eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Debreceni futballista a világbajnokok ellen

Huszonkét világbajnoki selejtezőt játszanak ma este Európa-szerte, köztük három, különösen érdekesnek ígérkező találkozót. Az Európa-bajnok Spanyolország Belgiumban, a remekül rajtoló Anglia Fehéroroszországban lép pályára. A montenegrói válogatott a magyar NB I-ben szereplő kapussal próbálja elkerülni a vereséget a világbajnok olasz Squadra Azzurra otthonában.

A spanyol válogatott számára a mostani ígérkezik az eddigi legkomolyabb erőpróbának. A hazai győzelmek és az észtek idegenbeli legyűrése után a még gólt sem kapott spanyolok a csoportmásodik, még ugyancsak veretlen belga válogatott ellen lépnek pályára, Brüsszelben.

Fernando Torres, az Európa-bajnoki döntő egyetlen góljának szerzője a Vörös Fúria mezében legutóbb Bécsben talált a kapuba. Ideje lenne (szerinte is) újra gólt szerezni, s erre a mostani mérkőzés jó esélyt kínál. A két csapat legutóbbi brüsszeli mérkőzését, 2005 októberében az ő két gólja döntötte el, egyébként a spanyolok azon a találkozón váltották meg a jegyüket a németországi világbajnokságra.

Vicente Del Bosque, aki azt hangoztatta a mérkőzés előtt, hogy szíve szerint Xavinak adná idén az aranylabdát, a következő tizenegyet tervezi pályára küldeni: Casillas - Sergio Ramos, Albiol, Puyol, Capdevila - Cazorla, Senna, Xavi, Iniesta - Villa, Fernando Torres. Csak két sérült, Marchena és David Silva hiányzik majd Luis Aragonés Európa-bajnoki alapcsapatából.

Az angol válogatott Minszkben lép pályára, helyi idő szerint meglehetősen későn, este fél tízes kezdettel. John Terry és Ashley Cole sérülése miatt nincs a keretben, utóbbit vagy klubtársa, Wayne Bridge, vagy a szombaton a kazahok ellen egy félidőt a középpályán játszott Garreth Barry helyettesíti majd.

A fehéroroszok közül hiányzik majd a legnagyobb sztár, a Barcelona korábban az Arsenalban szerepelt középpályása, Alekszandr Hleb. Érdekes, hogy az angolok két szovjet utódállam válogatottjával játszottak-játszanak az októberi vb-selejtezőkön, de mind a kazah, mint a fehérorosz csapatot német edző irányítja, Bernd Storck, illetve druszája, Bernd Stange személyében.

Lippi még habozik

Az olaszok Leccében Montenegrót fogadják. A vendégek kapusa várhatóan Vukasin Polekszics, a Debrecen játékosa lesz, aki a válogatott eddigi 12 hivatalos mérkőzése közül tízen is védett. Polekszics számára rendkívüli lesz a találkozó helyszíne: 2002 és 2005 között ugyanis a Lecce tagja volt, igaz, mindössze nyolc bajnoki mérkőzésen szerepelt.

Csapattársai közül természetesen többeknek is van itáliai kötődésük: Mirko Vucsinics az AS Roma sztárja, a fiatal Stevan Jovetic a Fiorentina támadó középpályása, nem szólva arról, hogy a szövetség elnöke Dejan Szavicsevics, aki a kilencvenes években az AC Milan egyik legjobb légiósa volt.

Marcello Lippi még habozik a 4-3-3-as és a 4-2-3-1-es formáció között. Ettől függ az összeállítás, amelyben Amelia, Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Dossena, De Rossi, Gattuso, Pepe és Gilardino helye biztosnak tűnik, a maradék két helyet pedig Aquilani, Perrotta, Di Natale vagy Rossi valamelyike tölti majd be.

Ha az olaszok nem kapnak ki, Marcello Lippi beálítja a kétszeres világbajnok szövetségi kapitány, Vittorio Pozzo csúcsát. Pozzo 1935 és 1938 között 30 mérkőzésen maradt veretlen az olasz válogatottal, Lippi, a fentiekből következően, 29-nél tart. 1. csoport:
Málta-Magyarország (19.30), Portugália-Albánia (21.45)

2. csoport:
Lettország-Izrael (18.00), Luxemburg-Moldova (20.15), Görögország-Svájc (20.30)

3. csoport:

Csehország-Szlovénia (17.30), Észak-Írország-San Marino (20.45), Szlovákia-Lengyelország (20.30)

4. csoport:
Oroszország-Finnország (17.00), Németország-Wales (20.45)

5. csoport:
Bosznia-Hercegovina-Örményország (20.15), Észtország-Törökország (20.30), Belgium-Spanyolország (20.45)

6. csoport:
Horvátország-Andorra (20.15), Fehéroroszország-Anglia (20.30)

7. csoport:
Litvánia-Feröer-szigetek (18.00), Ausztria-Szerbia (20.30)

8. csoport:
Írország-Ciprus (20.45), Grúzia-Bulgária (18.30), Olaszország-Montenegró (20.50)

9. csoport:
Izland-Macedónia (20.00), Norvégia-Hollandia (19.00)

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×