eur:
389.57
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Háromszáz hamis jegy és 860 ezer korsó sör - az Eb számai

Több mint négymillióan követték nyomon a futball Európa-bajnokság harmincegy mérkőzését a svájci és az ausztriai nyilvános helyeken, a stadionokban, a szurkolózónákban és a köztéri óriáskivetítők előtt. A drukkerek 860 000 korsó sört, 120 000 fröccsöt és 220 000 fogyasztottak. Az Eb a számok tükrében.

Több mint négymillióan követték nyomon a labdarúgó Európa-bajnokság harmincegy mérkőzését a svájci és az ausztriai nyilvános helyeken, a stadionokban, az összecsapások nyolc helyszínén létesített szurkolózónákban és a köztéri óriáskivetítők előtt.

A legnagyobb, százezer négyzetméter alapterületű, egyszerre 70 000 látogató befogadására alkalmas, a Ring mentén létrehozott bécsi zónát az Eb három hete alatt több mint egymillióan keresték fel. A drukkerek 860 000 korsó sört, 120 000 fröccsöt és 220 000 üdítőitalt öntöttek le a torkukon. Éhségük csillapítására 73 500 zsemlét fogyasztottak el. A VIP-részben több mint hétezren fordultak meg, nekik 30 000 fogást, 60 000 üdítőitalt és 30 000 korsó sört szolgáltak fel.

A bécsi köztisztasági hivatal alkalmazottainak több száz tonna szemetet és hulladékot kellett összegyűjteniük és elszállítaniuk a lezárt területről.

Egyes becslések szerint az Eb hosszútávon 100 millió eurós értékteremtő hatással lesz Bécs számára. A Die Presse összeállítása azonban "kiskereskedelmi szinten" más képet tükröz. A június általában a kongresszusok évadja, most az Eb miatt sok rendezvény elmaradt, aminek a luxus- és többcsillagos szállodák látták kárát - ugyanis a szobák kihasználtsága nem érte el a szokásos szintet.

Panaszkodnak a bécsi vendéglősök is. Egyfelől kevesebb szurkoló tért be hozzájuk, mint ahogy várták, a fővárosiak pedig a tömeg miatti aggodalmukban inkább otthon maradtak. A zónában üzemelő vendéglátósok sem találták meg igazán a számításukat, a magas bérleti díj és az időnként gyér forgalom nyomán jó néhányan közülük lehúzhatták a rolót.

Hasonló a helyzet a kulturális intézmények háza táján is. Az Állami Operában (Staatsoper) az osztrák-német mérkőzés ideje alatt az ülőhelyek egyharmada üres tátongott, ami a nézők számát tekintve a szezon mélypontját jelentette. A Leopold Múzeum "érzékeny bevétel-kiesésről" számolt be, a Prater-beli vendéglők és szórakoztatóipari egységek pedig valóságos katasztrófáról beszélnek: a forgalmuk a rendesnek a 65 százalékát sem érte le, mert a gyerekes családok az otthonmaradást választották. A mozik 40 százalékos látogatottsági szinten üzemeltek. Viszont arattak az emléktárgyakat és sporttartozékokat árusító üzletek, illetve a nagy és olcsó élelmiszer-láncolatok.

A bécsi tömegközlekedési eszközöket hatmillióval több utas vette igénybe, mint máskor. A mentősöket 6500 esetben riasztották, míg a vöröskeresztes önkéntesek 190 ezer órás segélyszolgálatot teljesítettek. A hadsereg logisztikai egysége 40 ezer adag étellel látta el a bécsi rendőröket és egészségügyieket.

A döntő előtt 9500 euróért (2,23 millió forintért) kelt egy belépőjegy az E-bay aukciós portálon. A feketepiacon a legolcsóbban, 50 euróért azt a jegyet kótyavetyélték el, amelyet a horvát-török meccsre kínáltak. Az Eb alatt összesen háromszáz hamis jegyet foglaltak le.

A szurkolózónákból 5300 újságíró tudósított, míg a kommunikációs központokban naponta 350-400 újságíró fordult meg. Az Eb hivatalos honlapjára, a www.uefa.2008.com-ra 1,2 milliárdszor kattintottak rá.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×