eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért fontos nekünk, mit játszanak a svédek Helsinkiben?

Húsz labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt rendeznek pénteken szerte a kontinensen - ez az utolsó előtti forduló a keddi csoportzárás előtt. A magyar csapat nem lép ugyan pályára, mégis eldőlhet a sorsa Helsinkiben.

A képlet egyszerű. A svéd és a magyar csapat egyforma pontszámmal áll, s még mind a kettő játszik a finnekkel. Az északiak Helsinkiben késő délután, Egervári Sándor együttese kedden Budapesten. Ám aznap a svédek is pályára lépnek még, fogadják Stockholmban a hollandokat.

Miután az azonos pontszám az egymás elleni mérkőzéseken egy góllal jobb svédeknek kedvez, ha nyernek Helsinkiben, már elérik a pótselejtezőt. Ha nem nyernek, lesz még tétje a keddi találkozóknak.

A svédek - természetesen - győzni akarnak Helsinkiben, s arra alapoznak, hogy igaz hazai pályán, de júniusban 5-0-ra megverték a mostani ellenfelet. A finnek szerint a két ország futballja között nagy a rivalizálás, ezért el sem képzelhető, hogy könnyen adja magát a válogatottjuk. Még az sem számít, hogy a finn keret hat játékosa is svéd első osztályú klubban profiskodik.

2011-ben három magyar futballista szerepel a finn élvonalban, Balogh Balázs, a finn állampolgársággal is rendelkező, egyébként a gólkirályi címért is versenyben lévő Gruborovics Tamás, s a kevés szereplési lehetőséghez jutó Szerovay Mihály. Előbbi a KuPS kupadöntős csapatában, utóbbi kettő a bajnoki ezüstért hajtó JJK csapatában játszik.

Balogh Balázs, a KuPS középpályása - aki a 2007-2008-as idényben a Tatabánya színeiben játszott az NB I-ben - úgy gondolja, a finnek sokkal bátrabb támadó futballt játszanak hazai pályán, mint idegenben. Az eredmények azt mutatják, hogy jót tett a kapitányváltás is a válogatottjuknak, Helsinkiben eddig kifejezetten jól megy nekik Mixu Paatelainen kinevezése óta. Ebben lehet reménykedni.

Európa-bajnoki selejtezők:
A csoport:
Azerbajdzsán-Ausztria, Baku 18 ó
Törökország-Németország, Isztambul 20:30 ó
Belgium-Kazahsztán, Brüsszel 20:45 ó
B csoport:
Örményország-Macedónia, Jereván 17 ó
Szlovákia-Oroszország, Zsolna 20:15 ó
Andorra-Írország, Andorra la Vella 20:30 ó
C csoport:
Szerbia-Olaszország, Belgrád 20:45 ó
Észak-Írország - Észtország, Belfast 20:45 ó
D csoport:
Bosznia-Hercegovina - Luxemburg, Zenica 20 ó
Románia-Fehéroroszország, Bukarest 20:30 ó
Franciaország-Albánia, Párizs 21 ó
E csoport:
Finnország-Svédország, Helsinki 18:15 ó
Hollandia-Moldova, Rotterdam 20:30 ó
F csoport:
Lettország-Málta, Riga 19 ó
Görögország-Horvátország, Pireusz 20:45 ó
G csoport:
Wales-Svájc, Swansea 20:45 ó
Montenegró-Anglia, Podgorica 21 ó
H csoport:
Ciprus-Dánia, Nicosia 20:30 ó
Portugália-Izland, Porto 22 ó
I csoport:
Csehország-Spanyolország, Prága 20:45 ó

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×