INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Storcz Botond: a magyar női kajaknak nincs párja a világon

Infostart / InfoRádió
Szinte lehetetlen megtippelni, kik szerepelhetnek majd a női kajak szakágban a magyar válogatottban a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, annyira erős az itthoni mezőny - mondta Storcz Botond vezetőedző az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szinte az egész világon nincs párja a magyar női kajaknak, akárhány sportágat is vizsgálunk - érzékeltette Storcz Botond.

"Tényleg előfordulhat az a helyzet, hogy hazai válogatóversenyen, mondjuk egy 500 egyes döntőben, kizárólag olimpiai vagy világbajnok versenyzők vesznek részt, szerintem sehol a világon nincs ilyen eredményes szakág."

A vezetőedző szerint kijelenthető, hogy egy hazai vb-válogató női kajakban olyan erős, mint egy világbajnoki döntő.

"Túlzás nélkül lehet mondani, hogy olyan magas szinten van a hazai női kajak mezőny, hogy ez az a szakág, ahol a leginkább biztosítva látom azt, hogy nemcsak a legjobbjaink vannak "A" egységekként, hanem mögöttük adott esetben ütőképes "B" és "C" egységeket is ki tudnánk állítani."

Tavaly is sikert sikerre halmoztak Kozák Danutáék, mind a négy olimpiai számban Eb-aranyérmet szereztek és a moszkvai vb-n is nyertek 500 egyesben, párosban és négyesben is. Ebben a helyzetben nem vár könnyű feladat a három visszatérő olimpiai bajnokra: Kovács Katalinra, Fazekas Zur Krisztinára és Dusev-Janics Natasára sem.

"Nehéz lesz kivívni a lányoknak a magyarországi szinten azt, hogy valaki a csapatba kerüljön."

Storcz Botond elismerően beszélt Kovács Katalin elmúlt félévben végzett munkájáról. A Honvéd háromszoros olimpiai bajnoka megfontoltan és fokozatosan növelte a terhelést kislánya születése után.

"Mögötte már olyan szintű mennyiségű és minőségű munka áll, hogy szerintem jót tett neki és az előnyére válhat, hogy egy évet aktívan pihent, és feltöltődött."

Dusev-Janics Natasa Mexikóban, Fazekas Zur Krisztina az Egyesült Államokban végezte eddig a felkészülés nagy részét.

A hónap végén edzőtáborozni indul a magyar kajak-kenu válogatott legtöbb tagja. Storcz Botond hangsúlyozta, hogy szinte mindenki nagyon várja már a vízreszállást, ez pedig itthon csak hetekkel később történhetne meg.

"Ez tényleg pont az az időszak - emlékszem még versenyzőkoromból - , amikor már kezdjük unni a bezárt, szárazföldi edzéseket, vágyunk arra, hogy kimenjünk a természetbe, a vízre. A versenyzők már tudják, ki, mikor, milyen edzőtáborba utazik. A még hátralévő téli edzések azért fontosak és hasznosak, mert ekkor van idő és mód, hogy a fizikai állapotokon - erő és állóképesség - javítsanak a versenyzők."

"Abu-Dhabi, Florida, Portugáliában a Nelo központ és Sevilla mellett egy régi-új helyszínnel egészül ki az edzőtáborok listája: Dél-Afrikába, Port Edwardba is utazik egy kisebb csapat. Az egyes helyszínek között nagy eltérések vannak, évről évre visszatérő probléma, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb helyszínt. Az évnek ebben az időszakában itthon nem lehet minőségi munkát végezni, hiszen februárban, márciusban az időjárási körülmények nem megfelelőek a normális vízi munkához, ezért megyünk "meleg-vízi" edzőtáborba. Vannak nagyon jó helyszínek, ahol csodás a vízfelület, jól lehet edzenek, de sajnos a kiszolgáló létesítmények nem alkalmasak arra, hogy ott három-négy, vagy akár hat-hét hetet eltöltsön a versenyző. Van, ahol mindez fordítva igaz és az is előfordul, hogy sokan vannak, sokat kell utazni vagy drága. Mindegyik edzőtáborban kell egy kis kompromisszum van, folyamatos keresésben vagyunk."

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk