eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Téli olimpia: nem tudták utolérni Dél-Korea fájós térdű Usain Boltját

Nyolc aranyérmet osztottak Szocsiban, a téli olimpia keddi versenynapján. A németek két újabb elsőséggel csatlakoztak az ugyancsak négy aranyéremmel álló norvégokhoz és kanadaiakhoz. A két magyar induló közül Simon Ágnes a 66., Szabó Milán a 73. helyen végzett.

A gyorskorcsolyázónők 500 méteres távján megszületett az első ázsiai diadal: a dél-koreai Li Szang Hva győzött. Azt, hogy mekkora alakja ő a jelen gyorskorcsolyázásának, s hogy mennyire emelkedik ki a mezőnyből, semmi sem érzékelteti plasztikusabban, mint az ezüstérmes orosz, Olga Fatkulina nyilatkozata: "Már-már olyan ő, mint Usain Bolt". Li nyert négy éve Vancouverben is, s mindenki elképzelheti, mennyivel jobb a mezőnynél, ha most térdsérüléssel kínlódva is nyert. Fatkulinát a dobogó második helyére segítette a közönség lelkes biztatása, amelyről versenyzőtársnője, Angelina Golikova azt mondta: "Olyan volt etz, mint háborúban lenék, s egy egész hadsereg állna mögöttem".

A hódeszkások félcsőversenyében egy orosz fiatalember Svájcnak nyert aranyérmet. Jurij Podladcsikov édesapja geofizikus, s az ottani rendszerváltás adta lehetőségeket kihasználva 1992-ben külföldre költözött. A fiú így Nyugat-Európában nőtt fel, 2007-ben kapta meg a svájci állampolgárságot, addig orosz színekben versenyzett. Két japán, Hirano Ajumu és Hiraoka Taku állhatott mellé a dobogóra.

Síakrobatikában, a női slopestyle-ban az észak-amerikaiak a legjobbak, az első hatban három kanadai és két amerikai végzett. Kanadai győzelem született, a 19 éves Dara Howell révén. Honfitársnője, a hatodik helyen végzett Yuki Tsubota az utolsó gyakorlatánál nagyot esett, állkapocscsont-törést szenvedett.

Sífutásban a női és férfi egyéni szabadstílusú sprintversenyt rendezték, mindkettőben indult magyar versenyző. Simon Ágnes a 66., Szabó Milán a 73. helyen végzett. Folytatódott a norvégok remeklése, a férfiaknál Ola Vigen Hattestad, míg a nőknél Maiken Caspersen Falla nyert. A két győztes kiemelkedett a mezőnyből, nemcsak a selejtezőben produkálták a legjobb időt, hanem aztán a negyed- és az elődöntőből is elsőként jutottak tovább. A fináléban sem tudta senki megszorítani őket. Jellemző a norvég hölgyek erejére, hogy úgy is elvitték az első két helyet, hogy a nagy favorit, Marit Björgen, a szombati üldözéses viadal bajnoka elesett, s nem jutott tovább az elődöntőből.

Megszületett a fehéroroszok első aranyérme is, a sílövők női 10 km-es üldözőversenyében Darja Domracseva diadalmaskodott. A minszki születésű, de Szibériában felnőtt bajnoknő rendkívül sokoldalú turizmus szakon végzett az egyetemen, s az internetről letölthető első filmje, amelyet 2008 és 2010 között maga forgatott a versenyeken az élsportolók életéről szokásairól, mindennapjairól. Nem volt szuperfavorit, de nem is bombameglepetés a győzelme: négy éve, Vancouverből már elhozott egy bronzérmet.

A német hölgyek kedden megduplázták a csapat eddigi aranyainak a számát. Az első alkalommal az olimpiai műsorban szereplő női síugrásban Carina Vogt győzött. A 22 éves német ugró győzelme meglepetés, soha, semmilyen komolyabb versenyt nem nyert. A legjobbkor ugrotta a (jelentőségét tekintve) legnagyobbat. A 2011-es világbajnok osztrák Daniela Iraschko-Stolz lett a második, a mindössze 18 éves (a franciák első síugró olimpiai érmét nyerő) Coline Mattel pedig a harmadik. Az első számú favorit, a mindössze 17 éves japán Takanasi Szara hiába nyert meg tízet az idei 13 Világkupa-versenyből, az olimpián be kellett érnie a negyedik hellyel.

A női szánkósok egyesét a Bild által a leggyorsabb rendőrnőnek aposztrofált Natalie Geisenberger nyerte meg. A mostani idényben nyolc Világkupa-versenyből hétben ő nyert, senki nem mondhatja, hogy a 2013-2014-es tél nem az övé. Tekintélyes különbséggel utasította a négy futam alapján maga mögé honfitársnőjét, a címvédő Tatjana Hüfnert.

Szerdán hat számban avatnak bajnokot, alpesi síben Miklós Edit és Berecz Anna indulnak. Az MTI helyszíni beszámolója szerint Miklósnak nagy reményei vannak. "Akkor leszek elégedett, ha a legjobb hatban végzek" - mondta. A 25 éves lesiklóspecialista szerint a lécei gyorsak, és a pálya tetszik neki. Ahogy fogalmazott, edzéseken kifejezetten jól ment neki a meredek, technikásabb szakasz, míg a szuperkombinációban éppen a lankás alsó rész sikerült számára kiválóan, így már "csak" össze kell raknia a kettőt, hogy igazán jó futamot produkáljon.  

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×