eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Overdose Kincsem és Imperiál nyomában

Kincsem 54 győzelmet szerzett pályafutása során, a listán mögötte holtversenyben a második helyen álló Eclipse és Karayel (a Nemzeti Sportban publikált statisztika alapján) 18 győzelemig jutott.

Kincsem 1874-ben Kisbéren jött a világra, majd 1887-ben, Tápiószentmártonban pusztult el. A wikipedia szabad lexikon szerint "apja egy Cambuscan nevű import angol telivér volt, amelyet 1871-ben vásárolt meg Francis Cavaliero a kisbéri ménes számára. Anyja Water Nymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája volt, amelyet 1873-ban vittek Kisbérre fedeztetni.
Kincsem karrierje kétéves korában, 1876-ban kezdődött.

Trénere az Angliából Magyarországra, Gödre települt Hesp Róbert volt. Akkor még nem sejtették, hogy már a neve is telitalálat, hiszen valóban kincset ért tulajdonosának, sőt az egész nemzetnek is."

A ló pályafutása csúcspontján végigversenyezte Nyugat-Európa a lóversenyzésben élen járó országait, legnagyobb sikereit Magyarország mellett Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el.

A legsikeresebb éve talán az 1878-as volt, az akkor négyéves csodaló megnyerte a Goodwood Cupot, s győzött a híres baden-badeni derbin is. Utóbbin újrafutásban nyert, hat hosszal megverve riválisát, Prince Giles The Firstöt.

Imperiál, ugyancsak a kisbéri ménesben született, majdnem száz évvel Kincsem után, 1960-ban. 1989-ben pusztult el. A wikipedia szerint "a nagy termetű csókaszemű mén első ránézésre nem ígért sokat: homlokától a szájáig széles hókával díszített sárga szőre, élénksége és kesely lábai nem jellemzők a jó telivérekre. A hippológusok szerint az ilyen jegyekkel rendelkező lovak "puhák", sérülékenyek, nem szeretnek küzdeni, versenyző képességük sem jó.

Imperiál 1962 és 1964 között Magyarországon veretlen maradt, s megnyerte az Osztrák Derbyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat. Legnagyobb sikere egy 2. helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Háromévesen Baden-Badenben második lett egy angol telivértől, Espresso mögött. Ez olyan nagy siker volt, hogy 1963 őszén meghívást kapott a világ 11 legjobb lovának megmérettetésére Washington D.C.-be. Ott hetedik helyezést ért el." Versenyzői pályafutása befejeződése után elkezdődött nagyszerű tenyészkarrierje."

Overdose vasárnap pályacsúccsal nyerte meg az OTP-Hungária Nagydíjat a Kincsem Parkban. Zsokéja, a világhírű Christophe Soumillon szerint: "Hatvan százalékos állapotban volt a ló, és ennek hetven százalékát lovagolta ki."

Mikóczy Zoltán, a ló tulajdonosa elmondta, hogy az ascoti versenyekre kell bombaformába hozni a lovat, s ez még akkor is igaz, ha következő, felkészülésre szánt, már angliai versenyén olyan összedíjazás lesz, amilyenen még sosem indult Overdose. Az elért 52.6 mp-s időeredményt valamennyi felszólaló káprázatosnak nevezte, olyannak, amely világviszonylatban is szenzációt keltő.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 16:46
×
×
×
×