eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fürjes: ekkora sportversenyt nem rendeztek még Magyarországon

Páratlan lehetőségnek nevezte Magyarország és Budapest számára a 2017-es vizes világbajnokság megrendezését a kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Páratlan lehetőség előtt Budapest és Magyarország; megrendezhetjük a világ holtversenyben harmadik legnagyobb sporteseményét. Akkora sportversenyt, amelyet még soha nem rendeztek Magyarországon. Az olimpia, a labdarúgó világbajnokság után az atlétika és az vizes vb vetélkedik a harmadik legnagyobb sportverseny helyéért. Több milliárd néző fog Magyarországra figyelni, több százezer látogató érkezik, Budapest még kedveltebb úti cél lesz, a turizmusunk erősödik, munkahelyeket teremt a beruházás, összességében a Dagály uszodaaréna felépítése ötezer embernek - a tervezőktől a gépkocsivezetőkön, kamionsofőrökön át a kétkezi munkásokig - ad munkát, ötezer magyar család megélhetését segíti. Az adóbevételek miatt a költségvetés is gyarapodik" - jelezte Fürjes Balázs.

Az egyes kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos kiemelte: "ezzel a lehetőséggel akkor lehet élni, ha úgy csinálunk egy magyar versenyt, hogy egyébként pedig a FINA sztenderdjeinek megfelelünk. Ki tudná jobban, hogy a versenymedencéknek, a világbajnokság megrendezésére alkalmas létesítmény minden paraméterének, az újságírók kiszolgálásától kezdve a közönségforgalmon át a medencék egymáshoz való pozicionálásáig hogyan lehet a legjobb versenyuszodát felépíteni. A részletes terveket egy nagyon intenzív párbeszéd során alakítottuk ki a FINA-val. Természetesen épületet, szerkezetet, gépészetet tervezni tudunk, az építési engedélyünk már régóta megvan, de a finomhangolás, az épület lelkének legapróbb részleteinek tervei, az utolsó négyzetcentiméterekig most készültek el. Ezt egy több hónapos egyeztetés során fogadtattuk el, ez nem kényszer volt, nagyon jó, építő párbeszéd zajlott a FINA-val. Mindent tudunk, mit fogunk festeni, burkolni, építeni, kialakítani, helyiségeket elhelyezni. A FINA azt nyilvánította ki, hogy a terveink mindenben megfelelnek a Nemzetközi Úszószövetség ajánlásainak, elvárásainak."

"A FINA azt az összetett szempontrendszert érvényesíti, hogy legyen tökéletes versenyzőnek lenni, hiszen hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nélkülük nem lenne az egész, őket kell tudnunk kiszolgálni. A világ legjobb úszói jönnek ide, tehát az kell, hogy minden jól működjön a csapataiknak - edzőiknek, gyúróiknak -, a média képviselőinek, akik nélkül nem értesül a világ, hiába is rendezzük a legjobb sporteseményt" - hangsúlyozta Fürjes Balázs.

A tervek szerint 2016 nyarán kezdődhet meg a Puskás Ferenc Stadion építése - mondta az egyes kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos.

"A bontásra nyílt közbeszerzést írtunk ki, kellő időt biztosítunk az ajánlattevőknek, ha lezártuk, akkor nekifogunk a munkáknak, ezzel párhuzamosan kiírjuk a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést. Az építési engedélyt menet közben megszerezzük, ezekben a napokban indul az építési engedélyezési folyamat, tehát biztos vagyok benne, hogy év végéig jogerős, végrehajtható építési engedélyünk lesz. Ez az ország legnagyobb épülete lesz, biztos, hogy egy több hónapos közbeszerzés lesz, abban bízom, hogy 2016 nyarán megkezdhetjük az építkezést" - mondta Fürjes Balázs.

"Mindannyiunk előtt ott van a Puskás Stadion, a Népstadion épülete, jól ismerjük ezt az emblematikus épületet. A legkarakteresebb eleme az úgynevezett pillonsor, a függőleges pillonépületek, amelyekben belül lépcsőház van, kívül pedig téglafalak és rácsos burkolat. Ezeket megtartjuk, újjáépítjük, fölfrissítjük, korszerűsítjük, de ugyanez határozza majd meg az új épület látványát is. Bárki ránéz, elkerülhetetlen, hogy ne jusson eszébe a régi stadion. Ha egy nagypapa elviszi az unokáját és megmutatja, hol látta Puskás Öcsit focizni, evidens lesz a kapcsolat a régihez. Kap egy korszerű tetőszerkezetet, fedett lelátói lesznek, és minden létesítménye megújul, egy modern, hatvanöt ezres labdarúgó stadion épül itt fel. Tudjuk már, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon négy mérkőzésnek - három csoportselejtezőnek, meg egy nyolcaddöntőnek - ez ad majd helyet. Az UEFA hagyta jóvá az utolsó vonalig terveket, mehetünk előre" - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×