eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az egykori legenda szerint Guardiolát kellene felkérni brazil szövetségi kapitánynak

Sócratest, akit a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján nemcsak az egyik legjobb, de egyben a legokosabb brazil futballistának is tartottak - még pályafutása alatt elvégezte az orvosi egyetemet - sokkolta hazája közvéleményét egy egyébként alapvetően logikus kijelentéssel.

Úgy véli, hogy a brazil futballválogatott nincs igazán jó kezekben Mano Menezesnél. Példa erre a Copa Américán való gyászos szereplés és a barátságos mérkőzések némelyikén mutatott gyengébb forma.

Ráadásul Sócrates elégedetlen a válogatott stílusával is, hiányolja a brazilokra korábban jellemző látványos támadófutballt és a szép játékot, a jogo bonitót. Ezért aztán azt látná megoldásnak, ha a brazil válogatottat - aligha kell hangsúlyozni: történetében először - egy külföldi edző irányítaná. Jelöltje is van: Pep Guardiola vagy Johan Cruyff.

Kettő közül is inkább a még aktív edző Guardiola, aki (ki ne tudná) a világ legszebben játszó klubcsapatát, az FC Barcelonát dirigálja.

"Guardiola bátor edző - mondta a Sao Pauló-i Lancenetnek. - Mert támadni, mer kockáztatni. Nem mindegy, ki játszik a Barcelona védelmében? Nincs is szüksége védőkre. Brazília feladta a maga futballkultúráját, s ez rettenetes. S még nagyobb lenne a gond, ha nem lennének olyan játékosok, mint Neymar."

Sócrates egyébként úgy gondolja, lejárt Ricardo Teixeira, a szövetséget lassan két évtizede irányító elnök ideje, miután belekeveredett egy korrupciós botrányba. Az egykori legendás játékosnak jelöltje is van az utódlásra: Zico.

Sócrates, azaz Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira Belémben (Pará állam) született, 1954. február 19-én. Szüleivel kisgyerekként São Paulo álamba költöztek, a Ribeirão Pretó-i Botafogóban kezdett játszani, majd 1978 és 1984 között a Corinthians támadó középpályása volt.

Ez idő alatt 302 mérkőzésen 106 gólt szerzett, csapatával 1979-ben, 1982-ben és 1983-ban is megnyerte az állami bajnokságot. 1980-ban bekerült az Év csapatába. 1984 nyarán Olaszországba, a Fiorentinához szerződött, de csak egyetlen szezont töltött ott. Hamarosan visszatért Brazíliába, a Flamengóban (1985-86) Zicóval játszott együtt, meg is nyerték Rio állam bajnoki címét. Ám az országos bajnokság kudarca után Sócrates hirtelen visszavonult, majd egy év kihagyás után a Santosban (1988) futballozott még néhány hónapot.

A válogatottban 1979 és 1986 között 60 hivatalos mérkőzésen 22 gólt szerzett. Játszott három nem hivatalosnak minősített találkozón is, ezeken három gólt lőtt. Az 1982-es világbajnokságon - bár a brazilok szerint az auriverde a történetének legeredményesebb középpályás sorával, a Falcão, Zico, Cerezo, Sócrates négyessel állt fel - csak középdöntősként, majd 1986-ban negyeddöntősként végzett. 1979-ben harmadik, 1983-ban második lett a Copa Américán.

1983-ban Dél-Amerika legjobb játékosának választották. Visszavonulása óta orvosként dolgozik Mesc (Medicine Sócrates Center) nevű magánklinikáján, Ribeirão Pretóban, miközben gyakorta és hevesen kritizálja a jelen brazil futballját. A közelmúltban súlyos egészségügyi problémák nehezítették életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×