eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Európa-bajnok és olimpiai résztvevő a magyar női vízilabda-válogatott

A hollandok elleni döntő 9-7-es megnyerésével Európa-bajnok lett a magyar női vízilabda-válogatott, s egyben kiharcolta a riói kvótát. Bíró Attila szövetségi kapitánya alig fél év alatt a csúcsra vezette a csapatot. A fináléban különösen Gangl Edina, Bujka Barbara, Tóth Ildikó és Kisteleki Hanna remekelt.

Európa-bajnoki döntőt játszik a magyar női vízilabda-válogatott Belgrádban a hollandokkal.

A két csapat találkozott az Eb első csoportkörében, akkor a hollandok nyertek. De ez más meccs, más téttel.
Az első magyar támadás kapufával végződött. 
Megvan a vezetés, Antal Dóra előnyből a hosszú felső sarokba vágta a labdát, 1-0.
Ugyancsak fórból Maud Megens egyenlített, 1-1. 
Akciógól: Kisteleki Hanna kintről óriási, felső kapufás gólt lőtt. 2-1. 
Dagmar Genee egy újabb holland előnyt váltott gólra, 2-2. 
Gyönyörű emberelőny-kihasználás, Illés Anna közelről góllal fejezte be az akciót, 3-2. 
Az első negyedik végén a hollandok négy másodperc alatt - a játékrész utolsó négy másodperce alatt - Yasemin Smit révén gólra váltották az előnyüket. 3-3. 
Bujka Barbara ötméterest harcolt ki, majd gólra váltotta a büntetőt, 4-3. 
Smit egyedül maradt, belőtte, 4-4. 
Holland ötméteres, Maud Megens lövését Gangl Edina kivédte. 
Dagmar Genne lövése védhető volt, de beszédült. Először vezetnek a hollandok, 4-5. 
Czigány Dóra tiszta lövőhelyzetbe került, de a holland kapus védett. Kimaradt az előny. 
Vége a második negyednek, a szünetben egy oda. 
Magyar akcióval indul a harmadik negyed, Bujka Barbara hatalmas góllal egyenlít, 5-5. 
Fordít a magyar válogatott, Takács Orsolya előnyből lőtt gólt, 6-5. 
Sabrian Van der Sloot a védők kezei között bevágta a hatodik holland gólt, 6-6. 
Hosszú percek után újabb találat, Kisteleki Hanna előnyből nagy gólt dobott, 7-6. 
Újra az utolsó másodpercben kaptunk gólt, Dagmar Genee lőtte, 7-7. 
Az utolsó negyed következik az Európa-bajnoki döntőben. 
Tóth Ildikó centergóljával ismét vezetünk, 8-7.
Hosszú gólcsend után Tóth Ildikó centergólt lőtt, 9-7. 
Lecsorgott az utolsó perc, Gangl Edina még bemutatott egy "sokadik" bravúrt, a magyar válogatott megnyerte az Európa-bajnokságot, s egyben kiharcolta az olimpiai kvótát.

Bíró Attila: régóta bennük volt az eredmény

Már régóta benne volt a csapatban ez a siker - mondta Bíró Attila, az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

"Amikor októberben az első edzésen elmondtam a lányoknak, hogy az Európa-bajnokságon kell kiharcolni az olimpia kvalifikációt, nem hiszem, hogy sokan hittek benne, aztán novemberben néhányan már igen, decemberben még többen, és az elmúlt két hétben már mindenki" - nyilatkozta a hollandok ellen 9-7-re megnyert belgrádi finálét követően a szakember, akit augusztusban, a kazanyi világbajnokság után távozott Merész András helyére neveztek ki.

Hozzátette: mondhatna közhelyeket, mint a nagy szív és a hatalmas küzdeni tudás, de úgy gondolja, rendkívül szervezett játékot mutattak be, ráadásul a döntőben két gólt adtak ajándékba a két negyed utolsó pillanatában a hollandoknak. "Mindezek ellenére sem törtünk össze és meg tudtuk fordítani a mérkőzést. Nagyon erősek vagyunk mentálisan" - tette hozzá a szakember.

