eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk

Milyen út áll Janicsék előtt?

Csipes Tamara, Paksy Tímea és Dusev-Janics Natasa sem versenyezhet más ország színeiben a következő két évben. Benedek Dalma viszont hamarosan szerb válogatottként állhat rajthoz a nemzetközi szövetség döntése értelmében. Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd a lehetséges kiskapukról is beszélt.

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség berkein belüli országváltásnak megvannak a szigorú szabályai. Feltétel, hogy az átadó ország - ez esetben Magyarország - hozzájárulását adja; szükség van az átvevő ország befogadónyilatkozatára; illetőleg az országváltásról a nemzetközi szövetségnek határozatot kell hoznia. Ez az oka, amiért Csipes Tamara, Paksy Tímea és Dusev-Janics Natasa kérelmét elutasították - mondta az InfoRádiónak a SportJus Magyar Sportjogász Társaság főtitkára.

Neszmélyi Emil kifejtette: nem szükséges viszont az átadó ország hozzájárulása abban az esetben, hogyha a sportoló utolsó válogatott szereplésének napjától számítva két év eltelt. Illetve van egy másik kiskapu: hogyha az adott sportoló olyan személlyel köt házasságot, aki az átvevő ország állampolgára, akkor szintén nem kell az átadó országtól hozzájárulás. Ez a mentesség azonban csak a házasságkötéstől számított két évig áll fönt. Ez az oka annak, hogy Benedek Dalma megkapta az engedélyt, és a jövőben szerb színekben versenyezhet, míg Dusev-Janics Natasa amennyiben bolgár színekben kívánt volna versenyezni, akkor sem kapta volna meg, mert ő már több mint két éve ment hozzá a jelenlegi férjéhez.

Az ügyvéd kiemelte: ha Dusev-Janics Natasa férje megkapná a szerb állampolgárságot, majd ezt követően elválnának, és újra összeházasodnának, akkor gyakorlatilag ki lehetne játszani a szabályozást. Ez ugyanakkor több mint abszurd, és legkevesebb sportszerűtlen lenne - tette hozzá.

Neszmélyi Emil hangsúlyozta, hogy nem eltiltó határozatról van szó. Ez gyakorlatilag azt mondja ki, hogy a sportolók továbbra is magyar színekben versenyezhetnek válogatottként. Tehát ha úgy döntenek, hogy magyar válogatottak kívánnak maradni, és beválogatják őket, akkor továbbra is versenyezhetnek. Ha újra magyar válogatottak lennének, a két éves idő számítása, elölről kezdődne. Ha nem lesznek ismét magyar válogatottak, akkor két évet kell kihagyniuk nemzetközi versenyeken, de a klubversenyzést nem érinti - emelte ki.

A két év kihagyás után ismételten kérelmezniük kell, és ha a befogadó ország nyilatkozata rendelkezésre áll, akkor nem elutasítják el az országváltást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×