eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyarország nyerte az ifjúsági labdarúgó Európa-bajnokságot - 30 éve

November 25-én, a magyar labdarúgás napja alkalmából kedden köszöntik a harminc évvel ezelőtti, 1984-es ifjúsági Európa-bajnokságon győztes magyar labdarúgó-válogatott tagjait. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása:

Az 1984-es U18-as labdarúgó Európa-bajnokságot 1984. május 25. és június 3. között 16 csapat részvételével rendezték meg a Szovjetunióban. Az Európa-bajnoki címet Magyarország válogatottja szerezte meg, miután a döntőben a 0-0-s rendes játékidőt és a hosszabbítást követően tizenegyesrúgásokkal 3-2-re legyőzte a házigazda szovjeteket.

Az Eb-győztes válogatott tagjai Petry Zsolt, Szeiler József, Takács József, Haáz Ferenc, Pintér Attila, Szélpál László, Keller József, Deák Sándor, Kovács Ervin, Krizán Sándor, Orovecz György, Csoboth Róbert, Vincze István, Zsinka János, Kovács Kálmán, Zsivoczky Gyula és Zvara József voltak. A 2011-ben elhunyt Bicskei Bertalan irányította a csapatot.

A magyar válogatott a sorsolásnál a D csoportba került, itt Csehszlovákia, Spanyolország és Svájc korosztályos válogatottjával kellett megmérkőznie. A május 25-29. között Minszkben játszott csoportmérkőzéseken a csehszlovákokat 3-0-ra, a spanyolokat 2-1-re, míg a svájciakat 1-0-ra győzte le az együttes, és pontveszteség nélkül, egy kapott góllal csoportelsőként jutott tovább az egyenes kiesési szakaszba.

A június 1-jén Moszkvában játszott elődöntőben a magyarok a lengyel ifikkel csaptak össze, s Kovács Kálmán és Zsivoczky Gyula találatával 2-0-ás győzelmet aratva jutottak be a döntőbe, ahol az Írország elleni meccset 2-1-re abszolváló szovjetekkel kellett megmérkőzniük.

A döntőbe jutás előtt nemigen sorolták a magyarokat az Eb esélyesei közé, újságírói gárda sem ment velük, hogy mérkőzéseikről tudósítson, így a hazai szurkolók nem követhették nyomon eredményeiket. A döntőt a magyar rádió már élőben közvetítette.

A magyarok az addig elért 8-1-es gólarány bátorításával léptek június 3-án a moszkvai Luzsnyiki Stadion gyepére. A lelátókon ülő 70-80 ezer néző a házigazdák győzelmét várva figyelte a küzdelmet, amely a legnagyobb feszültséget a végjátékra tartogatta, mivel sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem bírtak egymással a csapatok.

Jöttek a mindent eldöntő tizenegyesek. Az első kettőt kihagytuk, aztán Petry Zsolt kapus három szovjet büntetőt kivédett, s végül Kovács Ervin a hálóba lőtte a 3-2-es végeredményt beállító, Európa-bajnoki címet jelentő gólt.

Az ifjúsági válogatott kontinensgyőzelmére mint egy nagy sorozat nyitányára emlékeznek vissza a szakemberek, hiszen ez után a felnőtt válogatott 1985-ben kijutott a mexikói világbajnokságra, a Videoton csapata pedig az UEFA Kupa döntőjében szerepelhetett.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×