Nagyon sokat dolgoztunk, köszönet az egész stábnak, mindenki rengeteget tett azért, hogy ezek a lányok ilyen állapotban legyenek - közölte. "Õk nagyon jó vízilabdázók, ez soha nem volt kérdés, jól összeraktuk őket, úgy gondolom, régóta bennük volt ez az eredmény" - mondta Bíró Attila.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a szakmai stáb munkáját emelte ki: "Bíró Attila és közvetlen edzőkollégái hatására kapott egy új impulzust a csapat, azt gondolom, elsősorban ez volt a döntő, hiszen ezek a lányok nem most tanultak meg jobban vízilabdázni, kellett valami változás, ez pedig bejött. Attila az ő lelkesedésével kihozta a legtöbbet a lányokból. Hozzáteszem, hogy a női vízilabda kapussportág, Gangl Edina pedig tökéletes választásnak bizonyult ezen az Európa-bajnokságon".

Kemény a férfiakkal kapcsolatban megjegyezte, a görögök elleni szombati bronzmérkőzés már nem más, mint presztízskérdés, Benedek Tibor együttesének az áprilisi olimpiai selejtezőtornán kell kiharcolnia a riói indulást.

A játékosok a dobogón Gyárfás Tamástól, a Magyar Úszó Szövetség elnökétől vehették át a győztesnek járó érmeket, Gangl Edinát a torna legjobb kapusának választották, míg a gólkirály - igaz, a döntőben nem volt eredményes - 23 találattal a magyar csapat kapitánya, Keszthelyi Rita lett.

"Nagyon jól éreztem magam a vízben, nem is lehet összehasonlítani ezt a mérkőzést az elsővel" - nyilatkozta Gangl, aki szerint elsősorban annak köszönhető a csapat ugrásszerű fejlődése, hogy összeszedettebb lett a védekezése, támadásban pedig higgadtabbak voltak. Hozzátette, nem volt jó kétszer is a negyed utolsó másodpercében gólt kapniuk, de jól mutatja a csapat mentális erejét, hogy ebből is fel tudtak állni.

A válogatott egyik legrutinosabb tagja Takács Orsolya, aki már a 2005-ös montreali világbajnokságon győztes együttesnek is a tagja volt. Elmondta: "ez egy teljesen más élmény volt. Több mint tíz évbe telt, hogy újra átéljem, fantasztikus volt. Én is teljesen más vagyok, a csapat is teljesen más, nagyon boldog vagyok. Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk még dolgozni, nem az első napokon kellett megnyerni ezt az Európa-bajnokságot, hanem az utolsó kér mérkőzésen".

A hollandok elleni finálé kulcsembere, az utolsó két gólt szerző Tóth Ildikó volt. Elmondta: "szerencsére nem görcsöltünk rá a fináléra, kicsit tétnélkülinek is éreztük. A meccs után bementünk átöltözni, és akkor ébredtünk rá, hogy megyünk Rióba. Az, hogy Európa-bajnokok vagyunk, még nem esett le..."

A kiváló játékos hozzátette, az olimpia még nagyon messze van, addig rengeteg munka vár a csapatra, de nagyon jó, hogy van miből építkezniük. A békeharcos útja című alkotást idézte: "az út az, ami boldoggá tesz, nem a végcél... Ahogyan ezt az egész döntőt megéltük, az volt fantasztikus, ahogyan a kispad együtt volt, ahogy bent a vízben együtt voltunk, az egy olyan pillanat, amihez bármikor vissza tudunk nyúlni, ha nehéz lesz".

Szintén két góllal járult hozzá a sikerhez Bujka Barbara, aki az Európa-bajnoki trófeával a kezében válaszolt az újságírók kérdésére: "négy negyeden keresztül jól játszottunk, akárcsak tegnap, végig koncentráltunk. Egyszerűen nem lehetett mélypontot találni, bárki volt bent a vízben, megcsinálta a feladatát".

Illés Anna először a testvérének kívánt boldog születésnapot: "én még soha nem nyertem, nagyon-nagyon örülök. Azt gondolom, az döntött, hogy amikor a hollandok vezettek, mi akkor sem tértünk el a taktikától, és meg tudtuk fordítani a mérkőzést".

A magyar női válogatott 1991 (Athén) és 2001 (Budapest) után harmadik alkalommal diadalmaskodott a kontinensviadal1on.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×