eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Így kell jól szponzori szerződést kötni

Évente egymillió Cristiano Ronaldo-mezt ad el a Real Madrid labdarúgócsapatának sportszergyártója. Ennyit összesen nem értékesít ugyanaz a cég a Bayern München vagy éppen a Chelsea mezéből - mondta Szabados Gábor sportközgazdász.

"A nyugat-európai labdarúgásban a merchandising, tehát az ajándéktárgyak forgalma az egyik legfontosabb bevételi forrás" - hangsúlyozta Szabados Gábor sportközgazdász. Mint mondta: "ez húsz-harminc százaléka is lehet egy klub bevételének." Hozzátette: "idehaza ez szinte elenyésző."

"Túl azon, hogy ez konkrét bevételeket hoz, egyfajta mutatója annak, hogy mennyire népszerű egy klub szerte a világon, és ingyen reklám is, hiszen minél többen hordják egy csapat mezét, akár az utcán, annál több ember látja" - fejtette ki Szabados Gábor.

"A sportszergyártóknak, amelyek ezeket a hivatalos mezeket előállítják, is nagyon fontos bevételi forrást jelentenek, hiszen ez közöttük és a klub között oszlik meg, ennek aránya az egyéni szerződéstől függ"- magyarázta Szabados Gábor.

Mint a sportközgazdász elmondta: az, hogy egy-egy klub úgy szerződik le egy sportszergyártóval, hogy komoly összeget kap a beszállítói lehetőségéért, azért van, mert a cég belekalkulálja a várható bevételt. Hozzátette: "ugyanez igaz a játékosok szempontjából is."

Mint mondta: "ez megmagyarázza azt is, hogy Cristiano Ronaldoért miért fizetett ki világrekord összeget a Real Madrid." "Túl azon, hogy a pályán milyen teljesítményre képes, komoly gazdasági értéke is van" - tette hozzá a sportközgazdász.

"Az mindig a klub és a játékos egyéni szerződésének függvénye, hogy a sportoló részesedik-e a bevételekből, van, hogy egyáltalán nem" - magyarázta Szabados Gábor.

"Az a tendencia, hogy a legjobban kereső sportolók bevételének döntő többsége nem a sportból érkezik, hanem reklámszerződésekből, szponzori megállapodásokból" - ismertette a sportközgazdász.

Cristiano Ronaldo alapfizetése sem alacsony, de a szponzori szerződéseiből eredő bevétele lényegesen magasabb, mint amennyit a sportteljesítményéért a Real Madridtól kap - mondta Szabados Gábor.

Hozzátette: "David Beckham a mai napig a legjobban kereső sportolók között van, annak ellenére, hogy már nem aktív, a sportpályafutásáért egy fillért sem, a szponzori szerződései viszont ilyen jól fizetnek."

"Sőt a kibővített listán Michael Jordan is szerepel, aki már nagyon régen visszavonult az aktív játéktól, de a szponzori szerződései még mindig élnek" - mondta a sportközgazdász.

"Ez mutatja azt, hogy aki még játékos pályafutásában tud váltani, hosszútávú, komoly jövedelmeket tud biztosítani" - összegezte Szabados Gábor.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×