eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Több mint 200 meccsen történt csalás, köztük 13 magyarországin

Hivatalos közlés szerint 13 magyarországi, első osztályú találkozó is szerepel a több mint 200 mérkőzés között, amelyek érintettek az európai labdarúgás történetének eddigi legnagyobb bundabotrányában - erősítette meg pénteken délután az ügyet korábban kitálaló bochumi államügyészség. Hivatalos közlés szerint a szóban forgó és gyanúsnak minősített mérkőzések között 13 magyarországi, első osztályú találkozó is szerepel.

A hivatalos ügyészi hatóságok a rendőrséggel és az Európa Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) tartottak közös, nagy érdeklődéssel várt sajtótájékoztatót. Az elhangzottak szerint a fogadási megvesztegetések 9 országot érintenek, a listán Németország, Belgium, Svájc, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Ausztria, Bosznia és Magyarország szerepelnek. Állítólagos megvesztegetések történtek a Bajnokok Ligája 3, és az Európa Liga 12 mérkőzésén, továbbá néhány U19-es találkozón is. Eszerint összesen több mint 200 mérkőzés kimenetelét befolyásolták, illetve igyekeztek befolyásolni.

A bochumi ügyészség és a rendőrség vezető képviselői a fogadási botrányt az európai labdarúgás eddigi legnagyobb botrányának nevezték. A gyanú szerint egy nemzetközi bűnbanda fogott össze a mérkőzések eredményeinek manipulálására abból a célból, hogy a fogadások révén csillagászati haszonra tegyenek szert. Ebből a célból 9 országban állítólag játékvezetőket, edzőket, játékosokat és klubvezetőket vesztegettek meg, különböző nagyságú - egyes közlés szerint - ötszámjegyű összegekkel.

A korábbi hírekkel ellentétben a gyanús meccseket 2009 elejétől játszották, és a bochumi ügyészség szinte az év elejétől folytatott nyomozást. A botrány felgöngyölítésébe az év közepén bekapcsolódott az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA is. A sajtóértekezlet résztvevői hangoztatták: a vizsgálatok az év eleje óta játszott mérkőzésekre terjedtek ki, de nem zárták ki, hogy az elmúlt években ugyancsak hasonló fogadási megvesztegetések voltak. A vizsgálat azonban erre egyelőre nem terjedt ki.

A rendőrség szóvivője sorra említette az érintett országokat, arra is utalva, hogy melyik országban "milyen szintű" megvesztegetés történt. A listát Törökország vezeti több mint 30 első ligás mérkőzéssel, de a gyanú szerint első osztályú mérkőzésekre kötöttek csalással létrejött fogadásokat Horvátországban, Szlovéniában, Boszniában, Ausztriában és Magyarországon is. A rendőrség szerint Magyarországon 13 mérkőzés szerepel a gyanús meccsek között, míg a többi között Horvátországban 14, Ausztriában pedig 11.

Megvesztegetések történtek németországi, svájci és belgiumi mérkőzéseken is, ezek esetében azonban másod-, illetve harmad osztályú, továbbá regionális találkozókról van szó. Ezekből 32 mérkőzést Németországban játszottak.

A sajtóértekezleten az ügyészség és a rendőrség képviselője közölte, hogy fogadási botránynak több mint 200 gyanúsítottja van. Megerősítették, hogy az ügyben előző nap letartóztatások történtek. Eszerint Németországban 15, Svájcban pedig 2 személyt vettek őrizetbe. Közölték, hogy a rendőri szervek együttműködnek más országok rendőrségeivel is, és ennek kapcsán Ausztriát, a botrányban amúgy nem érintett Nagy-Britanniát, valamint Svájcot emelték ki. Az UEFA képviselője mindehhez azt tette hozzá, hogy a szövetség az ügy felgöngyölítés érdekében kapcsolatba kíván lépni a nemzeti labdarugó szövetségekkel.

A hatóságok a jelenleg folyó vizsgálatra hivatkozva nem voltak hajlandók egyetlen gyanúsított klubot sem név szerint említeni, mint ahogy nem közölték azt sem, hogy a gyanúsítottak, illetve az eddig letartóztatottak köre kire terjed ki.

A rendőrség képviselője nyomatékosan hangsúlyozta, hogy egy nemzetközi bűnbanda tevékenységéről van szó. A nyomozás érdekében minden törvényes eszközt igénybe vettek, különös tekintettel a telefonlehallgatásokra, és az elmúlt hónapokban, illetve hetekben számos házkutatásra került sor. A nyereség állítólag mintegy 10 millió euróra rúg.

Az ügyészség szóvivője közölte, hogy folytatják a nyomozást, és vádemelés csakis későbbre várható. Megfigyelők attól tartanak, hogy a megvesztegetési üggyel kapcsolatban még feltáratlan részletek kerülnek nyilvánosságra, és a botrány az eddigieknél is nagyobb dimenziókat ölthet.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) egyelőre semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a futballmérkőzésekkel kapcsolatos nemzetközi fogadási botrány kapcsán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×