eur:
388.78
usd:
361.86
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Magyar asztmások világraszóló sikere

Magyar asztmás hegymászók csoportja a Kirgizisztánban található Pamír-hegység 6210 méteres Razdelnaja-csúcsát hódította meg; Zempléni Balázs (21) és Zempléni Szabolcs (23) a saját eddigi magassági rekordjukat 1300 méterrel szárnyalták túl - jelentették be az expedíció budapesti sajtótájékoztatóján.

A vállalkozással asztmás sportolóknak azt akarták bebizonyítani, hogy ezzel a betegséggel teljes értékű életet lehet élni. Az expedíció másik célja, hogy megfigyeljék, mikként viselkedik a betegség ilyen magasságokban: az asztmás sportolók naponta kétszer véroxigénszint-mérést végeztek magukon, az eredmények kiindulópontot adhatnak egy szélesebb körű kutatáshoz.

Zempléni Szabolcs és Zempléni Balázs 6-7 évvel ezelőtt kezdett hegymászással foglalkozni. Eddig kétszer jártak a Mont Blanc tetején - 2006-ban az olasz, míg 2008-ban a francia oldalról közelítve hódították meg a 4810 méteres csúcsot. 2007-ben a Monte Rosa (4634), illetve a Grossglockner (3798 méter) meghódítása szerepelt programjukban.

Az út előtt a fiúkat egy tüdőgyógyász vizsgálta rendszeresen, az előírás szerinti asztmagyógyszereiket pedig vinniük kellett magukkal.

Az expedíció, amelynek fő támogatója az AstraZeneca Kft., július 17-én indult Budapestről. A fiúk egy tapasztalt vezető, Katona László és két másik hegymászó társaságában először Moszkvába repültek, majd a kirgizisztáni Biskek és Os városának érintésével teherautókkal jutottak el a Pamír-hegységbe, a 3600 méteren lévő alaptáborba.

Egynapos akklimatizáció után következett az előretolt tábor 4400 méteren, ahol több napot eltöltöttek, hogy hozzászoktassák szervezetüket a megváltozott körülményekhez.

A 8. napon, július 24-én 11 órás menet után jutottak fel 5300 méterre, a 2-es táborba. Az út nemcsak kimerítő volt, hanem veszélyes is, olyan gleccseren kellett átkelni, amelyen 30-40 méter mély, merőleges repedések futottak végig. A 15. napon 6100 méterig jutottak.

Az időjárás azonban nem volt kegyes a hegymászókhoz - szakadó hó, s óránkénti 100-150 kilométeres sebességű szél nehezítette a feljutást. A következő napon az időjárás annyira elromlott, hogy a Pamír legmagasabban fekvő 7134 méter magas Lenin-csúcsára korábban indult csoportok is mind visszafordultak.

Mint Katona László elmondta, a cél az volt, hogy minél magasabbra jussanak el. Eddig ismerték, hogy hogyan viselkedik a fiúk szervezete 4000 méteres magasságban, ám nem tudták, hogy hogyan reagál 5-6 ezer méteren.

"Valahol 5800-5900 méter magasságban exponenciálisan csökken a levegő oxigéntartalma" - mutatott rá Katona László, hozzátéve, hogy jó volt a választás, az eredetileg tervezett Lenin-csúcs helyett most a 6210 méteres Razdelnaja-csúcsra jutottak, ahol egy éjszakát töltöttek minden gond nélkül.

Kádár László, a Törökbálinti Tüdőgyógyászati Intézet főorvosa az expedíció üzeneteiről beszél. Az egyik a hazai 250 ezer regisztrált asztmás betegeknek szól: a betegségük ellenére bármit véghez tudnak vinni, hiszen a korszerű gyógyszereknek köszönhetően a kór kontrollálható. De üzenete van a társadalom számára - ne nézzék le azokat, akik betegek, vagy mások, hiszen ugyanolyan teljes életet képesek élni, mint az egészségesek.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×