eur:
389.72
usd:
365.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fel, támadás! A Bayern rögös útja a döntőig - videók

Novemberben még kevesen számítottak arra, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének egyik résztvevője a Bayern München lesz. A bajor együttes aztán a fontos találkozóit rendre hozta, vagy ha ki is kapott, azzal is továbbjutott. A május 22-i finálét felvezető sorozatunk harmadik részében a német együttes döntőbe vezető útját elevenítjük fel.

A Bayern München négy vereséget szenvedett az idei BL-sorozatban, mégis döntőt játszhat szombaton. Ennél több verességgel, öttel a Milan jutott el a fináléig még 2003-ban.

A bajor együttes visszafogottan rajtolt ősszel, a csoportkörben: bár 3-0-ra legyőzte a Maccabi Haifát, a Juventus ellen gól nélküli döntetlenre volt képes hazai pályán, majd oda-vissza kikapott a Bordeaux-tól. Négy forduló után négy ponttal állt Louis van Gaal együttese, így még az is erősen kérdéses volt, továbbjut-e a csoportból az ekkor a bajnokságban is szenvedő alakulat.

A nyáron szerződtetett holland edző közel állt a menesztéshez, ám a klubvezetők adtak neki egy esélyt - és milyen jól döntöttek. A Bayern 1-0-ra győzött Haifában a később BL-hőssé váló Ivica Olic góljával, majd jöhetett a sorsdöntő Juventus elleni találkozó. Torinóban győzni kellett a német együttesnek a továbbjutáshoz, de fél óráig nem úgy tűnt, hogy ez sikerülni fog. Az olasz alakulat szerzett vezetést, majd a Bayern kapusa, Hans-Jörg Butt büntetőből egyenlített. A müncheniek a második félidőben aztán leiskolázták a zebramezes ellenfelet, és végül 4-1-re győztek, ezzel bejutva a nyolcaddöntőbe.


Az egyenes kiesés szakaszban a Liverpoolt kiejtő Fiorentina várt a Bayernre. Hazai pályán 2-1-re győzött a német csapat, bár a meccs a bírói bakikról marad emlékezetes. A tavaly is sokat bírált Tom Henning Övrebö szinte minden ítélete a firenzeieket sújtotta: büntetőt ítélt a Bayern javára, nem vette észre, hogy Miroslav Klose a hajrában lesről szerez gólt, és kiállított egy olasz futballistát.



A visszavágó izgalmas csatát hozott, 11 perc alatt négy góllal. A Fiorentina 2-0-ra és 3-1-re is vezetett, vagyis továbbjutásra állt, de Robben találata a Bayern továbbjutását eredményezte.



A negyeddöntőben hasonlóan alakult a forgatókönyv: hazai siker után idegenbeli vereség, de továbbjutást érő Robben-találat. A tavalyi döntős Manchester Uniteddel találkozott a német együttes, és már a második percben hátrányba került. Az angol alakulat magabiztosan futballozott, és sokáig úgy látszott, megőrzi előnyét, de két védelmi hiba elég volt a Bayernnek. A 77. percben Gary Neville kezezése után Ribéry szabadrúgásból talált be, igaz, a labda megpattant Rooney-n is. A hosszabbításban aztán épp az angol csatár veszítette el a labdát Mario Gomezzel szemben, Evra elmélázását Olic használta ki, és győztes gólt szerzett.



A visszavágón már a 7. percben 2-0-ra vezetett a Manchester United, és Sir Alex Ferguson csapatának lendületét látva nehéz volt elképzelni, hogy kiengedik a továbbjutást a kezükből. Az első félidő végén Olic szinte lehetetlen szögből szerzett gólt, 3-1-re szépítve és életben tartva a német reményeket, majd a második félidőben egy pazar Robben-lövéssel idegenben lőtt több találattal már a Bayern volt előnyben.



Az elődöntőben némileg könnyebb volt a Bayern helyzete, a Lyont oda-vissza le tudta győzni. Az első meccsen ismét a holland szélső szerezte a győztes gólt, a franciaországi visszavágón pedig Olic triplázott. Az egyedüli fejfájást Louis van Gaalnak Ribéry kiállítása okozhatta, a francia sztár a döntőben sem szerepelhet csúnya szabálytalansága, és azt követő eltiltás miatt.



A Bayernnél két labdarúgó, Hans-Jörg Butt és Phillipe Lahm kezdett valamennyi meccsen, egyszer hiányzott Thomas Müller, Holger Badstuber, Bastian Schweinsteiger, Daniel van Buyten és Mario Gomez. A házi gólkirály Ivica Olic 7 találattal.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×