eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fábiánné: a forgatókönyv már meg volt írva

Fábiánné Rozsnyói Katalin már előre érezte, hogy nem lesz ott Pekingben, ezért az olimpiai ruhapróbára sem ment el - mondta a kajak-kenu elmúlt évtizedeinek egyik sikeredzője az MTI-nek. A reménybeli pekingi magyar sikereknek azonban fő részese lehet, hiszen a női egyesben, kettesben és négyesben indulók kivétel nélkül a tanítványai voltak - a 2007 áprilisában távozott Janics Natasa kivételével - egészen a legutóbbi időkig.

"A forgatókönyv már jó előre meg volt írva, a benne foglaltakat nem lehetett kikerülni - nyilatkozott a távirati irodának a múlt heti szegedi ob-t követően szinte eltűnt Fábiánné. - A hetedik érzékem eddig még sosem hagyott cserben. Kérdezze csak meg a tanítványaimat, mit mondtam nekik, amikor elutaztunk a hathetes, amerikai edzőtáborozásra, még február végén. Csapatomból egyetlenként nem mentem el az olimpiai ruhapróbára. Gondolkozzatok csak el rajta, miért nem mentem - mondtam nekik. Valahol legbelül éreztem, hogy Pekingben már nem kell ott lennem."

Fábiánné elismerte, a folyamat az Athénban kétszeres aranyérmes Janics Natasa távozásával kezdődött.

"Élete során minden ember köt bizonyos kompromisszumokat. Ám előbb-utóbb elérkezik az a pont, ahol már nem lehet tovább hallgatni. Van egy küszöb, amit átlépve az edző már nem hallgathatja el a véleményét. Natasa már nem akarta megcsinálni, amit én elengedhetetlenül fontosnak tartottam. Egyébként pedig mindenki akkor megy el, amikor akar, én pedig változatlanul büszke vagyok a nálam készült versenyzőkre" - mondta Fábiánné.

Hozzátette: Kovács Katalin esetében is büszke a versenyző sikereire.

"Õt tizenhárom évig én készítettem fel, s mint sportolóról most is csak az elismerés hangján tudok szólni. Ami az emberi részt illeti, hát ez a kép már korántsem ilyen egyértelmű. Fair play díjat aligha fog kapni! Egyébként a legnagyobb baj az, hogy ma már túlontúl is minden a pénz körül forog, a számolgatásnak se vége, se hossza."

Fábiánné úgy véli, nemcsak azok a kárvallottjai a kialakult helyzetnek, akik nem lehetnek ott Pekingben."Akik azt hiszik, hogy csak két ember, Paksy Tímea és Benedek Dalma a nagy vesztes, azok nagyot tévednek. Az események ugyanis az egész sportágat megrendítették, és meg is bélyegezték. A kívülállók között is nagyon sokan mélységesen csalódottak a történések ismeretében. De beszéljünk a sikerekről, amelyek két évtizeden keresztül szinte elborítottak. A sikerekről, amelyeket mindenki másként él meg. Én például most is sikeres edzőnek tartom magamat. Más kérdés, hogy ami a legfontosabb - az egészség, a szeretet, a békesség -, azt a sikerekért sosem kaptam meg."

Fábiánné elmondta, most végre lesz ideje összeszámolni, hogy tanítványai a különböző világversenyeken hány arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek.

"Van férjem, lányom, egy hatéves unokám, tehát nem fogok unatkozni. Ami pedig az edzőséget illeti, mint eddig is, bárkinek szívesen elmondom majd a véleményemet, ha kíváncsi lesz rá. Egy biztos: külföldre nem szándékozom menni."

A szegedi ob-n eldőlt, hogy egyesben Kovács Katalin, párosban a Kovács, Janics páros, míg négyesben az ő kettősük Szabó Gabriellával és Kozák Danutával kiegészülve indulhat az olimpián - a válogatók alapján. Mindannyian Fábiánné tanítványai voltak, de elhagyták az edzőt.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×