eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Közzéteszik a Hillsborough-tragédia aktáit

Az eredetileg tervezettnél tíz évvel korábban nyithatják meg a Hillsborough-tragédiáról szóló titkos rendőrségi dokumentumokat. Az iratok nyilvánosságra hozatalát Jacqui Smith kezdeményezte.

Hamarosan nyilvánosságra kerülhetnek az 1989-es, 96 áldozatot követelő sheffieldi stadionkatasztrófával foglalkozó rendőrségi iratok, miután a brit belügyminiszter kérvényezte ezt. A szigetországi előírások szerint a rendőrségi dokumentumokat 30 évre titkosítják, de a Hillsborough-tragédiával kivételt tesznek.

Jacqui Smith közölte: a kormány elkötelezett amellett, hogy segítsen azokon, akik elvesztették családtagjukat vagy barátjukat a húsz évvel ezelőtti tragédiában, ezért több minisztérium is azon dolgozik, hogy a lehető legkorábban nyilvánosságra hozzák a jelentéseket.

Az elhunytak rokonait tömörítő szervezetek szerint a mentésben résztvevők nem tettek meg mindent, és több áldozat is megmenthető lett volna. A mostani bejelentést az iratok nyilvánosságra hozataláról üdvözölték, az egyik szervezet képviselője, Trevor Hicks azt mondta, jobb későn, mint soha. "A jelentések révén megismerhetjük az eseményeket teljes egészében, amit eddig nem engedtek" - mondta, de hozzátette: fontos, hogy a családtagok a közzététel előtt belenézhessenek a dokumentumokba.

1989. április 15-én Sheffieldben, a Hillsborough-stadionban, a Liverpool-Nottingham Forest FA-kupa-elődöntőn a rendőrség, látva a nagyszámban érkező Pool-szurkolókat és felismerve a közelgő veszélyt, kinyitotta az egyik főkaput. Az emberáradatot nem tudta befogadni a szektor, a benyomulók a kerítésekre préselték a már ott lévőket a két, már egyébként is csordultig telt lelátórészen.

A szervezők, ahogy a nagy mérkőzések előtt az korábban is szokásos volt, elkülönítették a Liverpool és a Nottingham drukkereit. A Vörösök a Leppings Lane End felől próbáltak benyomulni, sokan jegy nélkül is, dacára annak, hogy a rádió és a televízió folyamatosan ismételgette, hogy a belépővel nem rendelkezők ne menjenek a stadionba.

A stadionban 94 szurkoló lelte halálát, a kilencvenötödik áldozat, a 14 éves Lee Nicol négy nappal később halt bele sérüléseibe. A kilencvenhatodik áldozat, Tony Bland 1993 márciusában, közel négy évvel a tragédia után hunyt el, addig kómában feküdt.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×