vezet.
     

Szilvássy Zoltán, a DE rektora a debreceni futballegyetemről elmondta: a programsorozat célja a hazai utánpótlás bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe, együttműködés a külföldi felsőoktatási intézmények sportirányú projektjeivel, valamint a nemzetközi tapasztalatok bevonása a hazai szakmai gondolkodásba.
    

"A konferencia részeként nemzetközileg elismert szakemberek tartottak már edzőképzést Debrecenben, amelynek célja, hogy az utánpótlásképzésben dolgozók hozzájussanak modern, nemzetközi szintű ismeretekhez" - mutatott rá Bács Zoltán, a DE kancellárja.
    

Európa futballnemzeteinek legjobb utánpótlás-képzési szakemberei oktattak már a Debreceni futballegyetemen: Horst Wein mellett előadást és gyakorlati bemutatót tartott többek között az olasz utánpótlás-igazgató Maurizio Viscidi, valamint az AC Milan, az Ajax Amsterdam, a Real Madrid akadémiájának trénerei, de bemutatta Debrecenben a brazil utánpótlás-képzési programot Joel Cornelli edző, testnevelő tanár, az olasz Alessandro Sarocco pedig a koordinációs edzők utánpótlásképzésben betöltött szerepét elemezte a magyar szakembereknek. Ez a sorozat folytatódott most a Horst Wein és Roby Baggio nevével fémjelzett FuNino-program oktatásával.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×