eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Bátor húzással lett első Button

Remek taktikai húzás segítette győzelemhez a címvédő Jenson Buttont az Ausztrál Nagydíjon: a McLaren versenyzője akkor váltott slick gumira a szemerkélő esőben, amikor ezt más még nem merte megtenni. A második helyen a 9. pozícióból rajtoló renault-s Robert Kubica végzett, míg a harmadikon a sokat hibázó ferraris, Felipe Massa végzett. Sebastian Vettel ezúttal nem tudta befejezni a futamot.

Nyári zápor áztatta pályán vágtak neki a versenyzők az idén második Formula-1-es futamának az ausztráliai Melbourne utcáin. A pole pozícióból, akárcsak Bahreinben, ezúttal is a Red Bull német pilótája, Sebastian Vettel várhatta a rajtjelet, mellőle csapattársa, a hazai közönség előtt szereplő Mark Webber, míg a második sort az idénynyitó győztese, a ferraris Fernando Alonso, és a világbajnoki címvédő, Jenson Button foglalta el.

Igen ritka, hogy a melbourne-i ring első kanyarján baleset nélkül húzzon át a mezőny: Vettelnek és a mögötte érkező, az ötödik helyről remekül rajtoló Felipe Massának nem akadt problémája, Webber és Alonso viszont lemaradt. A spanyol gondjai pedig csak szaporodtak, amikor a jobb oldalán érkező Button nekikoccant, a Ferrari pedig keresztbe állt a pályán, a fűre lökve a balról támadó Michael Schumachert is (Mercedes). A kör végén a hétszeres világbajnok kénytelen volt a boxba hajtani új első szárnyért.

A mezőny vége sem úszta meg ütközés nélkül: Kobajasi Kamui (Sauber) irányíthatatlanná vált autója a jobb oldali gumifalba vágódott, majd átrepült az aszfaltcsík fölött, eltrafálta az éppen érkező Nico Hülkenberget. Mindkét pilóta kénytelen volt feladni a futamot, produkciójuk nyomán pedig megérkezett a biztonsági autó, amely a negyedik kör végén tért vissza a boxba.

Fordulat

Az 5. kör végre másfajta akciót is hozott, amikor Robert Kubica két alkalommal is megpróbálta megelőzni Mark Webbert, ám az ausztrál sikerrel védte ki a támadásokat. A következő kör viszont már nem róluk, hanem Jenson Buttonról szólt, akit a boxba hívott a versenymérnöke, hogy a még mindig szemerkélő esőben az intermediate abroncsait slickekre cseréljék a szerelők. Visszatérése után az angol első percekben többször is megjárta a füves bukóteret, de a száradó aszfalton egyre gyorsabb lett.

A 9. körre a két Red Bullon kívül mindenki feltetette a lágyabb keverékű slick gumikat. Vettel a 10. körben döntött úgy, hogy - bár csapata korábban jelezte, hogy újabb eső várható, ezért vigyázzon az átmeneti abroncsokra -, inkább vált. Később csapattársa is követte a példáját, a 12. körben így az első helyre visszatért német mögött Button, Kubica, Nico Rosberg (Mercedes) és Massa autózott.

A 14. körre a rajt utáni balesetet követően jócskán hátracsúszott Alonso már pontszerző helyre ért, sőt, Rubens Barrichellót (Williams-Cosworth) megelőzve már a nyolcadik volt, míg az ugyancsak szerencsétlenül járt Schumacher a 13. helyen autózott. Rövidesen újra eleredt az eső, ezúttal azonban nem volt szükség kerékcserékre. A következő körök Massa, Webber, Lewis Hamilton (McLaren) és Alonso vetélkedéséről szóltak - a nézők végre újra valódi akciókat láthattak a meglehetősen unalmas bahreini verseny után.

Újabb drámák

Úgy tűnik, Vettellel ismét a technika ördöge babrált ki: a német a 26. körben, senkitől sem zavartatva haladt az élen, amikor hirtelen a sóderágyba hajtott ahelyett, hogy bevett volna egy jobbkanyart. A versenyző rádión azt jelentette mérnökének, hogy a fék hibásodott meg; kiesése nyomán immár Jenson Button vezette a mezőnyt, a nyomában Kubica, Hamilton, Rosberg, Webber, Massa és Alonso autózott.

A következő körök ismét akciót hoztak az élmezőnyben: előbb Hamilton próbálta megelőzni Kubicát, majd a kerékcseréje és egy hiba után Webberrel kellett megküzdenie. Az ausztrálnak sikerült ugyan elmennie mellette, de ő is lecsúszott az ívről, így 2008 világbajnoka azonnal visszaszerezte az ötödik helyet.

A 40. körre Button már 12 másodperccel vezetett Kubica előtt, akit Massa és Alonso követett szorosan. Hozzájuk Hamilton igyekezett felzárkózni, ami rövidesen sikerült is neki, megelőzni azonban nem tudta a spanyolt. Az utolsó előtti, 57. körben aztán, amikor az angol kívülről próbálta - sikertelenül - megelőzni a ferrarist, a mögötte érkező Webber pedig hátulról telibe találta és a sóderágyba lökte.

Míg Hamilton nagy nehezen visszaevickélt a pályára, Webber a depóba hajtott első szárnyért. Közben Button megnyerte a nagydíjat és boldogan dicsérte versenymérnökét, amiért rábeszélte a kerékcserére.

A győzelemért járó 25 ponttal a címvédő feljött a tabella harmadik helyére, előtte a 37 pontos Alonso, illetve a 33 pontos Massa áll.Végeredmény
1. Button McLaren-Mercedes 1h33:36.531
2. Kubica Renault + 12.034
3. Massa Ferrari + 14.488
4. Alonso Ferrari + 16.304
5. Rosberg Mercedes + 16.683
6. Hamilton McLaren-Mercedes + 29.898
7. Liuzzi Force India-Mercedes + 59.847
8. Barrichello Williams-Cosworth + 1:00.536
9. Webber Red Bull-Renault + 1:07.319
10. Schumacher Mercedes + 1:09.391
11. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:11.301
12. De la Rosa Sauber-Ferrari + 1:14.084
13. Kovalainen Lotus-Cosworth + 2 kör
14. Chandhok HRT-Cosworth + 4 kör

A pontverseny állása két futam után
Pilóták
1. Alonso 37
2. Massa 33
3. Button 31
4. Hamilton 23
5. Rosberg 20
6. Kubica 18
7. Vettel 12
8. Schumacher 9
9. Liuzzi 8
10. Webber 6
11. Barrichello 5

Csapatok
1. Ferrari 70
2. McLaren-Mercedes 54
3. Mercedes 29
4. Red Bull-Renault 18
5. Renault 18
6. Force India-Mercedes 8
7. Williams-Cosworth 5

Következő futam: Maláj Nagydíj, 2010. április 4.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×