eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Calculator with wooden house and coins stack and pen on wood table. Property investment and house mortgage financial concept
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

A jövőben az önkormányzatok, alapítványok, egyesületek és az egyházak is köthetnek majd lakás-előtakarékossági szerződést - a nap hírei

Budapesten négyszeresére emeli a kormány a rövidtávú lakáskiadás átalányadóját. Ismét kisiklott egy vonat a Keleti pályaudvaron, a MÁV a legfontosabb műszaki beavatkozások idei elvégzését ígérte

A jövőben az önkormányzatok, alapítványok, egyesületek és az egyházak is köthetnek majd lakás-előtakarékossági szerződést. Az Országgyűlés döntése értelmében változás az is, hogy a lakástakarék-pénztár az állami támogatásra nem jogosult szerződések esetén négy évnél rövidebb minimális megtakarítási idő meghatározásával is nyújthat lakáskölcsönt, továbbá, hogy üdülőre is fel lehet használni a megtakarítást. A jogszabály szerint a jövőben a jegybank látja el a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni hatóság feladatait.

A fővárosban négyszeresére emeli a kormány a rövidtávú lakáskiadás átalányadóját – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hétfőn társadalmi egyeztetésre bocsátott javaslat értelmében a jövő évtől lakószobánként 150 ezer forintot kell majd fizetnie a kiadónak. A javaslat emellett két éves moratóriumot vezet be az Airbnb típusú lakáskiadásra. A szigorítás a vidéki településeket nem érinti.

Átlépte az ezer milliárd forintot a Baross Gábor Hitelprogramban folyósított összeg. A hitelprogram teljes, 1200 milliárd forintos keretösszegének 84 százalékát már megkapták a magyar vállalkozások. Az EXIM Magyarország hangsúlyozza, hogy a hitelprogram eddig 1436 hazai vállalat fejlődéséhez és versenyképességének megerősítéséhez járult hozzá.

Újabb 125 ezer diák kap laptopot decemberig. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy korszerű informatikai eszközökhöz juthatnak azok az 5. és 9. évfolyamos tanulók, akik korábban jelezték igényüket a Kréta-rendszerben. A tanulói laptopok mellett intézményi eszközök is érkeznek az iskolákba.

Új globális tőzsdei kereskedési platform indult Magyarországon.Hivatalosan is megkezdte működését a Freedom24, a Freedom Holding európai leányvállalata. A Nasdaq piacon jegyzett nemzetközi befektetési csoport 5,9 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik.

Még az idén elvégzik a legfontosabb műszaki beavatkozásokat a Keleti pályaudvaron- közölte a MÁV vezérigazgatója. Hegyi Zsolt azután közölte ezt, hogy hétfő hajnalban ismét kisiklott egy mozdony a pályaudvaron. A MÁV vezérigazgatója azt írta a hétfői balesettel összefüggésben, hogy a kisiklott jármű utast nem szállított; senki nem sérült meg.

A versenyképesség érdekében átfogó magas szintű politikai nyilatkozat elfogadását szeretné elérni a magyar uniós elnökség – jelentette ki az európai ügyekért felelős miniszter. Bóka János az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a november 8-i informális ülésen aláírandó úgynevezett Budapest-nyilatkozat kijelölné az elkövetkező intézményi ciklusra a fő kitörési pontokat.

A magyar külügyminiszter szerint Európának együtt kellene dolgoznia az ukrajnai béketeremtés, a tömeges illegális migrációs hullámok megállítása és a gazdasági versenyképesség mielőbbi visszanyerése érdekében. Szijjártó Péter a Salzburgi Európa-csúcstalálkozón arról beszélt, hogy a kormány támogat minden olyan kezdeményezést, amely az ukrajnai béke elérését célozza.

Újabb, 400 millió dollár értékű amerikai katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának az amerikai védelmi miniszter Kijevben. Lloyd Austin egyben azt ígérte az ukrán vezetőknek, hogy Washington nem hagy fel Ukrajna támogatásával.

Németországban felavatták az új balti-tengeri haditengerészeti parancsnokságot a rostocki Hanza-kaszárnya területén. Az új parancsnokság feladata a haditengerészeti műveletek és gyakorlatok tervezése, valamint a NATO által kijelölt haditengerészeti erők vezetése.

Az összes induló járatot törlik kedden a belgiumi charleroi-i repülőtéren a biztonsági személyzet sztrájkja miatt. Az ország második legforgalmasabb repülőterén a törlés az érkező járatokat nem érinti, de az üzemeltető arra kérte az utasokat, hogy egyeztessenek légitársaságaikkal, mert elképzelhető, hogy egyes járatokat átirányítanak. jegy árát. --- Belgium másik nagy repülőterén, a Zaventem-in már október 1-jén is beszüntették a munkát.

Meghalt Fethullah Gülen Amerikában élő török hitszónok, a 2016-os puccskísérlet állítólagos értelmi szerzője. A 83 éves hitszónok vallási mozgalma hajdan Recep Tayyip Erdogan elnök szövetségese volt, de az elnök őt tette felelőssé a 2016. július 15-ei államcsínykísérletért. A hitszónok tagadta, hogy ő lett volna a puccskísérlet értelmi szerzője. A török hatóságok 2017-ben fosztották meg állampolgárságától.

Életműdíjat kap Tarr Béla a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon. Az október 28-án megnyíló esemény programigazgatója a rendező pályafutását méltatva kiemelte, hogy a hét és fél órás Sátántangó bemutatása az 1995-ös Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon filmtörténeti jelentőségű esemény volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×