eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

Tizenöt éves a világ legtragikusabb öngólja - videóval

Ma tizenöt éve, hogy Andrés Escobar, a kolumbiai válogatott hátvédje az Egyesült Államok elleni világbajnoki-csoportmérkőzésen a saját kapujába juttatta a labdát. Az lett a világ valaha volt legtragikusabb öngólja. Escobart tíz nappal később, Medellin egyik külvárosában bizonyos Humberto Muñoz Castro lelőtte. A futballista órákon belül meghalt. A gyilkos börtönben töltött tizenegy évet, majd - nem vicc - jó magaviselete miatt szabadult. Azóta háborítatlanul él.

1994. június 22-én John Harkes, az amerikaiak egyik legjobb játékosa lőtte kapura a labdát, amit végül a menteni igyekvő Escobar a kolumbiai kapuba rúgott. Az amerikaiak 2-1-re megnyerték a mérkőzést, Kolumbia kiesett. Harkes megrendültem mondta a halálhírt hallva: "Sírni lenne kedvem, de azzal semmit sem segítek. Képzeljék el, mekkora örömet jelentett nekem, amikor a lövésemből gól született. Most azt mondom, bárcsak soha ne lőttem volna kapura a labdát. Rettenetes."


Alexi Lalas, az amerikaiak egyik védője (manapság a Los Angeles Galaxy egyik vezetője, korábbi olaszországi profi játékos) a fejét csóválta a riporterek előtt: "Egészen egyszerűen érthetetlen. Valaki az életéért fizetett azért, mert futballozik, azért, mert esetleg hibázik. Eddig azt hittem, a futball játék. Mostantól erről senki sem tud meggyőzni."

Kolumbia közben gyászba borult. Andrés Escobar volt a válogatott egyik legkedvesebb, legszerényebb játékosa. Már a gyilkosság utáni órákban az egész ország médiája csak ezzel foglalkozott. Később a futballista barátnője azt mondta, hallott olyan pletykákat, hogy szerelmének azért kellett meghalnia, mert hibája rengeteg pénzt vett ki egy, a fogadásokra szakosodott bűnbanda zsebéből.

"Köszönjük az öngólodat!"

Szegény fiú (akkor 27 éves, ereje teljében lévő futballista, aki ötvenszer játszott hazája válogatottjában, szerepelt két világbajnokságon, s legfontosabb klubjában, az Atlético Nacionallal a mai Bajnokok Ligájának megfelelő Libertadores kupa győztese lett) az El Indio bárból kilépve be akart szállni a kocsijába, amikor a máskülönben testőrként dolgozó Humberto Muñoz 12 golyót lőtt ki rá. Előtte még rá is ordított: "Köszönjük az öngólodat!" (Humberto Muñozt 1995-ben 43 évnyi börtönbüntetésre ítélték, de 2005 végén már szabadlábon volt.)

Andrés Escobar testét az El Indio bár elől először kórházba, majd a halál megállapítása után a város kosárlabdacsarnokába vitték. A ravatalnál több ezer szurkoló rótta le a kegyeletét, s követelte, a rendőrség minél hamarabb fogja el a gyilkost.

Luis Alfrédo Ramos, Medellin polgármestere bejelentette, a világbajnokságra az akár a legjobb nyolc közé jutásra is eséllyel kiutazott, de a csoportmérkőzéseken elvérző válogatott tagjai mellé testőröket rendeltek. César Gavíria Tujillo, Kolumbia akkori államelnöke értelmetlennek és tragikusnak tartotta a futballista halálát. Kijelentette, hogy a gyilkosság szégyen Kolumbiára, s rossz fényben tünteti fel az országot külföldön.

Valóban: beleértve Magyarországot is, alig akadt olyan része a világnak akkoriban, ahol ne írták volna le: Kolumbiában történik a legtöbb haláleset békeidőben. Egyébként a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, a drogbárók működésének, ha van ilyen, fénykorában, a labdarúgás különösen fertőzött területnek számított. Előfordult, hogy elraboltak játékvezetőket, de olyan is, hogy lelőtték az egyiküket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×