eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Újabb vizsgálatot szeretne a NOB a fehérorosz kalapácsvetők ügyében

Újabb doppingvizsgálatot szeretne elvégeztetni a fehérorosz kalapácsvetők ügyében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely nem fogadja el a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki döntését. A CAS határozata szerint a pozitív mintát produkált atléták visszakapják a 2008-as pekingi olimpián szerzett ezüst- és bronzérmüket, s Pars Krisztián marad negyedik.

Thomas Bach, a NOB alelnöke pénteken bejelentette, hogy a levett vér- és vizeletmintákat több mint nyolc évig tárolják úgy, hogy azokon bármikor elvégezhetőek a tesztek.

"A bizonyítékok ezért a birtokunkban vannak - fogalmazott a sportvezető. - Azt szeretnénk, ha a CAS döntését felülvizsgálnák, ezért megtesszük a technikailag szükséges lépéseket, s újabb tesztet végeztetünk el egy akkreditált laborban."

A CAS helyt adott a Pekingben második Vagyim Gyevjatovszkij és a harmadik Ivan Tyihon fellebbezésének, így az eredetileg negyedik Pars Krisztián nem lépett elő ezüstérmessé. A sportdöntőbíróság azzal indokolta a döntést, hogy a pekingi tesztek laboratóriumi elemzése során szabálytalanság történt, s leírásában "szokatlanul összetett doppingesetnek" nevezte az ügyet.

A NOB 2008 decemberében fosztotta meg érmeiktől a fehérorosz atlétákat, mert a vizsgálatok során az általuk adott minták A és B próbája is a megengedettnél magasabb tesztoszteronszintet mutatott ki.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára örömmel fogadta a NOB döntésének hírét:

"Amekkorát csalódtam tegnap a sportban és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, annyira megnyugtató, hogy a NOB az egyetlen és legkézenfekvőbb választ adta a nemzetközi Sportdöntőbíróság hibás döntésére - mondta az MTI-nek Gyulai Márton. - Orvosi szempontból nem tudom, hogy mennyire változhat meg két év alatt egy doppingminta összetétele, de bízom abban, hogy azt a hibát, amelyet a pekingi labor elkövetett, nem követi el még egyszer a NOB. Különben könnyen hitünket veszthetjük a nemzetközi olimpiai mozgalomban és a tiszta sportban."

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×