eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma

Összeállt hat kereskedelmi kamara - a nap hírei

Lezárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a Magyar Állam 49 százalékos részesedést szerzett a cégben. Szolidaritási nappal zárult a pedagógusok sztrájkhete. Végső búcsút vettek Tamás Gáspár Miklós filozófustól, közírótól a budapesti Farkasréti temetőben. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A vételár kifizetésével lezárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a Magyar Állam 49 százalékos részesedést szerzett a cégben. A társaság 51 százalékát a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária birtokolja. A tranzakció értéke 660 milliárd forint. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a most lezárult befektetéssel az Állam célja többségi hazai tulajdon kialakítása egy olyan nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban, mint a távközlési szektor.

6 kereskedelmi kamara együttműködésével megalakult a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma. A testületet Nagy Márton gazdasági miniszter vezeti. A testület célja, hogy a piaci szereplőktől származó információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzatot, és ezzel hozzájáruljon a gazdaságpolitikai döntések megalapozottságához. A Fórum negyedévenként ül össze.

Már a héten tárgyalHATja az összeférhetetlenségi szabályok módosítását az alapítványi egyetemek kuratóriumai esetében a kormány – közölte Navracsics Tibor. A Uniós forrásokért felelős miniszter az atv.hu-nak azt mondta, hogy a miniszterelnök támogatja az összeférhetetlenség kimondását a miniszterek esetében. Arról is dönthetnek hogy mennyi ideig lehet valaki kuratóriumi tag és a mandátuma lejártát követően újraválasztható-e a tisztségre.

Szolidaritási nappal zárult ma a pedagógusok sztrájk-hete, a szakképzésben dolgozók is csatlakoztak a közoktatási munkabeszüntetéshez. Az iskolákban a diákok ülősztrájkkal vállaltak szolidaritást a pedagógusokkal. A Hősök terén tanárok 16 ezer hiányjelet rajzoltak fel, mert szerintük ennyi pedagógus hiányzik a rendszerből. Este a Tanítanék Mozgalom évértékelő gálát tart a Trafóban. A budapesti események mellett vidéki városokban is voltak demonstrációk: például élőlánc Békéscsabán, tüntetés Győrben és autós blokád Miskolcon.

Az országos napelemstop azonnali feloldását várja a kormánytól az LMP, hogy újra legyen lehetőség a háztartási napelemes rendszerekkel termelt áramot a hálózatba táplálni. Az LMP üdvözli az Európai Bizottság elvárást, miszerint 2023. március 31-ig a kormánynak le kell tennie az asztalra egy hálózatfejlesztési tervet, és legkésőbb 2024. december 31-ig vissza kell vonnia a napelemstopot, különben az ország nem fér hozzá a helyreállítási alap 2320 milliárd forintos EU-s forrásához.

Parlamenti vitanapot kezdeményez a Párbeszéd az akkumulátorgyárak telepítéséről és a kormány akkumulátorgyártás-stratégiájáról. Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője hangsúlyozta: a Párbeszéd határozottan ellenzi az újabb akkumulátorgyárak építését, mert álláspontja szerint azok szennyezik az ivóvízkészletet és a termőföldet, és nagy az energia- és vízigényük. Szabó Tímea kiemelte: Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalommá válása sokkal több kárt okozna az országnak, mint amennyi hasznot hozna.

Magyarország és Törökország kétoldalú kapcsolatainak további megerősítéséről egyezett meg a magyar miniszterelnök és a török külügyminiszter. Orbán Viktor elmondta: Magyarország elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a 6 milliárd dolláros magyar-török kereskedelmi forgalmat. Hozzátette: az Európai Uniónak támogatnia kell Törökországot a migrációs kihívások kezelésében.

A háború kirobbantásával Vlagyimir Putyin orosz elnök átlépte a Rubikont – hangzott el a magyar köztársasági elnök és az olasz elnök megbeszélésének Rómában. Novák Katalin és Sergio Mattarella tárgyalásán szó volt arról is, hogy amennyiben Ukrajna valóban csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, akkor fontos lesz a kisebbségek helyzetét mihamarabb rendeznie. A magyar államfő Sergio Mattarella meghívására utazott Rómába, ahol szerdán Giorgia Meloni olasz kormányfővel is találkozik.

Romániában több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya a területen - derült ki a román statisztikai intézet közleményéből. Romániában két megyében van többségben a magyarság: Hargita megyében 232 ezren, Kovászna megyében 133 ezren vallották magukat magyarnak. A jelentős magyar lakosságú megyék közül Kolozs megyében volt a legnagyobb. 24 százalékos mértékű a közösség fogyása: itt 78 ezer magyart írtak össze.

Elindult a Budapesti Mobilitási Terv társadalmi egyeztetése, egy hónapon keresztül bárki véleményezheti az anyagot. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján elérhető stratégia a 2030-ig elinduló fejlesztéseket meghatározó célokat és a tervezett intézkedéseket mutatja be. A dokumentumban az átfogó városfejlesztési szempontok mellett olyan javaslatokat is megfogalmaznak, mint a gyalogosbarát közterületek kialakítása, akadálymentes járműpark megvalósítása, a közlekedési módok kényelmes váltásának lehetősége, valamint a reptér elérhetőségének javítása.

Elhunyt Kordás László országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció bér- és munkaügyi árnyékminisztere. Kordás László az első Gyurcsány-kormányban a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára volt. 2021 szeptemberében lett a Demokratikus Koalíció tagja. A politikus 53 éves volt.

Végső búcsút vettek Tamás Gáspár Miklós filozófustól, közírótól a budapesti Farkasréti temetőben. Karácsony Gergely főpolgármester, aki az elhunytat a főváros és a demokratikus politikai közösség nevében búcsúztatta úgy fogalmazott: a filozófus a méltóság biztosítása iránti töretlen elkötelezettséget kérte számon a rendszerváltáson, és a mostani megmerevedett rendszeren is. Tamás Gáspár Miklóst hosszú betegség után január 15-én hunyt el.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×