eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
67903.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Costa Rica Brazília és Argentína nyomában

Costa Rica nemzeti tizenegye olyan bravúrt hajtott végre, amire az Európán kívüli csapatok közül eddig csak Brazília és Argentína válogatottja volt képes: két korábbi világbajnokot is legyőzött egy vb-tornán. Uruguay után Olaszország ellen is nyert - s továbbjutott. Szinte már a tizenhat között érezhetik magukat a franciák, bár ez, az ecuadoriak győzelme miatt, matematikailag még nem biztos.

A közép-amerikai válogatott (0-1-ről fordítva) nagyszerű játékkal 3-1-re verte az uruguayiakat. Ettől függetlenül az első találkozóján ugyancsak győztes olasz válogatottnak adott nagyobb esélyt a legtöbb elemző a helyi idő szerint péntek délben lejátszott mérkőzésen.

Talán nem csak azzal számoltak kevesen, hogy a Costa Rica-iak megismétlik a jó játékukat, de azzal is, hogy Cesare Prandelli és az olaszok nem "viccből" emlegették, hogy tartanak a melegtől és általában az időjárási körülményektől.

A közép-amerikaiak ellenben nagyon bátran, cseppet sem tisztelve az olaszokat futballoztak. Már a 42. percben vezetéshez juthattak volna, de a chilei játékvezető nem ítélt büntetőt Joel Campbell fellökése után. Aztán az első félidő végén mégis megszületett a gól: egy a bal oldalról érkező labdát Ruiz, a csapatkapitány kapura fejelt. A labda nem érte a hálót, kipattant, de részben szabad szemmel is látni lehetett, részben pedig a gólvonal-technika is megerősítette: túlhaladt a labda a vonalon.

Cesare Prandelli a második félidőre cserékkel próbált frissíteni, de sem Balotelli, sem az új csatárok nem voltak veszélyesek a kapura. Andrea Pirlo kísérlete volt a legígéretesebb, de távoli szabadrúgását Navas kapus kiütötte.

Costa Rica végül 1-0-ra nyert, s ezzel biztosította a helyét a nyolcaddöntőben. Máris elérte eddigi vb-rekordját: 1990-ben a nyolcaddöntőben búcsúzott. Amennyiben csoportelső lesz (ehhez egy pontot kell szerezni a már kiesett angolok ellen, sőt, még ki is kaphat, ha számára kedvezően alakul az Olaszország-Uruguay találkozó eredménye), a C-csoport második helyezettjével, valószínűleg Elefántcsontparttal játszik majd. S ennek alapján, ugye, hogy nem esélytelen a még tovább lépésre?

Az olasz szövetségi kapitány, Cesare Prandelli a mérkőzés után azt hangsúlyozta, hogy nincs ok a pánikra. Annyiban igaza van, hogy csak még egy újabb vereséggel búcsúznának, az utolsó csoportmérkőzésen, a Céleste ellen elég a döntetlen is. Sőt, amennyiben az angolok legyőznék a Costa Rica-iakat, a Squadra Azzurra tagjai pedig az uruguayiakat, jobb gólkülönbséggel akár csoportelsők is lehetnek.

Azért ne szaladjunk ennyire előre az időben: az olaszok egyelőre még a sebeiket nyalogatják. Gianluigi Buffon ugyan azt mondta, ez a vereség semmit sem változtatott meg, mert még a győzelem esetén is kellett volna egy pontot szerezniük, hogy teljesen biztosak legyenek a dolgukban - így is egy pont kell.

Lorenzo Insigne ellenben azt mondta, hogy akár rosszabbul is járhattak volna. A Costa Rica-iak legjobbja, Bolaños elkérte Balotelli mezét, büszkén mondta, hogy csodálatos emlék lesz ez a számára. Aztán hozzátette - utalva az olasz csatár azon nyilatkozatára, amelyben közölte, hogy senkinek a nevét nem ismeri az ellenféltől - "szerintem, megtanulta most néhányunk nevét".

Meglepő gólzáport hozott a Franciaország-Svájc találkozó. Érdekes, hogy a salvadori mérkőzések gólátlaga (3 találkozón 17 gól, 5,66-os átlag) még az egyébként magas vb-átlagot is jócskán felülmúlja. (A következő találkozó a Bosznia-Hercegovina-Irán mérkőzés lesz ott.)

Az ezúttal fehér mezben játszó Kékek már az első félidőben eldöntötték a három pont sorsát, pedig Benzema még egy büntetőt el is rontott. Belefért, így is 3-0-ra vezetett a csapata a szünetben. A folytatásban még további két gólt szerzett a francia csapat, majd a hajrában a svájciak kétszer szépítettek.

Svájc a legutóbbi nyolc vb-mérkőzésén összesen három gólt kapott, amennyit most 45 perc alatt. Aztán pedig mg további kettőt. Így sincsen bajban, megmaradtak továbbjutási esélyei, most látszik csak, hogy milyen rengeteget ért az ecuadoriak elleni győzelem.

A francia válogatott az első két mérkőzésén nyolc gólt szerzett, ez kétszer annyi, amennyit az 1998-as világbajnoki arany óta, a 2002-es, a 2006-os és a 2010-es torna csoportmérkőzésein, kilenc mérkőzésen összesen szerzett. 2006-ban kilenc gólt szerezve világbajnoki ezüstérmet tudott nyerni, most nyolccal áll már két forduló után. Eddig egyszer szerzett a francia csapat nyolc gólt az első két csoportmérkőzésén, de akkor a paraguayiak elleni 7:3 után 3:2-re kikapott a jugoszlávoktól, a sok gól ellenére nem tudott két győzelemmel rajtolni.

A nap utolsó mérkőzésén - a papírformának megfelelően - az ecuadori válogatott szoros csatában nyert az 1982 óta először vb-gólt szerző hondurasiak ellen. Így akár még a franciák is kieshetnek, de ehhez Svájcnak és Ecuadornak is fölényes győzelmet kellene aratnia az utolsó körben. 

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×