INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Így vették el az olimpiai aranyat a magyar sportolóktól

InfoRádió / MTI
A hétfőn 55 éves Regőczy Krisztina két további kerek évfordulót is ünnepel az idén: 1980-ban, azaz 30 éve ugyanis jégtánc-világbajnoki aranyérmet és olimpiai ezüstérmet nyert Sallai Andrással.

Regőczy az MTI érdeklődésére elmondta, sportpályafutásáról szinte kizárólag kellemes emlékeket őriz, s kiemelte, a 17 év alatt mindig élvezték az edzéseket is, soha nem tekintettek nyűgnek, vagy kötelező feladatnak a tréningeket.

"Amikor befejeztük az amatőr karrierünket, a nagymamám azt kérdezte, újrakezdenénk-e, ha lenne rá lehetőségünk - mesélte a kilencszeres országos bajnok. - Természetesen nekem is, és Andrásnak is azt volt a válasza, hogy bármikor újra belevágnánk, mert minden percét nagyon szerettük."

Az 1980-as Lake Placid-i ötkarikás játékokon toronymagas esélyesnek számítottak, de hibátlan produkciójuk ellenére a pontozóbírák az orosz Natalija Linicsuk, Gennadij Karponosszov kettőst hozták ki győztesnek.

"Az ilyesmit soha nem lehet elfelejteni - emlékezett vissza Regőczy. - Ezt csak az tudja átérezni, aki átélt már hasonlót. Amikor egy korcsolyázó élete legjobb, legtökéletesebb előadását futja, s mégsem nyer, azt nagyon nehéz feldolgozni. Akkoriban nem volt divat az óvás, amolyan tisztelettudó sportolókként elfogadtuk, hogy a bírák másképp értékelték a teljesítményünket."

Az olimpia után csupán két-három hét állt rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a dortmundi világbajnokságra, ahol mindenképpen szerették volna megmutatni, a téli játékokon átélt csalódás ellenére ők maradtak a legjobbak.

"Kevés volt az idő, de egyértelműen az aranyéremért utaztunk Németországba, s sikerült is nyernünk. Fantasztikus verseny volt, a mai napig emlékszünk minden pillanatára, és hihetetlenül sok szeretetet kaptunk a közönségtől, ami életre szóló élmény volt."

Regőczy jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja, s büszke arra, hogy harmadikként választották meg, csak Berkes István, a Sportkórház főorvosa, valamint Hegedűs Csaba birkózó olimpiai bajnok előzte meg a szavazáson.

"Nagy megtiszteltetés ez számomra, egyben szép feladat, és nagy kihívás - mondta a kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes. - A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) jégtánc szakbizottságának vezetőjeként szintén közel maradtam a sportághoz, rengeteg továbbképzést szervezünk, épp most jöttem haza egy ilyenről a németországi Oberstdorfból."

Regőczy véleménye szerint a jégtáncban az elmúlt 30 évben történtek változások, azonban a lényegét megőrizte a sportág.

"A versenyzőknek nagyobb a szabadságuk, módosították a pontrendszert, és az előadásmód is változott, a show-jelleg került előtérbe. Ennek ellenére azt mondom, a sportág megmaradt annak, ami eredetileg volt, azaz továbbra is táncolni kell a jégen."

A világbajnoki ezüstöt és bronzot is nyert sportoló jelenleg a nyári, barcelonai ISU-kongresszusra készül, ahol a jégtánc szakbizottság a sportághoz kapcsolódó beadványokat, illetve kisebb szabálymódosítási javaslatokat terjeszt majd elő.

Regőczy elárulta, a magánéletére, a családjára a rengeteg munka mellett is marad ideje, leginkább azért, mert manapság a széleskörű tevékenység már nem jár annyi utazással.

A címlapról ajánljuk