eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz

Történelmi mesterhármas előtt a Kemény-csapat

Történelmi bravúrt hajthat végre a magyar férfi vízilabda-válogatott a pekingi olimpia vasárnapi zárónapján az Egyesült Államok elleni döntőben. Kemény Dénes együttese a 2000-es sydney-i és a 2004-es athéni játékok után megszakítás nélkül harmadszor lehet aranyérmes, amire a II. világháború utáni időszakban nem volt példa.

Történelmi tettre készül Kemény Dénes és az általa irányított magyar férfi vízilabda-válogatott. A pólócsapat sorozatban harmadszor nyerhet olimpiát, ez pedig korábban sem a Halassy Olivér, sem a Gyarmati Dezső fémjelezte együttesnek nem sikerült, és a sportág második világháborút követő történetében más ország sem hajtotta végre a mesterhármast. Nagy-Britannia 1908 és 1920 között győzött háromszor.

A magyar vízilabdasport eddig nyolc aranyat szerzett az ötkarikás játékok történetében, a pekingi lehet a kilencedik elsőség. A harmadik olimpiai arany azért is különleges lehet, mert a magyar együttes a 2004-es athéni diadal óta egyszer sem tudott a dobogó felső fokára állni világversenyen. A 2005-ös és a 2007-es vb-n, a 2006-os Eb-n és Világkupán, valamint két Világligában is második, az idei spanyolországi kontinenstornán pedig a harmadik helyen zárt Kemény Dénes csapata - vagyis az élmezőnyben rendre ott voltak Biros Péterék, de a végső siker nem jött össze.

Ha vasárnap Pekingben diadalmaskodnak a Kemény-legények, hat játékos - Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán - mondhatja magát háromszoros olimpiai bajnoknak, ezzel utolérik Gyarmati Dezsőt és Kárpáti Györgyöt, a sportág legeredményesebb magyarjait.

A vasárnap délelőtti döntőben némi meglepetésre nem a szerbek, hanem az amerikaiak várnak a magyar pólósokra. Az az amerikai csapat, amely eddig kiválóan szerepelt a tornán, de csoportelsőségéhez kellett a riválisok számolgatása és taktikázása is - igaz, végül a horvátok és a szerbek is elszámították magukat, egyik esélyes válogatott sem jutott a fináléba. Ahhoz képest hogy a torna előtt sokan Balkán Játékokról beszéltek, a döntőt Magyarország és az Egyesült Államok vívja.Az Egyesült Államokban eddig a női szakág volt a világ élvonalában, a férfi válogatott két olimpiai ezüstérmet szerzett az 1980-as években, de azóta nem tudtak kiemelkedő eredményt elérni. Athénban a hetedik, a 2005-ös vb-n a 11., a 2007-es viadalon pedig a kilencedik helyen zártak.

Idén már volt egy nagy dobásuk, a Világligában másodikok lettek az amerikaiak, de abban a sorozatban több élcsapat, így a magyarok sem vettek részt.

Az amerikaiak egy Kína elleni 8-4-es sikerrel kezdtek Pekingben, majd első meglepetésként 12-11-re verték az olaszokat. A szerbektől 4-2-re kaptak ki, majd 7-5-re nyertek a horvátok ellen, és mivel a németeket is legyűrték, míg a többi együttes taktikázott, az élen zárták a csoportküzdelmeket. Az elődöntőben aztán a szerbeken is bosszút álltak, és 10-5-re győztek, ezzel megakadályozva, hogy létrejöjjön a négy évvel ezelőtti finálé visszavágója. A találkozó legjobbja Merrill Moses kapus volt, aki 21 lövésből 16-ot védett, míg Tony Azevedo három gólig jutott.

A tengerentúli csapat szövetségi kapitánya Terry Schroeder, aki játékosként tevékeny részese volt a két olimpiai éremnek. Az amerikaiakra az erőjáték a jellemző, így a magyar csapatnak fizikálisan is a legjobbját kell nyújtania a sikerhez.

A statisztikák szerint eddig 73 alkalommal mérkőzött a két ország nemzeti együttese egymással, és öt döntetlen, valamint 13 vereség mellett eddig 55 magyar győzelem született.

Jó előjel lehet, hogy a magyar válogatott a legutóbbi két olimpián is összefutott az amerikaiakkal, és mindkétszer győztek Kásásék. A 2004-es athéni olimpián a csoportmérkőzésen 7-5-re, míg Sydneyben 10-9-re nyert Kemény Dénes csapat. Az eddigi utolsó vereséget az amerikaiaktól négy esztendeje, vendégként szenvedte a magyar alakulat: a Long Beach-i Világliga-meccsen győztek 11-9-re a tengerentúliak.

A két együttes legutóbb a nyár elején találkozott: a leányfalui barátságos meccsen a magyar válogatott 7-6-ra nyert. A találkozón Hosnyánszky, Benedek 2-2, Biros, Varga Dániel és Kiss Gergely 1-1 gólt ért el. Kemény Dénes akkor a meccs után azt mondta: "a védekezésünk jó volt, 13 emberhátrányunkból csak négy gólt kaptunk, viszont ami a támadójátékunkat illeti, sok maradt a csapatban". Ha mindezt a vasárnapi pekingi döntőben ki tudja adni magából a magyar válogatott, az elég lehet a címvédéshez.

Szerző: Kaposi Dávid

Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×