eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Magyarok a Broad Peak csúcsán

Újabb nyolcezer méternél magasabb csúcsot hódítottak meg magyarok. A nagyváradi Varga Ccsaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd a Föld 12. legmagasabb hegyére, a 8051 méteres Broad Peakre mászott fel a Himalájában.

A Magyar Karakorum Expedíció hegymászói szerdán jutottak fel a kínai-pakisztáni határon lévő Broad Peak - eredeti nevén a K3 - csúcsára, és Varga Csaba csütörtökön már a 4950 méteren fekvő alaptáborból nyilatkozott telefonon a Duna Televízió Hazajáró című műsorának.

"17 és 18.- a között, nagy hóvihar volt a Karakorumban, emiatt elég nehéz volt taposni a nyomot. Úgyhogy, aki azt gondolja, hogy ezek a magas hegyek, standard úton könnyűek, nagyon nagyot téved. Nagyon kimerültünk, mire felértünk, mire felértünk a nyeregbe a középső és nagycsúcs közé. Innen fel kellett mászni a köves csúcsra, ami nagyon veszélyes és nagyon meredek, majd innen kezdődött a hosszú út a csúcsig. Többször elaludtuk, annyira álmosak voltunk és ki voltunk fáradva."

A nagyváradi Varga Csaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd pakisztáni idő szerint szerda kora délután érte el a 8051 méter magas hegy csúcsát, ahol egy órát töltöttek el a tiszta, szélmentes, napos időben.

"Mint a világ ura, olyan voltam, mintha a hegyek királyságának a trónján ülnék."

A magyar hegymászók a 4-es táborban, 7400 méteren éjszakáztak, majd csütörtök hajnalban elindultak az alaptáborba, ahová helyi idő szerint este 7 óra körül érkeztek meg.

A Broad Peaket először egy osztrák expedíció hódította meg 1957-ben. A magyarok közül 2000-ben Ács Zoltán és Mécs László, 2007-ben pedig Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda és Ugyan Anita mászta meg a Föld 12. legmagasabb hegyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×