eur:
389.1
usd:
361.08
bux:
68665.01
2024. május 7. kedd Gizella

Nincsenek többé Hamupipőke-csapatok

Ha van valamilyen fontos tanulsága a szombati mérkőzéseknek, az nyilvánvalóan az, hogy újfent kiderült, nincsenek - vagy csak nagyon ritkán akadnak - könnyű mérkőzések a világbajnokságon. Az argentinok az irániak elleni és a németek a ghánaiak elleni mérkőzése kapcsán a legtöbb elemző az esélyesebb válogatott könnyű győzelmére számított. Aztán egyik sem lett sima mérkőzés, sőt a Nationalelf nem is tudott nyerni. A bosnyákok kikaptak és kiestek.

Sok mindent elárul a Belo Horizonte-i mérkőzésről, hogy Lionel Messi mellett a mezőny két legjobbja a két kapus volt. Így osztályozott az inforadio.hu is, de - legalábbis, ami az övéiket illeti - az argentinok is. A népszerű Buenos Aires-i sportújság, az Olé internetes portáljának szavazói 55 százalékban úgy látták, hogy a kapus Romero volt az Albiceleste tagjai közül a meccs embere. A második a listán Messi 27 százalékkal, a harmadik Rojo 18 százalékkal. (Csak erre a három játékosra lehetett voksolni.)

Az argentinok egyébként nem voltak elájulva csapatuk teljesítményétől, a már említett lap egy másik kérdésére a többség az ötös skálán a kettes osztályzatnak megfelelőt adta. A dél-amerikai csapat rendületlenül passzolgatott, óriási labdabirtoklási fölényben volt, de - amint az többször kiderült már ezen a világbajnokságon is - ez semmit sem számított.

Az iráni együttes mindössze 130 passzot adott a 90 perc alatt, s hogy ez mennyire kevés, arra egyetlen viszonyítási alap: az 1966 óta elkészített statisztikák szerint ez a vb-k negatív rekordja.

Lionel Messi mentette végül meg a csapatot a döntetlentől, a 91. percben nagyon precíz mozdulattal csavarta a labdát az iráni kapuba. A győzelemmel tovább javult az Albiceleste mérlege, a válogatott a legutóbbi 14 vb-csoportmérkőzéséből 11-et megnyert, s csak egyszer kapott ki.

Fortalezában felejthető első félidőt játszott a német és a ghánai válogatott. Talán a magas páratartalom, akár a még nem teljes akklimatizálódás miatt a német csapat nem tudta a megszokott precíz játékát játszani.

Az első 45 percben mind a két csapat óvatosan játszott, alig akadt helyzet. A második játékrész hatodik percében Thomas Müller beadásából Mario Götze fura fejessel megszerezte a vezetést, s ettől egycsapásra nyílt lett a mérkőzés. A ghánaiak feladták a biztonsági játékot, tudták, hogy vereség esetén minimális reményük marad a továbbjutásra.

A német játékosok hibái éppen úgy hozzájárultak a fordulathoz, mint a ghánai játékosok fizikai ereje. Az afrikai csapat egy fejessel és egy lövéssel 2-1-re alakították az állást a maguk szempontjából, vezettek.

Joachim Löw kettőt is cserélt Bastian Schweinsteigert és Miroslav Klosét is beküldte. A veterán csatár szinte az első labdaérintéséből kiegyenlített, s ezzel a vb-történet legidősebb német gólszerzője, sőt - Ronaldóval holtversenyben, 15 találattal - mindenidők leggólerősebb vb-szereplője lett. Pályafutása mind a négy világbajnokságán szerzett gólt, négy tornán eddig csak Uwe Seeler és Pelé talált a kapuba.

A hajrá nyílt játékot hozott, mind a két csapat előtt adódtak helyzeteket, de maradt a döntetlen. A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild internetes kiadása nem volt elégedett a csapattal. A Bild 1-6-ig osztályoz, az 1-es a legjobb jegy. A csak néhány percet játszott Bastian Schweinsteigert ítélte a németek legjobbjának, míg Lahmot és Mustafit a leggyengébbnek.

A statisztika alapján a németek nem is számíthattak jobbra: 1994 óta mindössze csak egyszer nyerték meg a második vb-csoportmeccsüket. Thomas Müllernek ez volt a nyolcadik világbajnoki mérkőzése, nyolc gólt és négy asszisztot jegyez. Per Mertesacker elérte a 100. válogatottságát, ő a 13. német, aki eljutott a centenáriumig. A ghánaiak közül Asamoah Gyan a harmadik világbajnokságán szerzett gólt - ez csúcsbeállítás az afrikai játékosok között.

Az afrikai válogatottak e játéknap előtt 1 győzelemmel (Elefántcsontpart), 1 döntetlennel (Nigéria) és öt vereséggel (kétszer Kamerun, egyszer-egyszer Algéria, Ghána és Elefántcsontpart) álltak. Nem csak Ghána, hanem Nigéria is javított a mérlegen, ráadásul a Szuper Sasok meglepetésszerű győzelemmel a továbbjutásra esélyes csapattá léptek elő.

A bosnyákok ellen Emenike erőszakos előkészítése után a félig orosz Odemwingie szerzett gólt. 1998 óta ez az első győzelme a vb-tornákon a nigériai válogatottnak, amely 2002-ben és 2010-ben is egy döntetlennel és két vereséggel esett ki. Brazíliában két mérkőzésen négy pontot szerzett a csapat, amely a már 180 percet játszott válogatottak közül Mexikóval együtt másodmagával nem kapott még gólt.

Más kérdés, hogy ehhez a játékvezető is kellett, aki tévesen vette el még 0-0-nál a bosnyákok találatát. Safet Susic együttesét nem csak a bíró, hanem a nagy meleg, meg a balszerencse is sújtotta - a hosszabbításban Edin Dzeko lövését Vincent Enyeama bravúrral hárította. A mérkőzés előtt Susic kapitány azt mondta, Edin Dzeko a bosnyákok Messije. Mégsem...

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×