eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

A Matador bevette Közép-Európát - visszatekintés képekkel

A Közép-Európa-rali utolsó, embert és gépet próbáló, 155 kilométeres jutaspusztai gyorsasági szakasza előtt mindössze 18 másodpercnyi volt a különbség Carlos Sainz javára Stéphane Peterhansel előtt, így a spanyol egészen addig nem fújhatta ki magát, míg a mögötte induló, kilencszeres Dakar-győztes a célba nem ért.

A nagy kérdés már a szakasz első néhány kilométerén eldőlt: Peterhansel navigációs hiba miatt majd' egy percet vesztett, így képtelen volt behozni hátrányát. Amikor már biztos volt, hogy nem képes megelőzni ellenfelét, a Dakar kilencszeres győztese úgy döntött, biztosra megy: semmit sem kockáztatva a második helyen ért célba.

Mögötte Dieter Depping futott be, akit Luc Alphand, majd Carlos Sousa követett, így az első ötbe csak Volkswagent, illetve Mitsubishit kormányzó versenyzők kerültek.

Fortuna másfelé nézett

Szombaton a szerencse nem mosolygott rá a magyar versenyzőkre: hármuknak is pechük volt.

A verseny legelőkelőbb helyen célba érő magyar párosa a Kis Sándor-Czeglédi Péter-duó lett, bár Jutaspusztán meggyűlt a bajuk a technikával. Még csak 50 kilométert tettek meg a távból, amikor eltört a bal hátsó féltengelyük, óvatos tempóban tudták csak teljesíteni a szakaszt, így egy hellyel hátrébb szorultak az összetettben: 13.-ak lettek.

Bár Palikék az első napi bukás után egyre feljebb küzdötték magukat a rangsorban, és napok óta ők voltak a legjobb eredmény elérő magyar páros, az utolsó gyorsaságin újra felborultak. A balesetben megsérült Palik László keze, ám így is a 16., abszolútban pedig a 22. helyen kormányozta finisbe a Nissant.

Szalay Balázs Opel Antarájának motorja éppen az utolsó szakaszon mondott csütörtököt, csupán néhány száz méterrel a cél előtt. Szerencsére az időmérő egy lejtő aljában volt, de így is a nézők lökték be az autót, hogy átgurulhasson a vonalon. Az összetett 14. Pozícióban végző Szalay Dakar Team versenyzői végül befutottak a balatonfüredi célba is: az autó lendületből gurult fel a dobogóra, majd onnan Kis Sándorék húzták el.

Francia szendvics

A célba érő motorosok kíváncsiskodó ezrek előtt gurultak át a dobogón. A műsorvezetés hagyott maga után kívánnivalót, a versenyzőket azonban ez cseppet sem zavarta: legtöbbjük a hétnapos száguldástól nyúzottan, de vidáman hajtott tova a Balaton partján.

A mezőny legboldogabbjai kétségkívül a dobogósok voltak: David Casteu élete első versenyét nyerte hivatalos KTM-színekben, ráadásul mögötte jó barátja, a chilei Francisco Lopez ért célba, míg mögöttük a francia-mali kettős állampolgárságú Alain Duclos futott be.

A hármas önfeledten locsolta a pezsgőt és ünnepeltette magát, míg a kétszeres Dakar-győztes Cyril Despres csak füstölöghetett: az utolsó szakaszon vesztette el a dobogós helyezést, sőt, nemcsak Duclos, hanem a spanyol Jose Manuel Pellicier is előtte ért a finisbe.

A kamionosok között az első naptól fogva az élen álló holland trió, a Stacey, Chevallier, der Kinderen egység győzött, míg a legjobb helyezést elérő magyar hármas, Szaller Zoltán, Pócsik László és Csitári Tibor a 9. helyen végzett.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×