eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Stenmark óta nem volt ilyen sízőjük a svédeknek

A téli olimpiák történetének magyar szempontból legszebb napját bearanyozta a rövid pályás férfi gyorskorcsolyázók diadala, de az ő számukon kívül még kilencben avattak bajnokot Dél-Koreában.

Az alpesi versenyek utolsó két egyéni versenyében svájci és svéd siker született: női kombinációban a svájci Michelle Gisin, férfi műlesiklásban pedig - meglepetésre - a svéd Andre Myhrer győzött. A hölgyeknél két svájci is felállhatott a dobogóra, miután a műlesiklás ezüstérmese, Wendy Holender bejött harmadiknak. Kettejük közé beékelődött Mikaela Shiffrin, az óriásműlesiklás győztese, aki ezzel alpesi síben az egyéni számok legeredményesebb női versenyzője lett Phjongcshangban. Gisin tavaly St-Moritzban második helyen végzett ebben a számban a világbajnokságon.

A férfiaknál a 35 éves Myhrer győzelme meglepetés, mégha nyolc éve, Vancouverben harmadik is lett. Ebben a számban egyébként 38 év után nyert ismét svéd, 1980-ban a nagy Ingemar Stenmark nyert Lake Placidben. (Mi több általában svéd alpesi síző nem nyert Stenmark két 1980-as aranya óta.)

A női jégkorontorna fináléjában végletekig kiélezett mérkőzést vívott a címvédő, legutóbbi négy játékokon győztes Kanada az Egyesült Államokkal. A csatát végül az amerikaiak nyerték szétlövésben, a hatodik párban értékesített rávezetéssel, s 1998 után lettek ismét győztesek. Érdekes, hogy a csoportmérkőzések során a kanadaiak legyőzték a későbbi aranyérmest.

Az északi összetett harmadik, egyben utolsó számában német siker született, a toronymagas esélyes Vinzenz Geiger, Fabian Riessle, Eric Frenzel, Johannes Rydzek négyes simán nyert a norvégok és az osztrákok előtt. Frenzel és Rydzek nyert egyéniben is már ezen az olimpián.

A női sílövők is befejezték szereplésüket az idei játékokon. A 4x6 kilométeres váltó meglepetéssel zárult, ugyanis a Nagyezsda Skardino, Irina Krjuko, Dzinara Alimebkova, Darja Domracseva összetételű fehérorosz válogatott ért elsőként célba. Domracseva Szocsiban három aranyérmet nyert.

A síakrobaták félcső számát az amerikai David Wise utolsó sorozatban bemutatott gyakorlatával nyerte meg, s ezzel megismételte Szocsiban kivívott elsőségét. A hódeszkások női big air versenyében Anna Gasser végzett az első helyen. Az osztrák sportolónő tavaly világbajnok lett ugyanebben a számban, ami után hazájában az Év sportolónőjének választották.

A csütörtöki versenynap győztesei:

Alpesi sí:

férfi műlesiklás: Andre Myhrer (Svédország)

női kombináció: Michelle Gisin (Svájc)

Síakrobatika:

férfi félcső: David Wise (Egyesült Államok)

Hódeszka:

női big air: Anna Gasser (Ausztria)

Jégkorong:

nők: Egyesült Államok

Északi összetett:

csapat: Németország (Vinzenz Geiger, Fabian Riessle, Eric Frenzel, Johannes Rydzek)

Rövidpályás gyorskorcsolya:

férfi 500 m: Vu Ta-csing (Kína)

női 1000 m: Suzanne Schulting (Hollandia)

5000 m váltó: MAGYARORSZÁG (BURJÁN CSABA, KNOCH VIKTOR, LIU SHAOANG, LIU SHAOLIN SÁNDOR)

Sílövészet:

4x6 km női váltó: Fehéroroszország (Nagyezsda Skardino, Irina Krjuko, Dzinara Alimebkova, Darja Domracseva)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×