eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Futballszerda: kikaptak az angolok, az olaszok és a németek! - rengeteg videóval!

Temérdek mérkőzést játszottak szerdán világszerte a különböző válogatottak. Pályára lépett mind a 16 Eb-résztvevő, közülük hazai pályán kapott ki a német, az angol, a horvát, a dán és az olasz válogatott is. Nagyon sok gól, videókkal.

Az egyik Eb-rendező, Ukrajna Izraelben lépett pályára. A sárga-kékek meglepően magabiztos győzelmet arattak, 1-0-ra, 2-0-ra és 3-1-re vezetve nyertek 3-2-re. Eli Gutman, az izraeliek kapitánya vereséggel mutatkozott be csapata élén.



A magyarokkal azonos vb-selejtező csoportban szereplő román válogatott Uruguayt fogadta. Kassai Viktor játékvezetése mellett a vb-negyedik dél-amerikaiak Edinson Cavani révén már a 3. percben vezetést szereztek, Bogdan Stancu az 50. percben fejjel egyenlített.



A szlovákok némi meglepetésre 2-1-re nyertek az ugyancsak a magyarokkal azonos vb-selejtező csoportban szereplő törökök ellen. Vladimir Weiss lőtte az első gólt, Miroslav Stoch, a korábbi Chelsea-játékos a másodikat. Stoch mostanság török klub, a Fenerbahce tagja. A törökök becsületgólját Ömer Toprak préselte be a hálóba.



Két Eb-résztvevő találkozott Koppenhágában - s az oroszok zárták elégedettebben a mérkőzést. A szbornaja 2-0-ra nyert, Roman Sirokov a 4., immár újbóli klubtársa, a kölcsönjátékosként az Arsenaltól a Zenithez hazatért Andrej Arsavin a 45. percben szerzett egy-egy gólt. Utóbbi óriási kapushiba volt.



Az osztrák válogatott Klagenfurtban 3-1-re nyert a finnek ellen, meggyőző játékkal. A gólokat Marc Janko (32.), valamint (Hajnal Tamás stuttgarti klubtársa) Martin Harnik (54.) és (Szalai Ádám mainzi klubtársa) Andreas Ivanschitz (73.) szerezte, a finnek szépítő találatát Timo Furuholm csak a 90. percben érte el. Az elmúlt 15 évben mindössze harmadszor tudta megnyerni az osztrák csapat az év első mérkőzését. Janko gólja különleges volt, "nem tehetett róla".



A svédek is 3-1-re nyertek, mégpedig az ugyancsak Eb-szereplő horvátok otthonában. Minden gólt vendégjátékos szerzett. A 75. válogatott meccsén tizenegyes-góllal ünneplő Zlatan Ibrahimovic nyitotta meg a gólok sorát a 13. percben, Jonas Olsson a 44. percben öngólt vétett, így lett 1-1. A második félidőben a Sunderland középpályása, Sebastian Larsson két góljával (46., 69.) eldöntötte a mérkőzést.

A görögök nem bírtak a belgákkal, Szalpingidisz találatát a 33. percben Chadli kiegyenlítette. A belgák az utolsó fél órában, Lombaerts kiállítása miatt, tíz emberrel játszottak.



Lionel Messi egymaga megverte a svájci válogatottat Bernben. Immár nem igaz, hogy a válogatottban nem megy neki: ezúttal mesterhármast szerzett. Vezető gólja után a második félidőben Xherdan Shakiri még kiegyenlített, de a 88. percben és a 90. percben, utóbbiban tizenegyesből Messi lőtt még kettőt.



Az olasz válogatott - történetében először - kikapott az amerikaiaktól. A genovai Marassiban Cesare Prandelli kísérleti válogatottja csak az utolsó tíz percben játszott jól. Addigra viszont már hátrányba került: az 55. percben Clint Dempsey lőtte a mérkőzés egyetlen gólját.



A francia válogatott meglepő győzelmet aratott Brémában a tartalékos német csapat ellen. A meccs hőse a jobbhátvéd Mathieu Debuchy volt, aki mindkét francia gólban főszerepet játszott. Az elsőnél Olivier Giroud, a másodiknál Florent Malouda talált Tim Wiese kapujába. A németek csak a 90. percben szépítettek Cacau révén.



Nagyon jó második félidőt hozott a Wembleyben az angol és a holland csapat csatája. Arjen Robben és a nem sokkal korábban beállt Klaas Jan Huntelaar révén az oranje a második félidő elején kétgólos előnybe jutott. A háromoroszlánosok a 85. percben Gary Cahill góljával szépítettek, majd a 90. percben Ashley Young révén ki is egyenlítettek. Ám Robbennek akadt még egy "dobása": a Bayern München sztárja parádés csavarással döntötte el a mérkőzést a 92. percben.

A spanyol válogatott nagyon könnyű győzelmet aratott Venezuela ellen. Vicente del Bosque ha mást nem, azt talán eldöntötte a meccs után, hogy Soldadónak helye van a keretben. Andrés Iniesta és David Silva is szerzett egy-egy gólt az első félidőben, a második ellenben csak Roberto Soldadóé volt, a Valencia csatára mesterhármast lőtt, miközben még egy büntetőt ki is hagyott.



A spanyol válogatott még soha, egyetlen kapitány irányításával sem lőtt annyi gólt, mint Del Bosque keze alatt. A kapitány e listán a mostani ötössel előzte meg Javier Clementét.


Eb-szereplők mérkőzései


Izrael-UKRAJNA 2-3
DÁNIA-OROSZORSZÁG 0-2
HORVÁTORSZÁG-SVÉDORSZÁG 1-3
GÖRÖGORSZÁG-Belgium 1-1
NÉMETORSZÁG-FRANCIAORSZÁG 1-2
OLASZORSZÁG-Egyesült Államok 0-1
LENGYELORSZÁG-PORTUGÁLIA 0-0
ÍRORSZÁG-CSEHORSZÁG 1-1
ANGLIA-HOLLANDIA 2-3
SPANYOLORSZÁG-Venezuela 5-0

További mérkőzések

MAGYARORSZÁG-Bulgária 1-1
Új-Zéland-Jamaica 2-3
Fülöp-szigetek-Malajzia 1-1
Azerbajdzsán-Palesztína 0-2
Hongkong-Tajvan 5-1
Lettország-Kazahsztán 0-0
Ciprus-Szerbia 0-0
Georgia-Albánia 2-1
Moldova-Fehéroroszország 0-0
Örményország-Kanada 3-1
Montenegró-Izland 2-1
Tunézia-Peru 1-1
Luxemburg-Macedónia 2-1
Málta-Liechtenstein 2-1
Románia-Uruguay 1-1
Törökország-Szlovákia 1-2
Dél-Afrika-Szenegál 0-0
Marokkó-Burkina Faso 2-0
Ausztria-Finnország 3-1
Svájc-Argentína 1-3
Észak-Írország-Norvégia 0-3
Szlovénia-Skócia 1-1
Wales-Costa Rica 0-1

Világbajnoki selejtezők
Kína-Jordánia 3-1
Irak-Szingapúr 7-1
Koreai Köztársaság-Kuvait 2-0
Arab Emírségek-Libanon 4-2
Tádzsikisztán-Koreai NDK 1-1
Japán-Üzbegisztán 0-1
Ausztrália-Szaúd-Arábia 4-2
Omán-Thaiföld 2-0
Bahrein-Indonézia 10-0
Irán-Katar 2-2

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×