eur:
389.67
usd:
362
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kékesi Márton: a hó szinte elégeti a léceket

Kékesi Márton: a hó szinte elégeti a léceket

Kékesi Márton alpesi síző szerint a phjongcshangi téli olimpia férfi lesikló pályája kielégíti adrenalinfüggőségét, tízes skálán nyolcas nehézségűnek tartja.

"Persze Kitzbühel húszas nehézségű. Mindenesetre mentem már nehezebb pályán is" - mondta a második hivatalos edzést követően nevetve a 22 éves sportoló, aki a klasszikusnak számító műfaj mellett minden más számban is elindul.

Kékesi elárulta, a csütörtöki tréningen még csak ismerkedett a pályával, ezúttal már jobban "engedte" a léceit, így öt másodperccel kisebb különbséggel maradt el a legjobbtól, de maximális sebességgel majd csak a versenyen fog csúszni.

"Spórolni kell a léccel, mert a nagy hideg miatt nemcsak rendkívül kemény a hó, hanem kristályos is, ezért hatalmas a súrlódás és szinte elégeti a léceket. A versenyre szánt léceket ki sem próbálom, azokat majd csak élesben csatolom fel" - mondta az MTI érdeklődésére Kékesi, aki azt is elárulta, a két norvég klasszis, Aksel Lund Svindal és Kjetil Jansrud a kedvence a favoritok közül. Előbbi Vancouverben, utóbbi Szocsiban győzött szuperóriás-műlesiklásban.

Az olimpia légkörét illetően úgy fogalmazott, kicsit visszafogott egyelőre a hangulat, amit azzal magyarázott, hogy a nagy hideg miatt jószerivel csak edzeni és enni mozdulnak ki a sportolók a szobájukból. Megjegyezte még, hogy a gyorsasági számoknak otthont adó Dzsongszon kissé messze, mintegy negyvenperces utazásra van a phjongcshangi központtól.

A másik magyar férfi alpesi síző, a szlalomspecialista Samsal Dalibor az MTI-nek elárulta, lesiklásban nem áll majd rajthoz, a hivatalos edzéseken azért vesz részt, mert kombinációban viszont elindul.

A horvát születésű sportoló negyedik olimpiáján szerepel, eddig a szocsi játékok volt a kedvence, azt tartja a legszervezettebbnek. Hozzátette, talán nem véletlenül akkor érte el legjobb eredményét, ugyanis 18. lett műlesiklásban négy éve - még horvát színekben.

"Megismételhetőnek tartom. Legalábbis ezzel a céllal jöttem" - mondta a 32 éves Samsal Dalibor.

Csütörtökön Kékesi 80. lett több mint 13 másodperccel elmaradva a leggyorsabb, a kanadai Manuel Osborne-Paradistól, akkor Samsal Dalibor nem indult. Pénteken Kékesi 81., Samsal 82. volt, hátrányuk tíz másodperc alatt maradt az első olasz Christof Innerhoferhez képest. Szombaton még egy hivatalos tréning lesz, vasárnap pedig - magyar idő szerint - hajnali 3 órától következik a lesiklóverseny.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×