eur:
385.45
usd:
354.76
bux:
68192.38
2024. május 21. kedd Konstantin

Rasszista botrány a Forma-1-ben: elvehetik a nagydíjat is - képek

Spanyol szurkolók rasszista bekiabálásokkal sértegették Lewis Hamiltont, a McLaren-Mercedes brit pilótáját a Forma-1-es csapatok szombati, barcelonai tesztelésén. A versenysorozat vezetői az eset kapcsán közölték: még egy hasonló eset és elveszik Spanyolországtól a versenyt. A helyzetet rontja, hogy a spanyolok Barcelonán kívül Valenciában is rendeznek versenyt a következő szezonban.

Akár a spanyol Forma-1-es nagydíjak is veszélybe kerülhetnek, ha még egyszer megismétlődnek a szombaton, Barcelonában tapasztaltak - figyelmeztették a versenysorozat vezetői a szervezőket, miután a hétvégi tesztelésen spanyol szurkolók rasszista bekiabálásokkal sértegették a McLaren-Mercedes brit pilótáját, Lewis Hamiltont.

Spanyolország ráadásul a jövő hónapban induló szezonban két versenyt is megrendezhet: májusban Barcelonában a Spanyol, majd három hónappal később Valenciában az Európai Nagydíjat.

A színes bőrű Lewis Hamilton azóta örvend közutálatnak Spanyolországban, hogy az előző szezonban újoncként megromlott a kapcsolata akkori csapattársával, a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonsóval.

A jelek szerint a spanyol fanatikusok nem felejtenek, így a szombati barcelonai tesztelésen jól hallható volt, ahogy válogatott rasszista bekiabálásokkal gyalázzák a tavalyi szezon összetett második helyezettjét.

"Meglepve és csalódottan"

Ráadásul vasárnap este olyan fényképek is nyilvánosságra kerültek (ide kattintva megnézheti), melyeken jól látható, hogy egyes "szurkolók" feketére festett arccal, parókában mutogatnak a brit versenyzőnek, illetve félre nem érthető kézjelekkel adják tudtára véleményüket. (További képeket itt láthat.)

"A Nemzetközi Automobil Szövetség meglepve és csalódottan értesült a Lewis Hamilton felé irányuló mocskolódásról. Az ilyen viselkedés a FIA kódexének egyértelmű megsértése. Megismétlődése egyértelmű szankciókat von maga után" - jelentette ki a szövetség egyik szóvivője.

A Marca című spanyol sportlap szerint jól hallható volt a "k... fekete" és a "fekete sz.." gyalázkodás, amikor a színes bőrű versenyző a boxban sétált.

Felháborodott csapatvezetők

A McLaren csapatának vezetői felháborodva reagáltak a történtekre. "Nem lenne szabad így bánni emberekkel, mint ahogyan Lewis-zal bántak" - jelentette ki például a tesztcsapat menedzsere, Indy Lull.

"Szeretnénk megkérni a szurkolókat a megfelelő viselkedésre. Az ilyen viselkedés elfogadhatatlan" - mondta az esetet követően a barcelonai pálya igazgatója, Ramon Pradera.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×