eur:
390.72
usd:
364.6
bux:
68280.68
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Most jön a nyugdíjasok nagy napja - a nap hírei

Az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Szerdán kezdődik a 13. havi nyugdíj postai kézbesítése egymillió embernek. A kutya karmai közt című western kapta a legtöbb Oscar-jelölést. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá – erősítette meg a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az erről szóló kormányrendelet-módosítás hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Azok a védettségi igazolványok, amelyek fertőzésen való átesettség alapján vannak kiállítva, május elsején veszítik el az érvényességüket. Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is.

Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya. Ezzel mára Európában Magyarországon a legnagyobb a lakosság részvétele az államadósság finanszírozásában – írta közösségi oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: 2010-ben az adósság 60 százaléka volt külföldiek kezében, ma az egyharmada. Kiemelte, hogy ezzel mérséklődik az ország kiszolgáltatottsága, nő a stabilitás, a kamatjövedelem a családoknál marad, nem külföldiek jövedelmét növeli.

Magyarország a Kelet-Nyugat párbeszédben és együttműködésben érdekelt – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri ülése után. Szijjártó Péter támogatásáról biztosította a megújított európai biztonsági párbeszédet, amelyet a soros lengyel EBESZ-elnökség hívott életre. Kiemelte: Magyarország érdeke az, hogy ne térhessen vissza a

hidegháború vagy a hidegháborús pszichózis. Hangsúlyozta, hogy szomszédos országként Magyarországnak érdeke egy erős és stabil Ukrajna, ezzel párhuzamosan azonban az is, hogy Kijev beszüntesse a magyarellenes politikáját.

Szerdán kezdődik a 13. havi nyugdíj postai kézbesítése egymillió embernek, a többi érintettnek pedig pénteken utalják a bankszámlájára - közölte Facebook-oldalán a családokért felelős parlamenti államtitkár. Zsigó Róbert azt mondta: a rendes havi nyugellátással együtt érkező 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják, továbbá dupla összeg érkezik az árvaellátásból is, amellyel a kormány 56 ezer gyermek nevelését segíti.

Ezekben a napokban kapják kézhez az első emelt béreket a pedagógusok - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. **** A tárca emlékeztet, hogy januártól 10 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek. Ez összesen 145 ezer köznevelésben dolgozót érint. Az érdekképviseletek ugyanakkor keveslik az emelés mértékét, követeléseik alátámasztására a múlt héten (jan31) figyelmeztető sztrájkot is tartottak, amit a szaktárca jogszerűtlennek minősített.

Megjelentek az idei, budapesti vizes világbajnoksággal kapcsolatos kormányzati döntések a Magyar Közlönyben. A vb-t Budapesten, Debrecenben, Sopronban és Szegeden rendezik majd – kizárólag meglévő sportlétesítmények használatával, új építési beruházás megvalósítása nélkül. A világbajnokság szervezőbizottságának az elnöke Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke lett.

Európai chiptörvényt javasol a félvezetőhiány leküzdésére és Európa technológiai vezető szerepének megerősítésére az Európai Bizottság. Margrethe Vestager, a brüsszeli testület digitalizációért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: az átfogó intézkedéscsomag az Európai Unió technológiai vezető szerepét biztosítja a félvezető technológiák és alkalmazások terén. A tervek szerint az új törvény több mint 43 milliárd euró értékű köz- és magánberuházást fog mozgósítani.

A Lengyelországnak járó uniós forrásokból vonja le az Európai Bizottság a Turów bánya ügyében Varsóra kiszabott bírságot. A lengyel kormány fellebbez a döntés ellen. Az Európai Unió Bírósága azért rótta ki a büntetést, mert Varsó továbbra sem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh-lengyel határ mellett. Varsó és Prága végül megállapodott, hogy a bánya tovább működhet, de Brüsszel tartja magát a pénzbírság behajtásához a Varsónak járó források rovására. Ez precedens nélküli lépés az Európai Unió történetében.

Jane Campion A kutya karmai közt című westernje kapta a legtöbb, 12 jelölést az idei Oscar-díjakra. Látványtervezői kategóriában Sipos Zsuzsanna is esélyes a díjra a Dűne című filmért. A második legtöbb-10 jelölést a Dűne című sci-fi kapta. A legjobb színésznőnek járó Oscart Jessica Chastain, Olivia Colman, Penélope Cruz, Nicole Kidman vagy Kristen Stewart kaphatja meg. A legjobb színész Oscarjáért Will Smith, Javier Bardem, Benedict Cumberbatch, Andrew Garfield és Denzel Washington verseng. A 94. Oscar-díjátadó gálát március 27-én rendezik meg Los Angelesben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×