eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin

Görög istenek alkonya

A svéd válogatott 2-0-ra nyert a címvédő Görögország ellen az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának első fordulójában. Egy feledhető első félidő után az északiak egy tetszetős és egy szerencsés találatot szereztek hat perc alatt, ennyi pedig elég is volt a szürke és kiismerhető Rehhagel-csapat legyőzéséhez. Ön is értékelheti a játékosokat az InfoRádió honlapján.

Nyolc Európa-bajnokot állított a kezdőcsapatba Otto Rehhagel, a címvédő görög válogatott szövetségi kapitánya a svédek elleni mérkőzésen, és hamar beigazolódott, hogy a hellének hasonló taktikával vágnak neki a kontinensviadalnak, mint négy évvel ezelőtt, vagyis a stabil védekezéssel. Öt védővel állt fel a görög csapat, így hiába volt ott a másik oldalon a rutinos Henrik Larsson és Zlatan Ibrahimovic, a svédek kevés sót ettek meg Dellaszék mellett.

Az északiak sem rohanták le ellenfelüket, így legtöbbször állóháború zajlott a salzburgi stadion gyepén. Úgy tűnt, mindkét együttes számára fontosabb, hogy ne vereséggel kezdje a tornát, így minimális kockázatot vállalva futballoztak a felek.

A szürkeségben egy Ibrahimovic lövés és Hariszteasz néhány kísérlete emlékeztetett csupán a futballra, de a kapusoknak alig akadt dolguk. A görögök négy évvel ezelőtti győztes recept fő összetevői, azaz a beívelések utáni fejesek ezúttal a két méter közeli svéd hátvédek mellett nem vezetettek eredményre.

A szünet sem változott lényegesen a helyzet, bár a görög csapatba beállt Szamarasz, nem vitt új lendületet a játékba. A címvédőnél Karagunisz volt a legaktívabb, de az acélos svéd védelem stabilan állta az amúgy sem átütő rohamokat.

A görög alakulat volt ebben az időszakban a kezdeményezőbb, így a 66. percben szinte a semmiből jutott vezetéshez a svéd csapat. A két legnagyobb sztár, Ibrahimovic és Henrik Larsson kényszerítőzött, majd a visszakapott labdát az Inter támadója 18 méterről bombázta a jobb felső sarokba, Nikopolidisz éppen csak hozzáért a labdához, de esélye sem volt menteni (0-1). A bosnyák származású támadó 13 meccs után volt ismét eredményes a nemzeti együttesben.

Otto Rehhagel azonnal változtatott, és Dellasz helyett egy csatárt, Amanatidiszt hozott be, de a rutinos védő hiányát gyorsan megérezte a hellén együttes. A 72. percben ugyanis növelte előnyét az északi válogatott egy komikus jelenet végén: össze-vissza pattogott a labda a görög kapu előtt, végül a fejelni felugró Hansson térdére pattant a játékszer, amely így a meglepett Nikopolidisz lábai között átvánszorgott a gólvonalon (0-2).

Ezt követően a svédek helyezkedtek az első félidőben is látott sündisznóállásba, és magabiztosan bekkelve távol tartották kapujuktól a görögöket. Az északi együttes nagy lépést tett a továbbjutás felé, míg a címvédőnél azon törheti fejét Otto Rehhagel, hogy mit tesz a hátralévő két csoportmeccsen, miután úgy tűnik, kiismerték a négy évvel ezelőtti receptet.

Jegyzőkönyv:
Görögország: Nikopolidisz, Szeitaridisz, Kirgiakosz, Ancasz, Dellasz (Amanatidisz 68.), Toroszidisz, Baszinasz, Kacuranisz, Hariszteasz, Gekasz (Szamarasz 46.), Karagunisz,.
Svédország: Isaksson, Alexandersson (Stoor 74.), Mellberg, Hansson, Nilsson, Wilhelmsson (Rosenberg, 78.), Svensson, Ljungberg, Andersson, Ibrahimovic (Elmander 70.), Henrik Larsson.

Gólszerző: Ibrahimovic (66.) Hansson (72.),

Sárga lap: Hariszteasz (2.), Szeitaridisz (51.), Toroszidisz (61.)

A meccs legjobbja az InfoRádió szerint: Petter Hansson

A védekező középpályásként és hátvédként is bevethető futballista 1976. december 14-én született Huddiksvallban. A Söderhamns FF együtteséből 1998-ban igazolt a Halmstadba. Egyik kulcsembere volt az előbb bronzot, majd 2000-ben nagy meglepetésre bajnoki címet szerző HBK-nak.

2002-ben a holland Heerenveen csapatába igazolt, ahol magabiztos védőmunkájának hála a közönség egyik kedvencévé vált, többször is az év legjobbjának választották. Remek fejjátékának köszönhetően összesen 14 találatot szerzett a holland élvonalban töltött öt idénye során.

2007 nyarán váltott, és a Rennes csapatába szerződött. Csaknem 30 évesen, tavaly ősszel mutatkozott be az európai kupaporondon, az UEFA-kupában.

2001 februárjában mutatkozott be a nagyválogatottban. A 2004-es Eb-n és a 2006-os vb-n összesen 51 perc jutott neki a svéd csapatban: a vb-nyolcaddöntőben Kim Källström cseréjeként játszhatott valamivel több mint egy félidőt.

Korábban egyetlen válogatottbeli gólját a botrányos, a pályán elért majdnem 3-3 után 3-0-ával igazolt koppenhágai Eb-selejtezőn szerezte, azzal vezetett a csapata 2-0-ra. Mivel ezt a találatot törölték, így a görögök elleni volt az első hivatalos találata a nemzeti együttesben. Az első Eb-meccsen igazolta, hogy magabiztosan védekezik, lefejelni szinte lehetetlen, és a szerencsével sem áll hadilábon.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×