eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Hamilton járt a vízen Fujiban, Alonso nem

A McLaren-Mercedes angol újonca, Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel hatalmas lépést tett a világbajnoki cím mregszerzése felé. Fujiban a verseny egyharmadát az esőben a biztonsági autó mögött teljeítette a mezőny.

A címvédő spanyol Fernando Alonsónak a futam felénél nekiment a német Sebastien Vettel (Torro Rosso), majd a megrongálódott autóval később kicsúszott, és összetörte McLarenjét.

A kétszeres világbajnok hátránya már 12 pont, azaz gyakorlatilag - az Alonsót legszívesebben a Ferrarinál tudó angol pilóta legalább egy kiesése nélkül - szinte behozhatatlan két futammal a szezon vége előtt.

A második helyen a finn Heikki Kovalainent (Renault), a harmadikon a finn Kimi Raikkönen (Ferrari) ért célba.

A negyedik helyen a skót David Coulthard (Red Bull), az ötödiken az olasz Giancarlo Fisichella (Renault), a hatodikon a brazil Felipe Massa (Ferrari), a hetediken a lengyel Robert Kubica (BMW), a nyolcadikon Vitantonio Liuzzi (Torro Rosso) végzett, de az olasz pilóta nem megfelelő helyen - sárga zászlónál - előzött, így megbüntették, és a német Adrian Sutil (Spyker) megszerezte pályafutása első pontját.

A Ferrarit kizavarták a bokszutcába

A szakadó esőben a biztonsági autó mögött kezdte meg a mezőny a futamot, de Massa így is megpördült. A brazil pilóta Ferrariján átmeneti (intermediate) esőgumik voltak, ahogy Raikkönen autóján is, a versenyigazgatók pedig kihívták a két pilótát gumicserére, így mindketten a mezőny végéről kezdhették volna meg a felzárkózást.

Csakhogy a safety car az extrém körülmények miatt csak 40 perc után állt ki, addig pedig senki nem előzhetett.

Amikor végre elkezdőhetett a verseny, az élen haladó két McLaren másodpercekkel volt gyorsabb a riválisoknál, Hamilton a kerékcseréig egy szűk előnyt szerzett Alonsóval szemben, aki ráadásul egy körrel hamarabb állt ki a bokszutcába.

A McLareneknek nekimentek, de Hamilton így is könnyedén nyert

Többen még hosszú ideig nem jöttek ki, a német Vettel, majd az ausztrál Webber is vezette a versenyt, míg a nehéz autóval köröző - és szenvedő - McLarenek közül Alonso lemaradása folyamatosan nőtt.

Két körön belül Hamiltonnak Kubica, Alonsónak Vettel ment neki, a spanyol sztár autója meg is rongálódott. Néhány körrel később megcsúszott, megpördült és összetörte McLarenjét.

Ismét bejött a biztonsági autó, de így is maradtak izgalmak, a harmadik helyen haladó Vettel hátulról nekiment az ausztrál Mark Webbernek (Red Bull), így mindketten kiestek.

Raikkönent maga mögött tartotta honfitársa

A Ferrarik számára ezzel még könnyebbé vált a felzárkózás, hiszen a biztonsági autó kijövetele után Massa - Hamilton és Kovalainen mögött - már a harmadik, Raikkönen pedig az ötödik helyen haladt.

A finn megelőzte Coulthardot, Massa pedig kiállt kerékcserére, így már honfitársát támadhatta, de Kovalainen végig visszaverte Raikkönen rohamait.

Hamilton mesteri vezetéssel simán győzött, így egyre nő az esélye arra, hogy újoncként világbajnok legyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×