eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán

Már biztos: foci Eb-t rendezhet Magyarország

Magyarország rendezi a 2009-es futsal Európa-bajnokságot. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntését David Taylor főtitkár jelentette be. A hivatalos kispályás teremlabdarúgó kontinenstornának várhatóan Debrecen és Budapest ad otthont.

A futsalt két csapat játssza, mindkét csapatban 4 mezőnyjátékos és egy kapus van. A cserék száma legfeljebb 7. A játék során akárhányszor és bármikor lehet cserélni, de csak a kijelölt vonalszakaszon keresztül.

A pálya méretei nagyon hasonlítanak a kézilabda pálya méreteihez, a pálya szélét vonal és nem palánk határolja. A labda kisebb méretű, mint a labdarúgásnál használt, és az egyéb fizikai tulajdonságai is mások.

Sokkal kevésbé pattan, de a felülete ugyanolyan, mint a nagypályás fociban. (Vagyis nem "szőrös" teremfocival játsszák.) A játékidő kétszer 20 perc, de fontos különbség, hogy itt tiszta játékidő van. Azaz ha játékon kívül van a labda, akkor áll az óra. Bővebben itt!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) eddig 5 világbajnokságot szervezett, az első hármat Brazília, a két legutóbbit Spanyolország nyerte. Az Európai Labdarúgó Szövetség 1996 óta, az első EB óta, minden páratlan évben rendez kontinensviadalt, a legutóbbi egy hete ért véget Portugáliában.

A győzelmet a játék nagymesterei, a címvédő spanyolok szerezték meg (az eddigi 6 tornából négyszer diadalmaskodtak), az ezüstérem az olaszoké, a bronz pedig a házigazda Portugáliát 3-2-re verő oroszoké lett.

Az Eurosport minden nap élőben közvetítette a nyolccsapatos torna meccseit. A futsal már egész Európát meghódította. Jellemző, hogy a világ- és Európa-bajnok Spanyolország első két bajnoki osztályában, hivatásos játékosok, csapatok szerepelnek a nagypályás futballban kötelező liga rendszerben.

A sztárok havi fizetése elérheti a hárommillió forintot. Olyan nagy és híres egyesületek tartanak fenn futsal csapatot is, mint a Reál Madrid és a Barcelona. Az igazolt játékosok száma meghaladja a 200 ezret.

Spanyolországban, akárcsak az olasz, a brazil, vagy az orosz bajnokságban csak olyanok játszhatnak, akik nem "nagypályáznak". A spanyol válogatott valamennyi mérkőzését közvetíti a közszolgálati adó. Az Egyesült Államok kötelező iskolai tananyag a futsal.

Az 1996-ban indult magyar bajnokság 12 csapat részvételével zajlik, a pontvadászatot jelenleg a Szentes vezeti.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×