eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kormányfő hazarendelte a bátor togói futballistákat

A togói futballisták játszanának, de a kormányuk hazarendelte őket. Egy nappal korábbi terveit megváltoztatva, vasárnapra úgy döntött a togói válogatott, hogy legméltóbban azzal tiszteleghet három halottja emléke előtt, ha pályára lép a ma este kezdődő Afrikai nemzetek Kupáján. Az államfő és a kormányfő azonban hajthatatlannak bizonyult: hazarendelte a játékosokat.

Gilbert Houngbo miniszterelnök biztonsági okokból nem engedélyezte a csapat részvételét a tornán. Véleményét az sem befolyásolta, hogy angolai kollégája "abszolút biztonságosnak" ítélte a háromhetes futballtornán való részvételt.

A miniszterelnök szerint ugyan ő és kormánya tiszteletben tartotta a halottjai miatt játszani kívánó válogatott érzéseit, de úgy ítélte meg, a támadást túlélők élete, illetve azok családjainak vágya, hogy szeretteiket minél hamarabb biztonságban tudják, legalább ennyire fontos.

Emmanuel Adebayor, a csapat első számú játékosa, s egyben csapatkapitánya szombaton még azt közölte, hogy rendkívül megrázta a tragédia, s bár akár egy nappal később is hajlandó lenne futballozni, nem akar Angolában maradni. Akkor azt tudatta, hogy még az este folyamán elindul Angliába, klubjához, a Manchester Cityhez. Ám a játékostársak egysége őt is meggyőzte, vállalta volna, hogy játszik. Úgy látja azonban, az államelnök szava döntő, haza kell térniük.

"Nagyon sok minden történt velünk az elmúlt napokban. Pénteken fél háromkor lélekben mindannyian halottak voltunk. Azt hittük, az utolsó üzeneteinket küldjük a családunknak. Aki telefonálni tudott, azt hitte, utoljára beszélhet a családjára. Néhány barátunkat, társunkat meglőttek, azok közül, akikkel együtt utaztunk, három embert lelőttek. Ezt nehéz feldolgozni. De játszani akartunk, hogy méltóak legyünk az emlékükhöz. Hogy senki se mondhassa, gyáván elmenekülünk Angolából. Most megint változott a helyzet. Az államelnök azt mondja, térjünk haza. Én bízom benne. Elfogadom, hogy a legjobbat akarja. S nyilván többet tud, jobban ismeri a helyzetet, mint mi."

Adebayor a tragédia után beszélt telefonon az ugyancsak a csoportban szereplő elefántcsontparti és ghánai válogatott néhány tagjával, így a Chelsea két játékosával, Didier Drogbával és Michael Essiennel is. "A legteljesebb támogatásukról biztosítottak bennünket. Azt mondták, ha mi vissza akarunk lépni, ők is megteszik. Azt mondtam nekik, úgy gondoljuk, veszélyben vannak, bármelyik pillanatban támadás érheti őket Cabindában. Ezért aztán most, hogy mi elhagyjuk majd Angolát, a legnagyobb szerencsét kívánom nekik, s azt, hogy nagyon vigyázzanak magukra."

Az InfoRádió megpróbált kapcsolatba lépni az ősszel a togói válogatottban is szerepelt, a mostani tornára nem nevezett Euloge Ahodikpével, aki a magyar NB I-ben a Diósgyőr és a Pápa játékosa is volt. A csatár korábban a facebookon keresztül annyit elárult érzéseiről, hogy szinte sokkolta a támadás híre. A válogatott tagjai Angolában csak találgatnak, mi lehetett a támadás igazi oka, s miért éppen őket választották a fegyveresek.

A L"Équipe című párizsi sportnapilap internetes oldalán megszavaztatta olvasóit arról, meg szabad-e tartani ilyen körülmények között az afrikai kontinensbajnokságot. Közel kétharmad nemmel válaszolt - ám nagy részük, vélhetően európai voksoló.

Afrika, illetve az Afrikai Labdarúgó-szövetség vélhetően másként látja ezt a kérdést. A CAF (az Afrikai Labdarúgó-szövetség) kényszerhelyzetben van. Fél évvel az első, a kontinensen rendezett felnőtt labdarúgó-világbajnokság rajtja előtt egyszerűen nem teheti meg, hogy lefújja a tornát.

Egy esztendős belül a mostani egyébként a második eset, hogy fegyveres támadás ér egy versenyre igyekvő sportcsapatot. Tavaly március elején a pakisztáni Lahore városában a Sri Lanka-i krikettcsapatot érte merénylet. Ott tizenkét fegyveres támadta meg a sportolókat szállító autóbuszt, hat biztonsági ember meghalt, hét sportoló megsérült.

Ami a labdarúgást illeti, a 2001-es Copa América, a dél-amerikai kontinensbajnokság előtt a rendező Kolumbia belpolitikai helyzete és belbiztonsága adott okot aggodalomra. A szubkontinens labdarúgó-szövetsége (Conmebol) a torna törlése, illetve más helyszínen való megrendezése mellett döntött, ám az utolsó pillanatban megváltoztatta a döntését. Ugyanakkor az argentinok, akiknek a játékosa halálos fenyegetéseket kaptak, visszaléptek a tornától.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×