eur:
400.81
usd:
367.92
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Brazília hátrányból nyerte meg a Konföderációs Kupát

Brazília labdarúgó válogatottja megvédte címét a Konföderációs Kupán, miután a dél-afrikai torna döntőjében 0-2-es hátrányból fordítva, 3-2-re legyőzte az Egyesült Államokat. Brazília harmadszor nyerte meg a tornát és ezzel átvette a világranglista vezetését is.

Az idei, Dél-Afrikában rendezett Konföderációs Kupában már találkozott a döntőt játszó brazil és amerikai válogatott, a csoportmeccsek 2. fordulójában Brazília 3-0-ra győzött.

A döntő esélyesének egyértelműen a brazil csapatot tartották, és nem elsősorban azért, mert a Team USA úgy jutott a fináléba, hogy ezen a tornán már két mérkőzést is elvesztett (az elsőt 3-1-re a világbajnok Olaszország ellen), hanem azért, mert a brazilok eddig magabiztosan meneteltek: négy meccsükön 11 gólt rúgtak és csak hármat kaptak.

Bob Bradley amerikai szövetségi kapitány együttese két napja alaposan meglepett mindenkit, amikor nagyon szervezett csapatjátékkal legyőzte a Vicente del Bosque irányította spanyol együttest, amely rekordhosszúságú, 35 meccses veretlenségét is elvesztette. A mérkőzés előtt az amerikaiak fogadkoztak: nem csak az európai kontinens legjobbját, hanem Dél-Amerika uralkodoját is legyőzik.

Hogy az amerikai vezetők nem beszéltek a levegőbe, azt mi sem bizonyította jobban, mint hogy a 10. percben megszereztek a vezetést: Spector csavart a jobbszélről a brazil kapu elé, ahol az üresen hagyott Dempsey - 12 méterről - ráfordult, és bár a labdát nem találta el tökéletesen, a jobbra vetődő César mellett begurult az a hálóba (1-0).

A középkezdés után pörgősebbre vették a brazilok, de hiába: a 27. percben egy tankönyvbe illő kontratámadással növelte előnyét az Egyesült Államok. Davis iramodott meg a saját térfelén szerzett labdával a másik kapu felé, tökéletesen adott középre, az érkező Donovan pazar átvétel után 16 méterről lőtt a hálóba (2-0).

A gól után a brazilok továbbra is többet birtokolták a labdát, de mezőnyfölényük teljesen hiábavaló volt. 45 perc után érett a világszenzáció...

A második félidőben azonban gyorsan kiderült: a brazilok nem statisztálnak a történelmi bravúrhoz: a címvédő ugyanis már a második játékrész első percében szépített. Luís Fabiano egy jobb oldali beadást zseniálisan vett le a 16-os vonalánál, kapura fordult és kilőtte a bal alsó sarkot (2-1).

A gól után szinte csak a braziloknál volt a labda, a Team USA csak a védekezéssel törődött. Látszólag ügyesen mentettek Howardék, de a 60. percben a játékvezetőre is szükségük volt, hogy megőrizzék az eredményt. Egy balról érkező beadást Kaká fejelt kapura, a tévéfelvételek szerint egyértelműen a gólvonal mögé, de a bíró és a partjelző nem így látta.

Amennyiben a fociban lenne videó- vagy gólbíró, akkor az eredmény már ekkor 2-2. Mivel nincs, a dél-amerikaiaknak még negyedórát kellett dolgozniuk az egyenlítésért. Ekkor Kaká a 16-oson belül balról gurított középre, Robinho 9 méterről még a felső kapufára lőtt, a visszapattanót azonban Luis Fabiano néhány lépésről a hálóba fejelte (2-2).

A hajrában aztán a fordítás is összejött Dunga csapatának: ezúttal is Kaká volt az előkészítő. A Real Madrid középpályásának jobb oldali szöglete nyomán a labda a hosszú oldalon Lúcióhoz szállt, a Bayern-védő pedig a hálóba fejelte a labdát (2-3).

Az utolsó percekben már nem változott az eredmény: Brazília 3-2-re győzött az Egyesült Államok ellen, ezzel megvédte címét, és története során harmadszor hódította el a Konföderációs Kupát.

Konföderációs Kupa, döntő:

Egyesült Államok - Brazília 2-3 (2-0)
Johannesburg

vezette: Martin Hansson (svéd)

Egyesült Államok: Howard - Spector, Onyewu, Demerit, Bocanegra - Dempsey, Clark, Feilhaber, Donovan - Davies, Altidore
Brazília: J. César - Maicón, Lúcio, Luisao, Santos - Kaká, Melo, G. Silva, Ramires - Luis Fabiano, Robinho

gól: Dempsey (10.), Donovan (27.), illetve Luis Fabiano (46., 74.), Lúcio (84.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×