eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Nincs sok remény arra, hogy élve kerüljenek elő az eltűnt magyar hegymászók

Nincs sok remény arra, hogy élve kerüljön elő a Fogarasi-havasokban eltűnt gyergyószentmiklósi testvérpár. Jelenleg három csapat keresi a két magyar férfit – tájékoztatta a Maszolt Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője.

A testvérpár szombaton indult el hazulról megmászni a Románia legmagasabb hegycsúcsát, a Moldoveanut. Hozzátartozóik vasárnap estére várták vissza őket, de négy napja semmit nem tudnak róluk. Autójukat hétfőn megtalálták a Brassó megyei Felsőszombatfalva közelében, a Fogarasi-havasok lábánál.

Fekete Őrs elmondta, jelenleg a 34 éves és a 37 éves férfit három hegyimentő csapat is keresi. Megerősítette: helikopter bevetését fontolgatják, mert a nagy hó nagyon nehezíti az akciót. Hozzátette, az idő elteltével az eltűnt személyek túlélési esélyei csökkennek.

„Nemrég beszéltem az egyik Brassó megyei hegyimentő kollégámmal, aki a helyszínen tartózkodik, de ők nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy a testvérpár még él. Négy nap fenn a hegyen nagyon hosszú idő. De amíg nincsenek meg, addig remény van” – fogalmazott a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője.

A Maszolnak egy név nélkül nyilatkozó gyergyószentmiklói hegymászó elmondta: a Moldoveanu-csúcs felé vezető útvonalon, a Viștea Mică nevű csúcs közelében ki van alakítva egy menedékhely hegymászók számára. Oda még nem jutottak fel a hegyimentők, és a hozzátartozók abban reménykednek, hátha a testvérek ott húzták meg magukat. „Ha szerencséjük volt, akkor tán eljutottak arra a menedékhelyre” – mondta Fekete Őrs erről a forgatókönyvről.

A Maszol úgy tudja, a testvérek kezdő hegymászók, egyikük csak egyszer volt téli hegyi túrán, a másikuk egyszer sem. „Gyakorlott hegymászó nem indul neki a Moldoveanu-csúcsnak, ha télen látja, hogy felhők sűrűsödnek a Fogarasi-havasok fölött, hanem lemenekül onnan. A múlt hétvégén a hegyimentők figyelmeztették is az embereket, hogy nem próbálkozzanak mászással” – mondta a név nélkül nyilatkozó gyergyószentmiklósi alpinista.

Az egyik férfi két gyermek, a másik három gyermek édesapja.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×